Gemeente Groningen

vrijdag 28 december 2007:
Spetterend Nieuwjaarsfeest gemeentebestuur Groningen vrijdag 28 december 2007:
Groningen wil maatschappelijke positie Antillianen versterken
vrijdag 21 december 2007:
Op weg naar een nieuwe Structuurvisie donderdag 6 december 2007:
Toekomstrichting voor basisschool De Driebond

vrijdag 28 december 2007:
Groningen wil maatschappelijke positie Antillianen versterken

De gemeente Groningen wil de maatschappelijke achterstand en de aansluitingsproblemen van een deel van de lokale Antilliaanse gemeenschap bestrijden. Dit gebeurt door fors te investeren in zowel de maatschappelijke emancipatie als de sociale integratie van de Antillianen en Arubanen in de stad Groningen. Het college van burgemeester en wethouders constateert in het Beleidsprogramma Antillianenbeleid 2008 - 2010 dat de overlastproblemen waarbij Antillianen betrokken zijn in de afgelopen jaren sterk zijn afgenomen, maar dat de sociaal-economische positie van veel Antillianen in Groningen nog slecht is. Een langdurige inzet is volgens het college nodig om daarin verandering te brengen. De gemeente zet daarom in op tegengaan van voortijdige schoolverlaten, toeleiding naar werk en verbreding van het aanbod van de bestaande ontmoetingsplaatsen voor Antillianen in de stad Groningen, de zogeheten Ambientes. Zo komt er in de beide Ambientes in Beijum en Lewenborg ruimte voor cursussen en spreekuren. Alle sociaal-culturele activiteiten voor Antillianen vinden straks plaats onder de vlag van Ambiente: dit geldt voor onder meer de succesvolle zomeractiviteiten, het zeer gewaardeerde kindercarnaval en de populaire sleutelwerkplaats.

Het Groninger college ziet betrokkenheid vanuit de Antilliaanse gemeenschap als een cruciale randvoorwaarde voor het versterken en verbeteren van de maatschappelijke positie van de Antillianen. De betrokkenheid van Antilliaanse vrijwilligers bij onder meer het kindercarnaval en andere activiteiten is groot. Anders ligt dat bij de formele betrokkenheid in de vorm van een Antilliaans beraad. Wethouder Peter Verschuren (Integratie): "Wij beschouwen deze vorm van betrokkenheid als een belangrijke voorwaarde voor het slagen van ons beleid. We geven daarom de komende maanden prioriteit aan het vinden van een goede vorm om de betrokkenheid van de Antilliaanse gemeenschap bij het aanpakken van problemen te versterken. Daarbij willen we gebruik maken van de ervaringsdeskundigheid die binnen de Antilliaanse gemeenschap aanwezig is." De gemeente Groningen maakt begin 2008 een start met het opzetten van een Antilliaans platform.

In het Beleidsprogramma Antillianenbeleid 2008-2010 benadrukt het Groninger gemeentebestuur dat er geen snelle recepten voor handen zijn om de huidige problemen van een deel van de Antillianen op te lossen. Snelle, éénmalige investeringen hebben geen nut en geven ook geen vertrouwen bij de Antilliaanse gemeenschap dat de gemeente hun problemen serieus neemt. Groningen wil door middel van aanvullende extra maatregelen op termijn de problemen oplossen. Naast maatregelen om schooluitval en werkloosheid te verminderen en opvoedingsondersteuning te bieden, stelt de gemeente Groningen extra geld beschikbaar voor het begeleiden van Antillianen naar voorzieningen. Nieuw is dat de gemeente Groningen met de organisaties en instellingen waarmee Groningen samenwerkt, prestatie-afspraken gaat maken.