Greenpeace weet walvisjacht twee weken te stoppen

Brandstoftekort dwingt Esperanza terug te keren

26 januari 2008

De bemanning van de Esperanza ziet het Japanse frabrieksschip langzaam verdwijnen in de mist.

De bemanning van de Esperanza ziet het Japanse frabrieksschip langzaam verdwijnen in de mist. Vergroot foto

Amsterdam, Nederland -- Het actieschip van Greenpeace de Esperanza keert vandaag terug naar het vasteland na de Japanse walvisvloot twee weken lang te hebben weerhouden van de jacht. De Japanse overheid gaf aan al deze tijd niet gejaagd te hebben door de aanwezigheid van de Esperanza. Het schip is genoodzaakt te vertrekken uit de Zuidelijke Oceaan vanwege een nijpend brandstoftekort. Greenpeace hoopt dat Japan door het groeiende nationale en internationale verzet de jacht bij Antarctica binnen afzienbare tijd definitief zal staken. Een Australisch observatieschip, de Oceanic Viking, blijft de Japanse vloot kritisch volgen. "Ons vertrek uit de Zuidelijke Oceaan betekent zeker niet het einde van onze inspanningen. We zetten onze activiteiten voort aan land en oefenen onverminderd druk uit op de Japanse overheid", zegt de Nederlandse Jetske Nagtglas aan boord van de Esperanza. Het protest in de Zuidelijke Oceaan heeft de discussie in Japan enorm doen oplaaien. Japanse media schrijven kritische berichten over de jacht in de Zuidelijke Oceaan en de Japanse minister-president kreeg er voor het eerst kamervragen over. Door de internationale verontwaardiging zag Japan er eerder al vanaf dit jachtseizoen vijftig bedreigde bultruggen te doden.

Na een oproep van Greenpeace stuurden binnen 24 uur meer dan 20.000 mensen een e-mail naar Fujio Mitarai, algemeen directeur van het Japanse bedrijf Canon en hoofd van de belangrijkste Japanse ondernemersorganisatie. Klanten van Canon vragen de directeur zich uit te spreken tegen de jacht en zijn invloed aan te wenden voor de bescherming van de walvis. Canon, bekend van de camera's, presenteert zich wereldwijd als beschermer van bedreigde diersoorten, maar weigert het Japanse walvisjachtprogramma te veroordelen.

Greenpeace eist verder openheid van de Japanse regering over de bouw van een nieuw walvisvleesverwerkend schip. Als er geïnvesteerd wordt in een dergelijk nieuw moederschip van de vloot dreigt een voortzetting van de jacht voor de komende decennia. Bijna 25.000 mensen stuurden al een protestmail naar de Japanse premier. Greenpeace heeft ook bedrijven aangeschreven die het schip zouden kunnen gaan bouwen. Al deze ondernemingen hebben daarop aangegeven de eventuele opdracht niet aan te zullen nemen.

In juni is de jaarlijkse vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC), waar wordt beslist over de toekomst van de walvisjacht. Begin maart vindt er een tussenbijeenkomst plaats. Beide keren is Greenpeace aanwezig. Jetske Nagtglas: "Ik heb tijdens deze tocht vele walvissen van dichtbij kunnen bewonderen. Helaas is hun bescherming niet zo vanzelfsprekend als je zou verwachten. Japan heeft daarin een belangrijke stem. Het land moet stoppen op eigen houtje over het lot van deze indrukwekkende dieren te beschikken."

Contact informatie


---

Voor meer informatie, een live-verbinding met de Esperanza en foto- of videomateriaal: Arja Helmig, Stichting Greenpeace Nederland, 020 5249 570 of 06 2503 1012

Het Nederlandse bemanningslid van de Esperanza Jetske Nagtglas kan verslag doen vanaf de Zuidelijke Oceaan. In Nederland is woordvoerder Geert Drieman beschikbaar voor toelichting.