NVA


PERSBERICHT

Amersfoort, 23-01-2008

NVA niet akkoord met voorwaarden Reaal

De aanbiedingsbrief bij de nieuwe samenwerkingsovereenkomsten van Reaal meldt dat de overeenkomsten na uitgebreid overleg met de NVA zijn vastgesteld. Dit is onjuist. De NVA had op dat moment nog niet gereageerd op de overeenkomsten en heeft Reaal om opheldering verzocht. De NVA heeft tevens kritiek op het onterechte gebruik van haar naam. Eerder werd de naam van de NVA in een soortgelijk geval onterecht door Aegon gebruikt.

In april vorig jaar heeft de NVA het eerste concept van de samenwerkingsovereenkomst van Reaal ontvangen. In mei heeft de NVA haar reactie naar Reaal gezonden. Eind december, een paar dagen voor de kerst, ontving de NVA een brief met als bijlage de definitieve overeenkomst. In de brief stond onder meer dat in sommige gevallen de concepttekst niet was gewijzigd. Deze definitieve overeenkomsten zijn inmiddels bestudeerd en de NVA heeft nu haar reactie gegeven aan Reaal.

Reaal had de overeenkomsten echter al naar het met haar samenwerkende intermediair gezonden. Daarbij wekte de verzekeraar de indruk dat de NVA zou instemmen met de overeenkomsten. De NVA is in overleg met Reaal over de deze gang van zaken en over de samenwerkingsovereenkomst. Tevens heeft de NVA Reaal verzocht de ingangsdatum van 18 maart op te schorten.

Standaard overeenkomsten
Zoals bekend, pleit de NVA (zoals ook is beschreven in de Meerjarenvisie) al langer voor standaardisering van samenwerkingsovereenkomsten voor de niet-concurrentiële onderwerpen. Dit is in het belang van het intermediair, maar ook van de aanbieders. Zo hoeft niet steeds met alle partijen opnieuw onderhandeld te worden over de inhoud van de samenwerkingsovereenkomst. Ook kan daarmee miscommunicatie worden voorkomen, zoals deze nu aan de orde is.


Noot voor de redactie/