Gemeente Epe


Evaluatie Wijkverkeersplannen


Op dinsdag 29 januari 2008 organiseert de gemeente Epe een informatie- en evaluatieavond voor alle bewoners van de wijken Vossenhoek, Berkenoord, Vaassen-West en Koekoek. Het doel van deze avond is om gezamenlijk de twee gehouden wijkverkeersplannen te evalueren en indien gewenst kleine aanpassingen in deze plannen te verwezenlijken.

Duurzaam Veilig in zuidwest-Vaassen
Sinds het vaststellen van het Verkeers(veiligheids)plan Epe in 1998 is in de gemeente Epe een aantal zogenaamde integrale wijkverkeersplannen uitgevoerd. Hierbij wordt in een open planproces samen met bewoners en belanghebbenden een traject gevolgd, waarbij uiteindelijk het gebied als 30- of 60 km/h-zone wordt ingericht. In 2002 en 2004 zijn de bewoners en belanghebbenden van respectievelijk de wijken Vossenhoek - Berkenoord I en II, en Vaassen-West - Koekoek in staat gesteld om, in samenwerking met de gemeente Epe, hun eigen plan op te stellen. Op basis van deze plannen zijn in 2003 en 2005 deze wijken omgevormd tot verblijfgebied. De belangrijkste maatregel die genomen is, is het instellen van een maximaal toegestane snelheid van 30 km/h. Daarnaast zijn er in de wijken op diverse plaatsen infrastructurele maatregelen getroffen met als doel de rijsnelheid van het verkeer te verlagen en de verkeersveiligheid te verbeteren.

Oproep aan de wijkbewoners
Nu de buurten enkele jaren functioneren als 30 km/h-gebieden wil de gemeente Epe de wijkverkeersplannen evalueren. Bij deze evaluatie wordt in de eerste plaats gekeken naar de objectieve verkeersveiligheid (ongevallencijfers). Daarnaast wil de gemeente Epe graag inzicht verkrijgen in de praktijkervaringen van bewoners uit het gebied (subjectieve verkeersveiligheid). De gemeente organiseert een bijeenkomst voor alle bewoners van de wijken Vossenhoek - Berkenoord I en II, en Vaassen-west - Koekoek op dinsdag 29 januari 2008 om 19.30 uur in De Rank in Vaassen.

Doel evaluatie
Het doel van de evaluatie is tweeledig. Enerzijds richt de avond zich op de getroffen maatregelen in het gebied. De gemeente Epe wil graag inzicht verkrijgen in de praktijkervaringen van bewoners uit het gebied, waarbij de volgende vragen aan de orde kunnen komen: is het gewenste effect bereikt, zijn de maatregelen conform het wijkverkeersplan uitgevoerd etc. Anderzijds kunnen bewoners en belanghebbenden tijdens deze avond aangeven welke kleine aanpassingen of aanvullende maatregelen zij in hun wijk graag zouden willen verwezenlijken.

Workshop
Samen met een verkeerskundig adviesbureau wordt een algemene terugblik op beide wijkverkeersplannen gegeven en worden de nog aanwezige problemen en knelpunten geïnventariseerd. Op basis van de uitkomsten van deze inventarisatie wordt een aanvullende maatregelenkaart opgesteld die past binnen het beschikbare budget. Het is niet de bedoeling om het originele wijkverkeersplan volledig om te gooien of opnieuw te gaan opstellen.