Partij van de Arbeid

PvdA blij met voornemen Eurlings

23-01-2008 11:53

PvdA-kamerlid Lia Roefs is blij met het voornemen van minister Eurlings om automobilisten overdag verplicht een dimlicht te laten voeren. Roefs heeft hier lang op aangedrongen: Hiermee kunnen we 45 mensenlevens en een veelheid daarvan aan gewonden per jaar sparen. Waarom zouden we dat dan niet doen?

De vorige minister van Verkeer, Peijs, was terughoudend met haar standpunt en wilde wachten totdat de Europese commissie een uitspraak zou doen over het wel of niet verplicht stellen van verlichting overdag. Ook Camiel Eurlings, de huidige minister van Verkeer en Waterstaat, verwees in eerste instantie naar het standpunt van de Europese Commissie.

Roefs: De PvdA is echter in overleggen en met kamervragen blijven aandringen op het verplicht voeren van een dimlicht. Dat de minister nu eindelijk gehoor geeft en met een voorstel zal komen om op nationale basis het voeren van licht overdag door motorvoertuigen verplicht te stellen, is goed nieuws.

Roefs erkent dat het ook overdag voeren van verlichting zorgt voor een hogere uitstoot van CO2 door Nederlandse automobilisten: de extra uistoot bedraagt 0,05 megaton CO2. Het milieuaspect is volgens Lia Roefs erg belangrijk, maar moet in perspectief worden geplaatst: Als alle motorvoertuigen overdag hun verlichting aan hebben veroorzaakt dat in eerste instantie een geringe toename van het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot. Met de zuinige verlichting die nu al in nieuwe autos zit, is deze extra uitstoot nog tien keer zo klein.

Uit onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat het veiliger is overdag dimlicht te voeren: 'Automobilisten die nu overdag handmatig hun licht aan doen, zorgen voor een betere zichtbaarheid, waardoor ze bijdragen aan een vermindering van het aantal verkeersslachtoffers. Het veiligheidseffect van verplichte verlichting overdag komt neer op vijftien procent minder doden, tien procent minder ernstig gewonden en vijf procent minder lichtgewonden.

Lees hier het rapport van de SWOV over het overdag voeren van dimlichten.