Openbaar Ministerie

Veiligheidshuis Fryslân geopend

Leeuwarden, 18 januari 2008

Op 16 januari 2008 opende staatssecretaris van Justitie, mevrouw Nebahat Albayrak, het Veiligheidshuis Fryslân in het Gerechtsgebouw te Leeuwarden. Het Veiligheidshuis is ondergebracht bij het parket Leeuwarden en werkt voor de hele provincie.

Om de ruim honderd genodigden een kijkje te laten nemen in het fysieke onderkomen van de medewerkers van de verschillende deelnemende organisaties én om en indruk te geven van de werkzaamheden die vanuit het Veiligheidshuis worden verricht, werd er in de zaal op een groot scherm een film vertoond die speciaal voor de opening was gemaakt.

Na de vertoning van de film volgden toespraken van de staatssecretaris, de hoofdofficier Annette Bronsvoort (tevens voorzitter van het AJB) en de burgemeester van Leeuwarden Ferd Crone. Vervolgens verrichtte mevrouw Albayrak, samen met de leden van de stuurgroep van het Veiligheidshuis, de openingshandeling door de schakels van de (justitie)keten samen te voegen tot een ring en deze te borgen. De ring staat symbool voor een sluitende aanpak van hardnekkige en gecompliceerde vormen van overlast en criminaliteit.

Achtergrondinformatie
Op 14 december 2006 heeft het Arrondissementaal Justitieel Beraad Fryslân (AJB)* besloten tot de âbouwâ van een Veiligheidshuis in Fryslan, zodat op het gebied van veiligheid, vanuit één locatie diverse partners zoals gemeenten, politie, OM, (jeugd)reclassering, kinderbescherming, jeugdzorg, slachtofferhulp en verslavingszorg-instellingen nauw samengewerkt kan worden. De bouw van het Veiligheidshuis Fryslân is op 1 april 2007 gestart.

Bij de totstandkoming van het Veiligheidshuis Fryslân zijn naast de AJB-organisaties: Politie Fryslân, Stichting Reclassering Nederland, Verslavingszorg Noord-Nederland, Leger des Heils, Dienst Justitiële Inrichtingen, Justitiële Jeugdinrichting Het Poortje, Bureau Jeugdzorg, Raad voor de Kinderbescherming en de Stichting Slachtofferhulp, ook de Gemeente Leeuwarden, de (Vereniging van) Friese Gemeenten, de provincie Fryslân en GGZ Friesland betrokken.

Doel van het Veiligheidshuis Fryslân:
⢠voorkomen van strafbare feiten en het terugdringen van recidive; ⢠terugbrengen en voorkomen van overlast;
⢠verlenen van passende zorg aan het slachtoffer; ⢠zijn van een betrouwbaar informatieknooppunt voor partners in veiligheid;
⢠verlenen van nazorg;
⢠versterken van de ketenregie.

Drie pijlers
Het Veiligheidshuis Fryslân rust op 3 pijlers:


1. een persoonsgerichte aanpak van:

- meerderjarige veelplegers

- jeugd

- daders van huiselijk geweld

- criminele en overlastgevende Antillianen

- ex-gedetineerden (nazorg)

- overlastgevende personen


2. een gebiedsgerichte aanpak (gericht op een specifieke wijk, bijvoorbeeld Heechterp-Schieringen, een specifiek gebied (uitgaansgebieden) stad of gemeente)


3. de ontwikkeling van een kennis- en expertisecentrum

In eerste instantie zijn de werkzaamheden gericht op de persoonsgerichte aanpak van de hierboven onder 1. genoemde doelgroepen.

Vanaf 1 januari 2008 hebben de volgende organisaties een werkplek in het Veiligheidshuis:
â Openbaar Ministerie - 7
â Regiopolitie Fryslân - 3
â Raad voor de Kinderbescherming - 1
â Reclasseringsorganisaties - 1
â Gemeente Leeuwarden - 4
â Dienst Justitiële Inrichtingen (flexplek)
â GGZ Friesland (flexplek)
Zij vormen als het ware de âbinnenringâ en werken samen met organisaties in de âbuitenringâ, zoals de sociale teams, het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld etc.

Locatie en werkzaamheden
Het Veiligheidshuis is ondergebracht bij het Openbaar Ministerie (het arrondissementsparket) in het Gerechtsgebouw te Leeuwarden.

Het zogenoemde casusoverleg is de rode draad in de persoonsgerichte aanpak. Er bestaan reeds casusoverleggen m.b.t. meerderjarige veelplegers, jeugd en criminele en overlastgevende Antillianen. Er wordt een justitieel casusoverleg huiselijk geweld opgestart en het casusoverleg jeugd wordt uitgebreid met 12-min, 12+-extra (o.m. veelplegers en harde kern) en schoolverzuim.
Â
Financiering
Het Ministerie van Justitie heeft voor 2007 een startsubsidie verleend en zal jaarlijks structureel geldelijk bijdragen. Daarnaast heeft de gemeenteraad van Leeuwarden op 5 november 2007 besloten om de komende drie jaar ⬠100.000 per jaar aan het Veiligheidshuis bij te dragen.

Activiteiten in 2008
De projectgroep en de daarmee samenhangende werkgroepen zullen zich in 2008 gaan bezighouden met de volgende onderwerpen: ⢠Persoonsgerichte aanpak: de portefeuilles nazorg en preventie in het kader van jeugd;
⢠Gebiedsgerichte aanpak: het onderwerp âVeiligheidshuisâ wordt in het voorjaar van 2008 geagendeerd voor de lokale driehoeken (overleg tussen OM, Openbaar Bestuur en Politie) met als doel te inventariseren wat de wensen en behoeften zijn;
⢠Ontwikkeling van een kennis- en expertisecentrum.