Ingezonden persbericht


Paas: 'Met alleen thuiswerk van regen in de drup'

CNV voorzitter René Paas is enthousiast over het werkgeversvoorstel om thuiswerken in CAO's vast te leggen. Tegelijkertijd waarschuwt Paas dat er meer nodig is om meer mensen op een effectieve manier aan het werk te houden. 'Werkgevers laten kansen liggen door onvoldoende rekening te houden met werknemers die werk combineren met een gezin of mantelzorg. Het belang van werkgevers en werknemers gaat verder dan filebestrijding', aldus Paas.

De CNV voorzitter begrijpt de zorg van werkgevers over de bereikbaarheid van bedrijven. Maar het tekort aan goed personeel is volgens Paas een groter probleem. In de CAO voorstellen van de werknemers mist Paas gerichte voorstellen om dat probleem aan te pakken. Thuiswerken kan voor werknemers een manier zijn om werk en zorgtaken beter op elkaar af te stemmen maar lang niet voor iedereen.

Volgens het CNV zijn aanvullende afspraken over kraam- en zwangerschapsverlof en aangepaste werktijden in CAO's minstens zo belangrijk. Paas erkent dat de afspraken meer flexibiliteit vragen van een werkgevers. 'Maar wat heb je eraan als je de baas bent van een goed bereikbaar bedrijf met te weinig personeel? Bedrijven komen zo van de regen in de drup.'

Paas wil ook dat de overheid mensen actiever gaat verleiden om meer te werken. Gelijke vergoedingen voor formele en informele kinderopvang, het stimuleren van opvang voor kinderen van 12 tot 16 jaar en een levensloopstorting van 10.000 euro bij de geboorte van een kind maken het, volgens de CNV-voorman, werknemers gemakkelijker te blijven werken.

Paas verwacht dat het werkgeversvoorstel om de arbeidsduurverkorting af te schaffen en de invoering van een 'jaarurennorm' het tekort aan personeel alleen maar groter zullen maken. Volgens die norm kunnen werknemers op drukke dagen langer worden ingeroosterd zonder dat ze recht hebben op een toeslag. De extra werktijd compenseren ze op minder drukke dagen. 'Als een tekort aan goed personeel de groei van je bedrijf belemmert, dan moet je daar rekening mee houden. De mogelijkheden van personeel komen dan centraal te staan. Voor het CNV zie ik een taak om samen met werkgevers te zoeken naar die nieuwe balans.'

Voor nadere informatie
Jos Stuart, hoofd communicatie, 06 - 53 202 891

Het CNV wenst u een gezegend Kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar