Ingezonden persbericht



Rotterdam, 18 januari 2008

'Iedere school binnen zes maanden drugsvrij'

Hulpaanbod Flexus sluit aan bij wensen van school en beleving jongeren

Jeugdhulpverleningsorganisatie Flexus heeft van de Stadsregio extra subsidie ontvangen voor gespecialiseerde hulp aan jongeren met problematisch middelengebruik. De subsidie is verstrekt voor een jaar. Flexus heeft al jarenlang ervaring met drugshulpverlening. De extra subsidie biedt Flexus de mogelijkheid om bestaande activiteiten op dit gebied substantieel uit te breiden en tegemoet te komen aan de groeiende vraag. De activiteiten worden gebundeld in het Expertiseteam Middelengebruik dat op 1 februari a.s. start. Naast individuele begeleiding aan jongeren, ondersteunt Flexus scholen bij het drugsvrij maken van de instelling.

Onder de naam Flexus Your Turn wordt begeleiding, advies en training geboden aan medewerkers van scholen en jeugdzorginstellingen bij problematisch alcohol-, of drugsgebruik en gokproblemen bij jongeren. Flexus Your Turn ondersteunt de organisaties bij het formuleren van beleid en traint medewerkers in het herkennen van problematisch middelengebruik. Lucas van Tilburg, unithoofd van Flexus Your Turn: "Docenten lopen achter de feiten aan. Jongeren weten veel meer over drugsgebruik dan zij. Als scholen beleid en protocol hebben opgesteld, dan kunnen de medewerkers getraind worden in signaleren, urinecontroles, maar vooral ook het middelengebruik begeleiden naar géén gebruik. Met de methodiek die wij hanteren kunnen wij iedere school binnen zes maanden clean hebben. Enkele scholen in de regio werken al met deze methodiek en zijn recentelijk 100% drugsvrij verklaard".

Jongeren die individuele hulp nodig hebben, worden via Bureau Jeugdzorg aangemeld bij Flexus. Naar behoefte kan het hele gezin en netwerk van de jongere bij de hulpverlening betrokken worden. Enrico Blokker, teamleider van het Expertiseteam Middelengebruik: "Onze kracht zit in de aansluiting bij de realiteit van de jongeren. De jongere krijgt een begeleider die samen met de jongere gefaseerd een traject naar stoppen met middelengebruik doorloopt en hier een coachende rol in vervult. De jongeren komen niet naar ons toe, wij gaan hén opzoeken. Het betreft een aanpak die gericht is op het bewerkstelligen van een gedragsverandering. Als jeugdhulpverlenings­organisatie zijn we gewend aan te sluiten bij de belevingswereld van de jongeren. Doe je dat niet, dan creëer je afstand en zal hulpverlening niet werken".

Afgelopen week presenteerde het actualiteitenprogramma Netwerk de resultaten van een steekproef op een aantal Rotterdamse scholen. Op de helft van de onderzochte scholen vonden zij sporen van harddrugs, onder andere van cocaïne en heroïne. Flexus denkt met bovenstaande aanpak een bijdrage te leveren aan de oplossing voor deze problematiek.

Meer informatie over de aanpak van Flexus is verkrijgbaar via Lucas van Tilburg; 010 22 11 987.