Voedingcentrum
oliebollen bakken Tips voor lekkere oliebollen
28 december 2007
Oud en nieuw is weer in zicht en dat betekent: oliebollen eten! Zelf
bakken is leuk om te doen en levert lekker verse oliebollen op. De
belangrijkste tips voor âgoede bollenâ op een rij:
* Gebruik olie of vloeibaar frituurvet en geen vast frituurvet. In
olie en vloeibaar frituurvet zit weinig verzadigd vet. Dat is
beter voor de gezondheid.
* Zowel slaolie, zonnebloemolie als arachideolie zijn geschikt om
oliebollen in te bakken.
* Verhit de olie tot 180 graden Celsius. Bij deze temperatuur worden
de oliebollen mooi bruin aan de buitenkant en gaar aan de
binnenkant. Ook nemen ze minder vet op.
* Bij elektrische frituurpannen is de temperatuur via een regelknop
in te stellen. Bij een pan op het fornuis kunt u de
temperatuur controleren door een stukje brood in de hete olie te
gooien. Wanneer de temperatuur goed is, gaat het brood bruisen en
wordt het bruin. Wordt het onmiddellijk bruin, dan is de
temperatuur te hoog. De temperatuur is te laag als het brood naar
de bodem zakt. Er zijn ook speciale thermometers te koop bij de
betere huishoudwinkel.
* Uitgebakken? U kunt de olie eventueel nog een keer gebruiken, maar
er zit wel een oliebollensmaak aan. Zeef het in elk geval na
gebruik. Vul het niet aan met nieuwe olie of nieuw vet. Gooi het
sowieso weg als het donker of stroperig is geworden en bij
verhitting walmt of schuimt.
* Giet de olie met een trechter terug in de oorspronkelijke
verpakking. Informeer bij uw gemeente hoe het weggegooid moet
worden. Sommige gemeentes zamelen oud vet apart in, bij andere
moet het in de grijze afvalbak.
appelflap appelbeignet Tip: bak naast oliebollen ook eens
appelbeignets (plaatje rechts), in sommige streken ook bekend als
âappelflappenâ. Die leveren per stuk 80 kilocalorieën: maar de helft
van een oliebol! Appelflappen gemaakt van appel in bladerdeeg (plaatje
links) zijn daarentegen erg calorierijk: 400 kilocalorieën per stuk.
Bovendien zit er veel verzadigd, dus âverkeerdâ, vet in.