Nederlandse Politiebond


NPB-acties leiden tot landelijke politiestakingen

De stakingsestafette van de NPB die op 9 januari bij de Nederlandse politie van start gaat, zal binnen drie weken leiden tot een reeks landelijke werkstakingen. De eerste nationale politiestaking vindt plaats op woensdag 23 januari; daarna zal ook op maandag 28 en donderdag 31 januari in alle korpsen tegelijkertijd het werk worden neergelegd.

In de aanloop naar deze landelijke werkstakingen voert de NPB in afzonderlijke korpsen actie tegen het CAO-beleid van minister Ter Horst. Ook tijdens deze acties steevast meerdere op een dag zullen politieambtenaren het werk neerleggen. Daardoor zullen op woensdag 9 januari ALLE politiebureaus in Zeeland urenlang dicht zijn, op donderdag 10 januari ALLE politiebureaus in Zuid-Holland Zuid en op vrijdag 11 januari ALLE politiebureaus in Limburg-Zuid.

Op die dagen staan ook acties gepland in Zaanstreek-Waterland, Groningen, Amsterdam-Amstelland en Gelderland-Zuid. In het laatste korps wordt op 10 januari zowel de volledige verkeershandhaving als de verwerking van de bekeuringen stilgelegd. In alle gevallen blijft de tijdens zondagsdiensten gebruikelijke noodhulp gegarandeerd.

De Nederlandse Politiebond (NPB) heeft een conflict met de minister van Binnenlandse Zaken over een nieuwe CAO voor de politiesector die vanaf 1 januari 2008 zou moeten ingaan. Vijf onderhandelingen over de inhoud daarvan hebben niets opgeleverd. Om die reden heeft de NPB zijn CAO-inzet teruggebracht tot een aantal eisen waaraan minimaal tegemoet moet worden gekomen.

Om te beginnen wil de NPB een voor iedereen geldende loonsverhoging van 3,3 procent per jaar, zowel in 2008 als in 2009. In aanvulling hierop eist de NPB drie specifieke inkomensmaatregelen voor politiemedewerkers:

1. een tegemoetkoming in de zorgverzekeringskosten voor politieambtenaren met een niet-werkende partner en/of studerende kinderen;

2. een aanzienlijke verbetering van de vergoedingen voor avonddiensten en piketdiensten.

3. een verbetering van het inkomensperspectief van politieambtenaren die op het maximumbedrag van hun salarisschaal zijn aanbeland.

Door zijn CAO-eisenpakket op deze manier in te vullen heeft de NPB duidelijk gekozen voor maatwerk op basis van solidariteit. Wij kiezen ervoor collega's met urgente politiegerelateerde inkomens- of beloningsproblemen met voorrang uit de brand te helpen, ook als de rest er daardoor financieel iets minder op vooruit kan gaan dan anders mogelijk was geweest.

Tot slot streeft de NPB naast de voorgestelde salarisverhoging in 2008 en 2009 ook naar een andere, veel ingrijpender verbetering van de beloning van het politiewerk vanaf 2010. Het huidige beloningssysteem voor de politiesector doet te weinig recht aan het maatschappelijk belang van het politiewerk. Ook levert het politieambtenaren nauwelijks financiële waardering op voor de geweldsrisico's die ze lopen. De NPB is er dan ook oprecht van overtuigd dat aan het inkomen van de politieambtenaren een fors bedrag moet worden toegevoegd om te kunnen spreken van een rechtvaardige beloning. Om dat te bereiken eist de NPB het opnieuw afstellen (herijken) van de functiewaardering.

Het doet de NPB verdriet dat wij de bevolking van ons land niet kunnen vrijwaren van de nadelige gevolgen van onze acties. Om die reden wijzen we nog eens nadrukkelijk op de redelijkheid van onze eisen. Het is de minister van Binnenlandse Zaken die ons tot deze harde acties dwingt door haar weigering om aan onze redelijke eisen te voldoen.

Gepubliceerd op 02 januari 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.