Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg (28-12)

TILBURG, 28 december 2007

Verdachten opgepakt vanwege bezit inbrekersgereedschap / heling

TILBURG: Naar aanleiding van een inbraak op het Burgemeester v/d Mortelplein, eerder in de nacht, controleerde de politie twee verdachte personen. Het duo hield zich op vrijdag 28 november om 03.45 uur verdacht op in de Staringstraat.

De mannen stonden bij een scooter waarvan het slot opengebroken was, maar die hadden ze gewoon gevonden zo vertelden ze. De twee hadden ook een sporttas bij zich. In de tas bleek een hoop inbrekerswerktuigen, handschoenen en autoradio-onderdelen te zitten. Ze konden zich niet legitimeren en één van de verdachten gaf zelfs een valse naam op. Genoeg redenen voor arrestatie op verdenking van heling en de valse identiteit. Daarbij is de inhoud van de sporttas, de scooter en een kleine hoeveelheid drugs in beslaggenomen.
De tweetal Tilburgers (26 en 31 jaar) zijn in het belang van het verdere onderzoek in verzekering gesteld.

Overigens: de genoemde inbraak op het Burgemeester v/d Mortelplein vond plaats in de nacht van donderdag 27 november op vrijdag 28 november om 03.20 uur. De toegangsdeur van een kantoorboekhandel werd vernield, waarna de daders er vandoor gingen met een hoeveelheid sigaretten. Een getuige zag twee daders er op een scooter vandoor gaan.
Het is nog niet duidelijk of er een verband bestaat tussen de inbraak en de twee arrestanten.

Politie pikt beledigingen niet

TILBURG: Surveillerende agenten zagen vrijdag 28 december omstreeks
04.00 uur hoe een man vernielingen pleegde aan kerstverlichting. Door te trekken aan de verlichting van een van de kerstbomen op de Paleisring, raakte de verlichting los en kwam de kerstboom scheef te staan. De agenten spraken de dronken man aan, waarna hij zijn middelvinger opstak. Dit gebeurde ten overstaan van het overige aanwezige uitgaanspubliek. De verdachte werd vervolgens aangehouden vanwege belediging en het plegen van baldadigheid. Het gaat om een
21-jarige inwoner van Eindhoven. Na het opmaken van een proces-verbaal is hij weer in vrijheid gesteld.

TILBURG: Eerder op de avond (21.00 uur) arresteerde de politie een
25-jarige inwoner van Tilburg vanwege belediging. De man reed als passagier mee in een personenauto. Op de Wandelboslaan zag hij dat agenten bezig waren met hun werk. (De agenten arresteerden daar een man die een horecagelegenheid niet wilde verlaten.)
De 25-jarige Tilburger opende het raam van de auto en stak zijn hoofd door de ruit. In het voorbijrijden schold hij, zonder enige directe aanleiding, de agenten uit. De agenten voelden zich beledigd en gingen achter de auto aan. Bij zijn arrestatie verzette de verdachte zich met geweld. In het politiebureau kwam hij tot inkeer en betuigde zijn spijt. Alcoholgebruik en ruzie met zijn vriendin waren reden geweest voor zijn wangedrag. Hij kreeg hiervoor proces-verbaal.

Alcoholgebruik in het verkeer

TILBURG: Op vrijdag 28 december botste een 29-jarige Tilburger tegen een lantaarnpaal. Het ongeluk gebeurde rond 02.00 uur op de Piushaven. Het ging om een eenzijdig ongeval, waarbij sprake was van materiële schade. Bij de behandeling van het ongeval roken de agenten dat er sprake was van alcoholgebruik. Dat was reden voor de arrestatie van de veroorzaker van het ongeval. Vanwege een storing aan het ademanalyse apparaat kon geen ademanalyse worden gedaan. De verdachte onderging vervolgens een bloedproef. Het bloedmonster werd afgenomen door een GGD-arts en is verzonden naar het Nederlands Forensisch Instituut. Het bloedmonster wordt in het gerechtelijk laboratorium van het onderzocht op het exacte alcoholpromillage. Het rijbewijs van de verdachte is door de politie ingevorderd. Naast een proces-verbaal kreeg hij ook een rijverbod van 24 uur.

TILBURG: Een 24-jarige Rotterdammer reed donderdagavond 27 december op een motor over de Hart van Brabantlaan. De verdachte werd aan de kant gezet want:
· hij had geen rijbewijs
· hij had geen verzekering afgesloten
· hij droeg geen valhelm
· hij had geen kentekenplaat op de motor
· hij reed door rood licht
· hij was onder invloed van alcohol
Na zijn arrestatie onderging hij een ademanalyse, wat een uitslag van
665 ug/l opleverde, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op.

Vuurwerk té vroeg afgestoken: verwijzingen naar Bureau Halt

TILBURG: Naar aanleiding van klachten over vuurwerk overlast pakten agenten drie minderjarigen op. Dat gebeurde vrijdagochtend 28 december. Twee jongens (13 en 14 jaar) werden op heterdaad betrapt op de Philip Vingboonsstraat bij het afsteken van net gekocht vuurwerk. Ze moesten hun knallers inleveren en in overleg met hun moeders kregen ze een verwijzing naar Bureau Halt.
De vader van een 14-jarige vroege vuurwerkafsteker in de Tourmaletstraat vond een verwijzing naar Bureau Halt te ver gaan en gaf daarvoor geen toestemming. Naar verwachting komt daarvoor een geldboete vanuit het Openbaar Ministerie in de plaats.

Nog even alle spelregels over vuurwerk op een rijtje:

Koop alleen legaal vuurwerk bij officieel erkende verkooppunten. Dit jaar mag dat op vrijdag 28 december, zaterdag 29 december en maandag 31 december.

Maak nooit zelf vuurwerk! Meestal explodeert dit onverwacht en op het verkeerde moment. Laat het maken van vuurwerk aan de experts over.

Vuurwerk nooit bundelen of uit elkaar halen! Experimenteren met vuurwerk is levensgevaarlijk!

Bewaar vuurwerk op een droge en koele plaats! Buiten het bereik van kinderen houden en nooit in een broek- of jaszak bewaren of vervoeren. En draag beslist geen synthetische kleding bij het afsteken van vuurwerk.

Lees de gebruiksaanwijzing! Zodat vooraf bekend is hoe het vuurwerk veilig wordt afgestoken.

De minimum leeftijd om vuurwerk te kopen is 16 jaar.

Houdt rekening met anderen. Dus niet in de buurt van bijv. ziekenhuis, bejaardencentrum, huisdieren en groepen mensen.

Vuurwerk mag worden afgestoken tussen maandag 31 december 2007 vanaf
10.00 uur (s-ochtends) en dinsdag 1 januari 2008 (tot uiterlijk 02.00 uur).

Auteur: Jeroen Steenmeijer