Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Eendragtspolder

Extra investering in helder water in de Eendragtspolder

De partijen die samenwerken aan de Eendragtspolder zijn van plan 6.5 miljoen euro extra uit te trekken voor de waterkwaliteit. Extra maatregelen moeten zorgen voor een duurzaam heldere en plantenrijke plas in de polder. De totale kosten voor het project zijn nu geraamd op bijna 40 miljoen euro. Het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap neemt in februari 2008 een beslissing over het aandeel van het hoogheemraadschap in de extra kosten.

Uitgangspunt bij de herinrichting van de Eendragtspolder is een duurzaam heldere en plantenrijke plas. Innovatief onderzoek heeft nieuwe inzichten gegeven over de toekomstige waterkwaliteit in de Eendragtspolder. Goede waterkwaliteit komt in de Eendragtspolder niet vanzelf tot stand. Dit komt door de voedselrijke bodem in de polder. Zonder extra maatregelen zal het water in de plas de eerste vijf jaar nog helder zijn, daarna vindt er een omslag plaats. Het water wordt troebel en zal vol algen zitten. Door een mix van maatregelen, waaronder het afdekken van de bodem met zand, het inrichten van ondiepere plasdelen en het stellen van randvoorwaarden bij het inlaten van water, ontstaat duurzaam en helder water.

Internationale roeibaan

De Stuurgroep Eendragtspolder heeft in haar vergadering ingestemd met deze maatregelen en de kosten die deze met zich meebrengen. Een belangrijke stap in de realisatie van een duurzame, multifunctionele groenblauwe polder. De waterkwaliteit is ook voor de toekomstige roeiers en andere waterrecreanten erg belangrijk. Voor het imago van de internationale wedstrijdroeibaan in de Eendragtspolder zijn de genomen maatregelen van cruciaal belang. Roeien in een groene algensoep is toch een stuk minder aantrekkelijk dan in helder en plantenrijk water.

Definitief inrichtingsplan

De maatregelen die zorgen voor een goede waterkwaliteit hebben het ontwerp van de nieuwe Eendragtspolder beïnvloed. De grote lijnen van het ontwerp dat vorig jaar is goedgekeurd zijn blijven staan. De belangrijkste randvoorwaarden - voldoende waterberging, een goede waterkwaliteit en behoud van het open karakter - zijn overeind gebleven. De vaart zit nu goed in het project, mede door het bestemmingsplan dat in oktober onherroepelijk is geworden.

Samenwerkingspartners

De herinrichting van de Eendragtspolder is een samenwerkingsproject van provincie Zuid-Holland, gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle, hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en recreatieschap Rottemeren. De roeibaan wordt gefinancierd door de gemeente Rotterdam en de uitvoering is, namens het recreatieschap, in handen van G.Z-H (Groenservice Zuid-Holland). De partijen voelen zich gezamenlijk verantwoordelijk voor de waterkwaliteit in de Eendragtspolder en dragen samen bij in de kosten voor de extra maatregelen.

Meer informatie over de nieuwe Eendragtspolder is te vinden op www.eendragtspolder.nl.