Gemeente Dongen


Nat, maar gezellig welkom nieuwe bewoners De Beljaart

Ondanks flinke regenbuien en harde windstoten was het zaterdag 19 januari een drukte van jewelste op de bouwplaats van De Beljaart. De eerste bewoners van de nieuwe wijk namen op uitnodiging van de gemeente, DWV Woningcorporatie en de projectontwikkelaarscombinatie Heja/Moeskops een kijkje in hun eigen huis én dat van de buren.

In een tot koffieshop omgetoverde woning kon iedereen schuilen, luisteren naar de troubadour en bijpraten over de vele dingen die nog geregeld moeten worden voor het nieuwe huis. De kinderen dansten vrolijk rond in de modderplassen en genoten vooral van de oude Engelse dubbeldekker die alle gasten weer terugbracht naar het gemeentehuis. Daar kreeg de grote knutseltafel met glitters en stickers veel belangstelling van de kleinste bezoekers. Om hen voor te bereiden op de verhuizing, kregen ze allemaal een boekje over dit thema mee naar huis.

De vlag wordt gehesen Gewilde wijk
Wonen in De Beljaart is gewild. De eerste woningen van Fase 1 werden in snel tempo verkocht. Zaterdag bleek dat alle leeftijden wel zon beetje vertegenwoordigd zijn. Jong en oud, voornamelijk uit Dongen en soms ook daarbuiten. Wethouder Velthoven begrijpt de belangstelling voor De Beljaart wel: De wijk ligt prachtig en je ziet er echt een stukje historie in terug. Daarnaast zijn de bouwstijlen heel afwisselend. Hij prees de samenwerking met de ontwikkelaars. Zij hebben lef getoond door te investeren in het warmtepompsysteem van Nuon. Daardoor kunnen we een duurzame wijk bouwen, waarin we maar liefst een reductie van 40% kunnen realiseren op de uitstoot van CO². Daarnaast complimenteerde Velthoven de DWV voor het product SlimmerKopen, dat starters in staat stelt tegen een goedkoper tarief een woning te kopen. Daardoor wordt De Beljaart ook bereikbaar voor mensen die net een beetje tekort komen.

Wijkraad
Tijdens de bijeenkomst waren ook de klankbordgroep en de bewonersgroep vertegenwoordigd. Zij hebben vanaf het prille meegedacht over de nieuwe wijk. Velthoven gaf aan dat de gemeente al nadenkt over een nieuwe wijkraad voor De Beljaart. Hij riep belangstellenden op zich te melden. Voor nieuwe bewoners een kans om mee te denken over de verdere ontwikkeling van hun buurt.

Fotos en film
Tijdens de bijeenkomst brachten fotos en een filmpje het project in beeld. Die zijn beide te bekijken op www.beljaart.nl. De site heeft net als www.dongen.nl een facelift ondergaan. Op de site is veel achtergrondinformatie te vinden over de totstandkoming van de wijk. Ook kunt u het digitale beeldkwaliteitplan raadplegen en de fasering van De Beljaart bekijken. In de toekomst wil de gemeente de bewoners op de website een podium bieden om ervaringen uit te wisselen.

Oplevering
Directeur Paul van Heteren van Heja Projectontwikkeling gaf aan dat de eerste woningen van zijn project rond de bouwvak worden opgeleverd. DWV Woningcorporatie verwacht dit in september te kunnen doen. Eind deze week begint DWV met de verkoop van nog eens 22 woningen, waarvan 12 voor starters.