Senternovem


09-01-2008 | Brief aan Tweede Kamer inzake bodemsaneringsbeleid

Op 4-1-2008 heeft de minister van VROM aan de Tweede Kamer de langverwachte brief over een aantal bodemsaneringsonderwerpen gestuurd. De brief besteedt aandacht aan: - de prioritering ten aanzien van de aanpak van verontreinigde locaties; - de evaluatie van het instrument kostenverhaal; - de financiering van de sanering van historische verontreinigingen; - de uitkomsten van onderzoek naar verontreiniging met MTBE; - de vervolgacties naar aanleiding van de maatschappelijke kosten-baten analyse bodemsanering; - de modernisering van de bodemwetgeving.

Inleiding
Op 18 januari 2007 heeft een Algemeen Overleg plaatsgevonden van de Vaste Kamercommissie VROM van de Tweede Kamer met de toenmalige staatssecretaris Van Geel. Dat overleg ging over de uitkomsten van de Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse (MKBA) Bodemsanering. Met de brief die de huidige minister naar de Tweede Kamer heeft gestuurd zijn een aantal toezeggingen uit dat desbetreffende overleg ingevuld.

Prioritering aanpak verontreinigde locaties
De brief schetst een aantal dilemma's in het bodemsaneringsbeleid.
- Het huidig wettelijk instrumentarium is vooral gericht op sanering van een geval van bodemverontreiniging terwijl in sommige situaties behoefte is om beheer (en eventueel sanering) gebiedsgericht te organiseren.

- De huidige praktijk van bodemsanering is vooral gericht op het geschikt maken voor het gewenste gebruik van de bodem (ondersteunen ruimtelijke dynamiek) en veel minder op wegnemen van risico's bij huidig gebruik (aanpakken spoedlocaties). Hierdoor dreigt vertraging bij de sanering van spoedlocaties.

- Er is een groot aantal verontreinigde locaties maar er is ook een tekort aan financiële middelen.

De minister stelt in de brief dat het stellen van prioriteiten binnen het bodemsaneringsbeleid niet uitsluitend een zaak van de minister van VROM is. Zij is voornemens met de decentrale overheden de afspraak te maken om zoveel mogelijk prioriteit te leggen bij de aanpak van locaties waarbij sprake is van risico's op het gebied van gezondheid, ecologie en verspreiding van ernstige grondwaterverontreiniging. Binnen deze prioriteit moeten de locaties waar sprake is van gezondheidsrisico's met voorrang worden aangepakt. Haar inzet is om uiterlijk in 2010 een overzicht beschikbaar te hebben waarop de locaties zijn opgenomen waar op grond van bodemonderzoek met voldoende zekerheid is vastgesteld dat sprake is van gezondheidsrisico's bij huidig gebruik. In dit overzicht is per locatie aangegeven welke (tijdelijke) maatregelen zijn genomen of zijn voorzien. Aangezien naar verwachting bij circa 75% van de spoedlocaties sprake is van ongecontroleerde verspreidingsrisico's vindt de minister het van groot belang om met de overheden afspraken te maken over gebiedsgericht beheer van grootschalige grondwaterverontreinigingen. Omdat het overheidsbudget voor bodemsanering niet toereikend is om alle prioriteiten direct aan te pakken dient bij herstructurering de financiering voornamelijk plaats te vinden door marktpartijen vanuit de baten van deze herstructurering. De overheid zal de sanering bij herstructurering stimuleren door aan te bieden tegen betaling van een afkoopsom door marktpartijen het beheer van verontreinigingen in het grondwater te verzorgen.
De minister realiseert zich dat de overheden in de uitwerking en uitvoering van de prioriteiten het voortouw zullen moeten nemen en dat dit gevolgen heeft voor de wijze waarop het aan hen toegekende budget zal worden ingezet. In het voorjaar van 2008 zal een bestuurdersconferentie plaatsvinden waarin de minister met de bevoegde overheden afspraken zal maken over het realiseren van deze gezamenlijke prioriteiten, mede in het kader van de verdeling van de budgetten voor de programmaperiode 2010-2014.
Het voornemen is om tijdens die conferentie ook onderwerpen als ontwikkeling van gebiedsgericht beheer en de samenhang met ontwikkelingen in de ondergrond aan de orde te laten komen.

Evaluatie kostenverhaal
Hoofdconclusie van het evaluatieonderzoek is dat het instrument kostenverhaal niet heeft opgebracht wat de ontwerpers ervan hadden verwacht namelijk een eenduidige aansprakelijkheid van het bedrijfsleven. De jurisprudentie heeft hier een aanzienlijk inperkend effect op gehad. Wel is kostenverhaal effectief gebleken tegenover de veroorzaker die na 1 januari 1975 de bodem heeft verontreinigd en de eigenaar de onrechtvaardig verrijkt is.
De brief geeft aan dat voor situaties van historische verontreiniging (veroorzaakt vóór 1975) nadere afspraken met het bedrijfsleven nodig zijn over het meebetalen aan het oplossen van de problematiek.

Financiering sanering historische verontreiniging De brief constateert dat vooral de financiering van verontreiniging van de ondergrond van bedrijfsterreinen en van verontreiniging van boven- en ondergrond van buiten bedrijf zijnde bedrijfsterreinen uitermate moeilijk is. De minister kondigt voor de tweede helft van 2008 een brief aan waarin uitkomsten van een onderzoek naar de oprichting van een fonds zijn opgenomen dat deze problemen mede gaat aanpakken. Het fonds zou te vullen zijn door bijdragen vanuit het bedrijfsleven in de vorm van een afkoopsom.

Verontreiniging met MTBE
Met de brief informeert de minister de Kamer over de uitkomsten van het landelijk onderzoek naar verontreiniging met MTBE in het grondwater bij bezine-servicestations en opslagplaatsen. Uit het onderzoek volgt dat bij ruim 98% van de onderzochte locaties de gemeten gehaltes ver onder de door het RIVM voorgestelde risicogrens voor de gezondheid van mensen ligt. Bij 45% van de onderzochte locaties is sprake van enige verontreiniging.
Nader onderzoek zal plaatsvinden naar:
a. de effectiviteit van bodembeschermende voorzieningen; b. een deskonderzoek naar beschikbare monitoringsdata in Nederland op pompputniveau.
De brief vermeldt dat begin 2008 de minister en Circulaire zal vaststellen over hoe de zorgplicht dient te worden toegepast op MTBE.

Vervolgacties MKBA
De brief kondigt aan dat het RIVM in 2009 de eerste resultaten zal kunnen presenteren van enkele onderzoeken die aan de Tweede Kamer zijn toegezegd. Het betreft onder andere gezondheidsonderzoek en onderzoek naar belevingsaspecten, het sparen van ruimte en het herontwikkelen van bedrijventerreinen.

Modernisering bodemwetgeving
Voor de tweede helft van 2008 zegt de minister de Kamer een brief toe waarin de resultaten van een aantal relevante beleidsontwikkelingen en de voorgenomen wetswijzigingen zullen worden toegelicht. Het gaat dan onder andere om de facilitering van de gebiedsgerichte aanpak van bodemsanering.