Gerechtelijke organisatie

Rechtbank verbiedt aanscherping vergoedingsbeleid zorgverzekeraars

Breda, 4 januari 2008 - De Bredase voorzieningenrechter heeft vanmiddag 15 zorgverzekeraars, verenigd in Zorgverzekeraars Nederland B.V., verboden om hun vergoedingsbeleid voor 9 veel voorkomende groepen geneesmiddelen aan te scherpen. Genoemde zorgverzekeraars waren van plan een aantal wat duurdere geneesmiddelen uit die groepen van vergoeding uit te sluiten. Zij wilden met ingang van 1 maart 2008 alleen nog bepaalde, goedkope geneesmiddelen uit die groepen vergoeden.

Het verbod heeft betrekking op de volgende groepen geneesmiddelen (werkzame stof): alendronine, finasteride, fluoxetine, ibuprofen, mirtazapine, ondansetron, paroxetine, sumatriptan en tamsolusine.

Acht geneesmiddelenfabrikanten, verenigd in de BOGIN, maakten tegen deze plannen van de 15 zorgverzekeraars bezwaar, met succes dus. Want de voorzieningenrechter is van oordeel, dat de 15 gebonden zijn aan het zo geheten Transitie-akkoord van 17 september 2007. In dat akkoord hebben Zorgverzekeraars Nederland, de organisaties van geneesmiddelenfabrikanten, de apothekersorganisatie KNMP en de minister van Volksgezondheid afspraken gemaakt over kort gezegd prijsverlagingen voor geneesmiddelen.

De geneesmiddelenfabrikanten hadden voor nog 10 andere groepen geneesmiddelen een verbod van veranderingen in het beleid gevraagd. Maar daarin krijgen zij ongelijk van de voorzieningenrechter. Die is van oordeel, dat het Transitieakkoord niet wordt aangetast, omdat het aantal verzekeraars, dat er van wil afwijken, kort gezegd, te gering is om van "groepsmatige schending" van het akkoord te kunnen spreken.

De zorgverzekeraars, waarom het hier gaat zijn CZ, OHRA Zorgverzekeringen, OHRA Ziektekostenverzekeringen, Delta Lloyd Zorgverzekering, UNIVE Zorg, UNIVE, Zorgverzekeraar, Anderzorg, Menzis Zorgverzekeraar, Zorgverzekeraar Cares Gouda, De Friesland Zorgverzekeraar, TRIAS Zorgverzekeraar, VGZ Zorgverzekeraar, IZZ Zorgverzekeraar, Confior Zorgverzekeraar en AGIS Zorgverzekeringen.

LJ Nummer

BC1188

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 4 januari 2008 Naar boven