Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Minister Verburg laat dierenleed over aan de markt

Coalitie 22 Nederlandse Dierenwelzijnsorganisaties: Nieuwe nota Dierenwelzijn is gemiste kans

Amsterdam, 27 januari 2008 - CDON, een coalitie van 22 Nederlandse dierenwelzijnsorganisaties met een gezamenlijk ledental van 2 miljoen, bestempelt de nieuwe nota Dierenwelzijn die morgen in de Tweede Kamer wordt besproken, als een 'gemiste kans'. De nota, de eerste in meer dan 25 jaar die over het gehele dierenwelzijnsbeleid werd geschreven, is tot stand gekomen zonder één bezoek aan een dierenwelzijnsorganisatie en gaat voorbij aan veel Nederlandse kwesties op het gebied van dierenwelzijn. De nota laat de ethische aspecten van het gebruik van dieren geheel buiten beschouwing en vertrouwt op het zelfregulerende vermogen van de markt. "Dagelijks worden we geconfronteerd met gruwelijke misstanden, maar de nota heeft de signatuur van een minister die de markt geen strobreed in de weg wil leggen," aldus Wim de Kok, voorzitter van CDON.

Voorbeelden van de kwesties op het gebied van dierenwelzijn die de nota buiten beschouwing laat zijn de verdere industrialisatie van de varkenshouderij met varkensflats op industrieterreinen, het doorfokken van dikbilkoeien (waardoor ze alleen nog maar kunnen bevallen via een keizersnede en niet meer dan 3 á 4 jaar productieve jaren meekunnen), en legalisering van illegale circuspraktijken met wilde dieren. Vooral de beperkte regelgeving op het gebied van de bio-industrie noemt CDON opmerkelijk. Uit een publieksenquête in opdracht van het Ministerie van LNV over dierenwelzijn uit september 2007, bleek namelijk dat bijna één derde (28%) van de Nederlanders spontaan dierenwelzijnsproblemen in de bio-industrie noemt als werd gevraagd naar situaties op het gebied van dierenwelzijn die te wensen overlaten.

Dierenwelzijnsorganisaties zijn door de minister niet betrokken bij de totstandkoming van de nota. Tijdens haar 100 dagen tournee heeft de minister aan geen enkele dierenwelzijnsorganisatie een bezoek gebracht. Wim de Kok: "Het is ronduit bizar dat de minister denkt dat ze geen beroep hoeft te doen op de kennis, jarenlange ervaring én zorgen, van al deze organisaties."

Geen ambitie
Uit de nota spreekt geen ambitie om dierenwelzijn te bevorderen. Zo voorziet de nota niet in opvang voor dieren die hulp nodig hebben, of voorschriften voor de huisvesting van gezelschapsdieren. Daarnaast laat de nota de ethische aspecten van het gebruik van dieren helemaal buiten beschouwing en concentreert zich puur op meetbaar welzijn. Daarbij worden criteria gehanteerd afkomstig uit een in 1965 door de Engelse commissie Brambell geformuleerd rapport maar gedragsdeskundigen leggen tegenwoordig veel meer nadruk op de aanwezigheid van een natuurlijke, aan de gedragsbehoeften van de dieren aangepaste omgeving. Deze nieuwe inzichten zijn niet terug te vinden in de nota, waardoor de nota ons niet 15 jaar vooruit, maar 43 jaar achteruit plaatst in de tijd.

Overgeleverd aan zelfregulerend vermogen van de markt Tot slot legt de nota volgens CDON een te grote verantwoordelijkheid bij de houders van dieren. Daar waar de problemen van een sociaal en intelligent dier als het paard wel worden geadresseerd, wordt een groot aantal andere minstens zo sociale en intelligente dieren overgeleverd aan het zelfregulerende vermogen van de markt. Wim de Kok: "Met alle respect voor de individuele ondernemers, zonder enige dwang of stimulans zal een bedrijfstak zich niet hervormen. De eindeloze reeks incidenten op veemarkten, tijdens veetransporten en in circussen duidt er niet bepaald op dat de markt in staat is zich zelf te reguleren."

Over CDON
CDON (Coalitie Dierenwelzijnsorganisaties Nederland), is opgericht in 2006 om de afschaffing van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren te voorkomen. CDON bestaat uit 22 Nederlandse dierenwelzijnsorganisaties die in totaal 2 miljoen leden en donateurs vertegenwoordigen:

Stichting AAP - Bont voor Dieren - Comité Anti Stierenvechten - Compassion in World Farming Nederland - De Dierenbescherming - Stichting Dierenrechten Europa - De Faunabescherming - Hondenbescherming - IFAW (International Fund for Animal Welfare) - Milieudefensie - Nederlandse Vegetariërsbond - Nederlandse Vereniging voor Veganisme - Vereniging Proefdiervrij - Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren - Stichting Dier en Recht - Stichting Rechten Voor Al Wat Leeft - Varkens in Nood -Vissenbescherming - Wakker Dier - World Animal Net - WSPA Nederland - Zeehondencrèche Lenie 't Hart



Ingezonden persbericht