Gemeente Zandvoort


15 01 2008

Nieuwe riolering De Parkbuurt zamelt schoon en vuil water gescheiden in

Met een brief heeft wethouder Tates de bewoners van De Parkbuurt op de hoogte gesteld van de werkzaamheden in hun buurt. Op een haar na zijn die voltooid. Er is veel werk verzet. Met name ondergronds. 'Een belangrijke verandering daarbij is dat er nu twéé rioolbuizen in de straat liggen. Eén om het vuilwater af te voeren en één om schoon water (lees: hemelwater, noot red.) zo veel mogelijk in de bodem te laten infiltreren', aldus zijn schrijven. Met klem verzoekt de gemeente de bewoners om geen oude smeerolie, verfresten en andere ongewenste zaken in het riool te dumpen.

Hieronder volgt de brief.

Aan de bewoners van De Parkbuurt

Geachte heer/mevrouw,
Het afgelopen jaar heeft uw wijk bovengronds maar ook ondergronds veel veranderingen ondergaan. Twee jaar geleden hebben we het inrichtingsplan aan u gepresenteerd en dat nieuwe ontwerp heeft u als een van de eersten ook via internet kunnen bekijken.

We hopen dat het inrichtingsplan waar veel praktische opmerkingen op zijn gekomen, ook in de praktijk aan de verwachtingen voldoet. Omdat vrijwel alle wegen smal zijn is ervoor gekozen om waar mogelijk aan een kant een volwaardig voetpad aan te leggen en vervolgens aan de tegenover liggende zijde het groen en de lichtmasten. Hierbij is over de wijk het totaal aantal parkeerplaatsen gelijk gebleven. Hier en daar is er een inrit bijgekomen en een aantal niet meer gebruikte inritten zijn verdwenen.

Belangrijk is ook dat het hele pakket aan ondergrondse kabels en leidingen is nagelopen en waar nodig vernieuwd. De afstemming hiervan in de uitvoering heeft zoals u heeft kunnen merken regelmatig wat voeten in de aarde gehad. Een belangrijke verandering daarbij is dat er nu twéé rioolbuizen in de straat liggen.Eén om het vuilwater af te voeren en één om schoon water zo veel mogelijk in de bodem te laten infiltreren.

Zoals u weet ligt Zandvoort in een gebied waar grondwater wordt gewonnen voor de drinkwatervoorziening.

Doordat we nu het regenwater direct naar de ondergrond afvoeren en niet via en rioolwaterzuivering zijn er een paar zaken waar we aandacht voor vragen. Op basis van een aantal analyses van het riool slib blijkt dat er in het verleden ook oude smeerolie, verfresten en andere ongewenste zaken in het riool zijn gedumpt. Het mag duidelijk zijn dat hier nu voor het grondwater en uiteindelijk uw eigen drinkwater nare gevolgen aan vast zitten. Om een en ander te verduidelijken treft u bij deze brief ook een folder aan van de stichting Rioned.

Als gemeente willen we u erop attenderen dat u olie en verfresten als klein chemisch afval gratis kunt aanbieden op "de Remise" Kamerlingh Onnesstraat nr. 20. Batterijen, verfresten en dergelijke kunt u daarnaast ook bij diverse winkels inleveren. Voor adressen en brengvoorwaarden kunt u bellen met het algemene infonummer van de gemeente of de gemeentelijke website raadplegen op Loket / Afval en Milieu / Klein chemisch afval ........

U ziet dat dit zorgvuldig omgaan met het milieu geen geld hoeft te kosten.

De aannemer heeft de laatste dagen nog een aantal oneffenheden weggewerkt in het kader van de eindoplevering. Vanuit beheer is er nog het een en ander aan de armaturen van de lichtmasten en de plantvakken gedaan.

Wij wensen dat de wegen en de pleintjes voor u als bewoners en ook de overige weggebruikers naar tevredenheid zullen functioneren en dat de Parkbuurt bovenal veilig zal zijn.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

W.W.S. Tates
Wethouder