KNHS


AMSTERDAM (KNHS) - In de wereldbeker kwalificatiewedstrijd tijdens Jumping Amsterdam plaatsten zich 15 combinaties voor de barrage. Gerco Schröder (Tubbergen), die met Eurocommerce Monaco als laatste van start ging, had in de laatste lijn de keus om voorlangs een hindernis te rijden of er omheen. Hij koos voor de eerste mogelijkheid en merkte dat hij, om passend bij de laatste hindernis te komen, een kleine ophouding diende te maken. Die beslissing kostte Gerco de overwinning, want op de eindstreep noteerde de Twent een tijd die 0,17 sec. langzamer was als die van de Fin Mikael Forsten met Isaac de Jonquet. Albert Zoer (Echten) liep met Okidoki in de barrage tegen een foutje aan en werd tiende. Mede dankzij zijn voortreffelijke prestaties in de twee andere wedstrijden won Zoer de voor het eerst beschikbaar gestelde Anton Ebben Trofee.

Even zag het er naar uit dat er nog veel meer dan de uiteindelijke 15 combinaties in de barrage van start mochten gaan, want de eerste drie ruiters in het veld bleven alle drie foutloos. De Duitser Heinrich Hermann Engemann, die met Aboyeur W derde werd, was van mening dat het parcours tijdens het lopen een zware opgave leek te worden, maar dat het parcours zich uiteindelijk heel goed liet rijden, waardoor er veel foutloze ritten genoteerd konden worden.
Parcoursbouwer Rob Janssen had ook liever een drietal ruiters minder in de barrage gezien, maar gaf aan niet in de toekomst te kunnen kijken bij het neerzetten van een parcours. "Het was een delicate proef met technisch genoeg moeilijkheden, alleen bleek uiteindelijk het parcours beter te rijden te zijn dan we hadden gedacht", aldus Janssen.
Voor Mikael Forsten was de zege in Amsterdam de eerste in een wereldbeker kwalificatie. "Dit is een droom die uit is gekomen, hier heb ik al die jaren hard voor gewerkt!", aldus Forsten, die zijn domicilie in het Limburgse Guttecoven heeft en in 1992 zijn eerste wereldbeker wedstrijd reed.
Voor Gerco Schröder ontstond er een vreemde situatie toen ineens een actievoerder van Animal Freedom de piste binnenrende. Schröder was op weg van hindernis vijf naar hindernis zes (de driesprong), toen hij niet alleen de rennende man maar ook een aantal officials zag hardlopen die de achtervolging hadden ingezet. Gerco tikte de balk van de middelste hindernis af, sprong het derde onderdeel ook nog, en stopte toen zijn paard. "Toen ik naar hindernis vier toe reed hoorde ik veel lawaai op de tribune, maar wist ik nog niet wat er aan de hand was. Toen ik al die rennende mensen zag werd ik echt uit mijn concentratie gehaald, maar of de springfout daardoor veroorzaakt werd weet ik niet. Ik besloot te stoppen, want wat moet je anders? Voor Eurocommerce Monaco was het niet bevorderlijk dat we stopten en rondstapten, want ook bij een paard kan de concentratie heel gemakkelijk weg zijn. Dat was gelukkig niet het geval, waardoor we verder foutloos bleven", aldus Gerco. De jury schold hem de springfout kwijt.
Rogier van Iersel, wedstrijdleider van Jumping Amsterdam en ook vaak acterend als springjurylid, legt uit: "Als er iets onverwachts gebeurt, zoals nu het geval was met de rennende man, kunnen er twee dingen gebeuren. De jury kan door het bellen de wedstrijd stil leggen of de ruiter stopt uit zichzelf. De jury zat met het dilemma dat Gerco net in de driesprong zat, dus dan is bellen geen optie. Daarbij was de jury er van overtuigd dat door invloeden van buitenaf de concentratie bij Schröder verstoord werd, waardoor de fout ontstond. Handelend in het kader van faire sport heeft de jury het juiste besluit genomen door de springfout niet toe te kennen. Daarbij komt dat opnieuw starten geen optie is", aldus Van Iersel. De 'streaker' (een held mét onderbroek aan) werd door officials overgedragen aan de veiligheidsdienst van de RAI, die hem op haar beurt weer overdroeg aan de politie. De organisatie overweegt bij monde van bestuurslid Pieter Wiersinga geen aanklacht in te dienen tegen de actievoerder. Voor Nederland drongen verder Harrie Smolders (Lage Mierde), Wim Schröder (Tubbergen), Angelique Hoorn (Wanneperveen) en Piet Raijmakers sr. (Asen) door tot de barrage. Smolders, die met Exquis Oliver Q weliswaar een snellere tijd noteerde dan winnaar Forsten, maakte een springfout en werd negende. Hij klasseerde zich daarmee net boven Albert Zoer (Echten) met Okidoki, die tiende werd. Ook Hoorn en Blauwendraad's O'Brien kregen een springfout en werden 13de en dat was net één plaats hoger dan Piet Raijmakers, die met Van Schijndel's Curtis er twee balken afsprong.

In de op zaterdagavond verreden Grote Prijs van de Stad Amsterdam was Gert-Jan Bruggink (Weerselo) met Sarantos de snelste. Wout Jan van der Schans (Nijkerk) werd tweede met P-Pilot, die in bezit is van Albert Winninghoff, bestuurslid van Jumping Amsterdam. Albert Zoer legde met Okidoki beslag op de vijfde plaats. Hun tijd was sneller dan die van Bruggink, maar door een uiterst licht touché viel er een balk, moest Zoer genoegen nemen met de vijfde plek en waren de lof en de eer voor de goedgekeurde dekhengst Sarantos en Gert-Jan Bruggink.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag FEI world cup springen:


1) Mikael Forsten (Fin) - Isaac du Jonquet - 0 / 0 - 38.03
2) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Monaco - 0 / 0 - 38.25
3) Heinrich Hermann Engemann (Dui) - Aboyeur W - 0 / 0 - 38.39 9) Harrie Smolders (Lage Mierde) - Exquis Oliver Q - 0 / 4 - 38.02 10) Albert Zoer (Echten) - Okodoki - 0 / 4 - 38.43 11) Wim Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce New Jersey - 0 / 4 - 39.14 13) Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Blauwendraad's O'Brien - 0 / 4 - 40.33
14) Piet Raijmakers sr. (Asten) - Van Schijndel's Curtis - 0 / 8 - 42.93

Tussenstand world cup na 9 wedstrijden:


1) Jessica Kürten (Ier) - 79

2) Rutherford Latham (Spa) - 48

3) Rolf-Göran Bengtsson (Zwe) - 47

4) Meredith Michaels-Beerbaum (Dui) - 46

5) Albert Zoer (Echten) - 45
15) Harrie Smolders (Lage Mierde) - 30
24) Piet Raijmakers sr. (Asten) - 24
28) Gerco Schröder (Tubbergen) - 18

Meer info zie: www.jumpingamsterdam.nl