Gemeente Rotterdam

De gemeenteraad heeft gedebatteerd over het rapport Zicht op werk.Aanleiding voor het Rekenkameronderzoek was de motie-Van Tijn waarin werd gepleit voor onderzoek naar de effectiviteit van re-integratiebedrijven en re-integratietrajecten. De raad wil op basis van betrouwbare informatie blijven sturen op de effectiviteit van re-integratiebedrijven. Ook sprak de raad in een spoeddebat over een reactie van wethouder Kriens op een verzonden haatmail van deelraadslid Ismaili uit Charlois.

In memoriam

Namens de gemeenteraad sprak de voorzitter een in memoriam uit ter nagedachtenis aan de heer F. Moor die van 1975 tot 1977 lid was van de raad.

Personalia

Mevrouw S. Belhaj is geïnstalleerd als lid van de raad. Zij volgt de heer C.W.W. van den Berg op als fractievoorzitter van D66. De gemeenteraad heeft afscheid genomen van de heer Van den Berg die vanaf maart 2006 fractievoorzitter was.

Tweeminutendebat Singelblokken

Op verzoek van de SP hield de raad een kort debat over de uitverhuizing van bewoners aan de Singelblokken in het nieuwe westen door woningbouwcorporatie WBR. Met een motie drong de SP erop aan dat de raad zich uitspreekt over de onwenselijkheid van de gedwongen uitverhuizing. Alleen de SP en een lid van Leefbaar Rotterdam stemden voor.

Volgens de ChristenUnie-SGP en de PvdA komt de motie van de SP te vroeg en moet de wethouder de ruimte krijgen zijn bemiddelingspoging voort te zetten. Mocht er uiteindelijk toch actie nodig zijn, dan zal de raad een uitspraak moeten doen, aldus de twee partijen. GroenLinks en Leefbaar Rotterdam waren tevreden met de toezegging van de wethouder tot goede communicatie met de bewoners. Het CDA vroeg expliciete aandacht voor de sociale cohesie. Ook de VVD wees op het belang van zorgvuldige communicatie met de bewoners.

Het uitgangspunt mag niet zijn gedwongen uitverhuizing, stelde wethouder Karakus, maar dat is op den duur niet te voorkomen. Hij heeft er vertrouwen in dat in overleg met de corporatie en bewoners goede alternatieven worden gevonden.

Tweeminutendebat milieucriminaliteit

Een volgend tweeminutendebat ging over de aanpak van milieucriminaliteit. Volgens initiatiefnemer Leefbaar Rotterdam moet het college dit daadkrachtig en repressief aanpakken. Een motie van de fractie voor een intensievere aanpak van de milieucriminaliteit haalde het niet, omdat de burgemeester betoogde dat dit al intensief gebeurt. Tegen de motie stemden de PvdA, CDA, VVD en GroenLinks. Volgens de burgemeester werken alle betrokken diensten intensief samen om de milieucriminaliteit aan te pakken. Om de raad te voorzien van informatie zegde de burgemeester een overzicht toe met de bereikte resultaten, prioriteiten en samenwerkingsverbanden.

Tweeminutendebat politie verdient steun

Op verzoek van de SP debatteerde de raad over de landelijke discussie over de beloning en acties van politiemensen. De SP riep de raad op te erkennen dat het zware en verantwoordelijke werk van de politie belangrijk is voor een geslaagd veiligheidsbeleid in Rotterdam. De motie kreeg alleen steun van Leefbaar Rotterdam en de indiener.

De burgemeester legde uit dat de gemeenteraad en het college niet over deze kwestie gaan. Hij ontraadde de motie. Vrijwel alle fracties stelden dat het onverstandig is om als raad een uitspraak te doen terwijl de onderhandelingen tussen de politie en de minister nog gaande zijn.

Interpellatie weblog wethouder Kriens

De raad debatteerde in een spoeddebat over een reactie van wethouder Kriens op een verzonden haatmail van deelraadslid Ismaili uit Charlois. Op haar weblog keurde de wethouder de e-mail af maar toonde ze er volgens de aanvrager van het spoeddebat, Leefbaar Rotterdam, tegelijkertijd begrip voor. De fractie vond het bedenkelijk dat een stadsbestuurder en loco-burgemeester publiekelijk reageert en vroeg of het college bereid is afstand te nemen van de weblog.

Wethouder Kriens keurde opnieuw de daden af maar gaf ook aan dat het belangrijk is te begrijpen waarom iemand iets doet of zegt. Op het moment dat de wethouder haar weblog schreef had het deelraadslid haar excuses aangeboden. De ondertekening van de petitie volgde daarna; het deelraadslid is daarop uit de fractie van de PvdA-Charlois gezet. De e-mail is volgens de PvdA onwaardig. Ze heeft zich laten meeslepen door emoties, aldus raadslid van Heemst.

De fractie pleitte voor vrijheid van meningsuiting, echter zonder vervuiling van hatelijke opmerkingen.

Deelraadslid Ismaili had een haatmail verzonden aan een man die haar attendeerde op uitspraken van de moslimbeweging Hizb-ut-tahrir. Ook had het lid een petitie van de moslimbeweging getekend tegen het lasteren van de Islam.

Werkwijze raad en commissies

De gemeenteraad heeft de eigen werkwijze geëvalueerd en naar aanleiding daarvan een aantal wijzigingen in de spelregels voor het vergaderen vastgesteld. Leefbaar Rotterdam en de SP stemden tegen de wijzigingen. De nieuwe werkwijze had en heeft onder meer tot doel om de raad in de gelegenheid te stellen meer tijd vrij te maken voor zijn volksvertegenwoordigende rol en de externe contacten met burgers en andere partijen verder te versterken. Een belangrijk onderdeel van die werkwijze zijn de externe oriëntaties van de raadscommissies en de driewekelijkse vergadercyclus, die beiden worden gehandhaafd.

Nieuw is de regeling van werkzaamheden die de raad de gelegenheid gaat bieden onderwerpen kort te bespreken met het college en de burgemeester. Daarmee wordt de agendavormende rol van de raad groter.

Zicht op werk

De gemeenteraad heeft gedebatteerd over het rapport Zicht op werk. De raad wil op basis van betrouwbare informatie blijven sturen op de effectiviteit van re-integratiebedrijven.

De SP had kritiek op de uitwerking van het re-integratiebeleid. Het CDA wilde duidelijkheid over de uitstroom van mensen naar reguliere banen. De VVD stuurde aan op een spoedige rapportage van het college waarin de aanbevelingen van de Rekenkamer zijn verwerkt. Dat zegde wethouder Schrijer toe. Leefbaar Rotterdam pleitte in een motie voor een concrete doelstelling voor re-integratiebedrijven. Alleen de fracties SP, D66 en de ChristenUnie-SGP stemden voor.

Verder diende Leefbaar Rotterdam een motie van treurnis in maar kreeg alleen steun van de SP.

Belangrijke vraag in het onderzoek van de Rekenkamer was of de gegevens van het college bruikbaar zijn om als raad vast te kunnen stellen welke resultaten met re-integratietrajcten worden behaald. De Rekenkamer concludeerde dat dit niet het geval is.

Aanleiding voor het Rekenkameronderzoek was de motie-Van Tijn waarin werd gepleit voor onderzoek naar de effectiviteit van re-integratiebedrijven en re-integratietrajecten.

En verder heeft de raad

· motie-El-Haji e.a. over zorgverlof voor bijstandsgerechtigden afgedaan. In situaties waarin de aanwezigheid van de bijstandgerechtigde in het buitenland dringend gewenst is zal de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid toestemming verlenen voor verlof.