Politie Groningen

Dinsdag 1 januari 2008

Drukke jaarwisseling in mistige Groninger land

Provincie Groningen, 01-01-2008 o De jaarwisseling 2007/2008 in de provincie Groningen is gekenmerkt door zeer dichte mist en de vele meldingen die binnen zijn gekomen op de Gemeenschappelijke Meldkamer Groningen. De politie heeft het qua hoeveelheid meldingen nog nooit zo druk gehad.

De politiemeldkamer heeft vanaf 31 december 18.00 tot 1 januari 06.00 uur ruim 1100 geregistreerde meldingen te verwerken gekregen. In totaal kwamen in twaalf uur tijd 3500 telefoontjes binnen, die gezamenlijk 51 beluren duurden. De meldingen varieerden van woningbranden tot straatbranden, vreugdevuren, vernielingen, vechtpartijen, huiselijk geweld, verkeersongelukken en gaslekkages.

Improviseren door weersomstandigheden

De hulpverlening werd door vermenging van vuurwerkrook en mist fors bemoeilijkt. De Groninger politie heeft zoveel mogelijk geïmproviseerd om alle meldingen af te werken. Politieagenten gingen te voet, per fiets en als het noodzakelijk was met de auto naar meldingen.

De politie heeft via de lokale en landelijke media mensen geadviseerd om niet meer met de auto huiswaarts te keren. Het rijden in de zeer dichte mist was niet te doen en vooral te gevaarlijk. De politie heeft enkele meldingen binnengekregen dat mensen onderweg met hun auto waren gestrand of de weg kwijt waren.

Rijbewijzen ingevorderd

Er deden zich ondanks het slechte weer niet veel ongevallen voor. Op de N367 bij Oude Pekela is wel een 34-jarige automobilist uit Nieuweschans gewond geraakt. De man was achterop zijn voorganger gereden en is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. Een bloedproef moet uitwijzen of er alcohol in het spel was. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Op de Buitenwoellaan in Veendam reed een 21-jarige automobilist over een middengeleider en kwam op de rotonde tot stilstand. Bij controle bleek hij onder invloed van ruim 0,55 promille alcohol. Aangezien het niet de eerste keer was dat de beginnend bestuurder onder invloed reed, is zijn rijbewijs ingevorderd.

Woningbranden

Veel woningbranden en vuurtjes bezorgden de brandweer veel werk. In de gehele regio (Groningen (4x), Muntendam, Veendam, Nieuwe Pekela, Delfzijl (2x) en Wedde) vonden diverse woningbranden plaats, waarvan enkele woningen leegstonden. Verspreid over de provincie werden meerdere autos in brand gestoken of op andere wijze vernield. De politie onderzoekt de oorzaak van de branden. Bij de branden vielen overigens geen gewonden.

Andere incidenten

De politie moest aan de Warffummerweg in Onderdendam ongeveer twintig huizen ontruimen na de ontdekking van een gaslek. De bewoners werden in een buurthuis opgevangen. Ook in Vlagtwedde werd een gaslek ontdekt. Na metingen bleek dat het geroken gas onder de kritische waarde lag. In Onstwedde liep een man verwondingen op aan het gezicht, doordat hij geraakt werd door vuurwerk. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd. Verder raakten twee personen op het Schuitendiep te water. Zij konden door omstanders uit het water worden gehaald. Ten slotte werd een man op de Neptunus in Hoogezand door een andere man in zijn bovenlichaam gestoken. Het slachtoffer is met de steekverwonding naar het ziekenhuis gebracht. De politie stelt een nader onderzoek in.

Aanhoudingen

De politie heeft gedurende de nacht dertien aanhoudingen verricht voor brandstichting, huiselijk geweld, mishandeling, vernieling of openlijk geweldpleging en het niet voldoen aan bevel of vordering. De Mobiele Eenheid (ME) is bovendien in de Barnsteenstraat en aan de Stoepemaheerd opgetreden. Dit nadat de politie door een groep personen met flessen, vuurwerk en andere projectielen waren bekogeld. Ook had men in de dichte mist diverse ruiten vernield. Na een korte charge van de ME keerde de rust weer terug in Vinkhuizen en Beijum. Ook op andere locaties werden agenten of de dienstvoertuigen bekogeld met vuurwerk of andere voorwerpen. Een aantal personen is hierbij aangehouden. Regiopolitie Groningen zal ook in 2008 hard optreden tegen geweld tegen hulpverleners.

Totaal beeld

Een compleet beeld van het aantal vernielingen en de bijbehorende schade is op dit moment niet te geven, omdat in de meeste gevallen nog aangifte gedaan moet worden. Ook de weersomstandigheden maken het moeilijker om nu al een beeld te kunnen vormen van de vernielingen.