Gemeente Oirschot

Nieuw bestemmingsplan voor Centrum Oirschot in voorbereiding

Gemeente Oirschot actualiseert momenteel het bestemmingsplan voor het historische centrum van Oirschot. Deze actualisering maakt deel uit van het project Een bestemmingsplan voor Oirschot, waarin vrijwel alle bestemmingsplannen vernieuwd worden.

Na de integrale herziening van de bestemmingsplannen voor Woonwijken Kern Oirschot, de Kommen Oostelbeers en Spoordonk en Middelbeers is het nu de beurt aan het historische centrum van Oirschot.

Waarom een nieuw bestemmingsplan?

Er zijn verschillende redenen om het bestemmingsplan te vernieuwen:


1. Alle bestemmingsplannen van de gemeente krijgen (zoveel mogelijk) een uniforme planologische regeling. Voor elk plangebied gelden dan zoveel mogelijk de zelfde regels en ook verbetert de leesbaarheid;


2. Het geldende bestemmingsplan is meer dan 10 jaar oud. De wet verplicht de gemeente om in dat geval het plan te vernieuwen. Verder is het nodig om een actueel bestemmingsplan te hebben in verband met de handhaving;


3. Bovendien is het mogelijk om enkele (recente) ontwikkelingen mee te nemen in het nieuwe bestemmingsplan waar dat aan de orde is


4. Tot slot moet de gemeente vanaf 1 juli 2009 voldoen aan eisen van het rijk om de bestemmingsplannen digitaal raadpleegbaar en uitwisselbaar te maken.

Plangebied

Het bestemmingsplan Centrum Oirschot omvat het gebied rond de Markt en de Rijkesluisstraat met directe omgeving. Het plangebied wordt aan de noord- en oostzijde begrensd door de woonwijken Sonnevanck, De Pullen-Gildewijk, Korenaar en de Drossaard. Aan de zuidzijde vormt de Kanaalzone de grens. Aan de westzijde begrenzen de bedrijven aan Den Heuvel en het buitengebied het plangebied. Bijzonder element binnen het plangebied vormt het van rijkswege aangewezen beschermd dorpsgezicht.

Conserverend bestemmingsplan

Dit nieuwe bestemmingsplan is een integrale herziening van het geldende bestemmingsplan Komplan Oirschot. Het plan is in de eerste plaats conserverend. Het vastleggen en behouden van de bestaande ruimtelijke en functionele situatie staat voorop. Nieuwe ontwikkelingen beperken zich voornamelijk tot het bieden van uitbreidingsmogelijkheden. Enkele recente ontwikkelingen zoals De Pochelarij, Kloosterstraat-Koestraat en Leefdael zijn integraal overgenomen in dit plan. Verder bevat het plan een flexibele bestemming Centrum. Daarbinnen is uitwisseling van centrumfuncties mogelijk.

Bijzondere planelementen

Beschermd dorpsgezicht

Bijzonder aan het plangebied is het beschermd dorpsgezicht van Oirschot. Het bestemmingsplan is erop gericht om de waarden die in dat gebied aanwezig zijn, te beschermen en waar mogelijk te versterken.

Horeca

Het bestemmingsplan bevat een integraal beleidstuk over horeca. Daarin staat de bestaande situatie en de uitgangspunten voor de toekomstige ontwikkeling van de horeca in het centrum vermeld. Het centrum van Oirschot is daarbij onderverdeeld in 3 gebieden. In elk gebied worden bepaalde categorieën horeca toegestaan, passend bij de sfeer die er in dat gebied aanwezig is.

Detailhandel

Naast de ontwikkeling van De Poort als functioneel boodschappencentrum is het beleid erop gericht om de Markt en omgeving meer te ontwikkelen als recreatieve winkelpool met antiekzaakjes, ateliers en dergelijke. Een centrumgebied is een dynamisch gebied; er vinden relatief veel wijzigingen in het gebruik van de bebouwing plaats (in vergelijking met woonbuurten). Het is van belang dat in een bestemmingsplan daartoe voldoende flexibiliteit is ingebouwd.

Planproces

Dit bestemmingsplan ligt vanaf 3 januari 2008 als voorontwerpbestemmingsplan ter inzage bij de Centrale Balie van het gemeentehuis. In deze fase krijgen bewoners en belanghebbenden de gelegenheid om hun mening over het bestemmingsplan te geven. Ook gaat het plan naar de zogenoemde overleginstanties (belangenorganisaties, nutsbedrijven, provincie en rijksoverheid). Ook zij krijgen de gelegenheid om te reageren op het bestemmingsplan. Na de inspraak en het overleg buigt het college zich over de inspraak- en overlegreacties. Waar van toepassing past de gemeente het plan hierop aan.