Gemeente Gilze en Rijen

21 december 2006

College stemt in met experiment lichte bouwvergunningen aan de balie

Lichte bouwvergunningen voor eenvoudige bouwwerken als dakkapellen, aan - en uitbouw en dergelijke gaat de gemeente bij wijze van experiment vanaf 1 februari 2007 aan de gemeentebalie verlenen. Het college heeft hier afgelopen week mee ingestemd.

Het verlenen van de lichte bouwvergunning bevordert de snelheid waarmee inwoners een vergunning kunnen krijgen en is bovendien goedkoper. Om het experiment voor de burger extra aantrekkelijk te maken, berekent de gemeente maar 50% van de normale leges. Hiervoor moet de klant wel aan alle 'spelregels' voldoen. Dit betekent onder andere dat de aanvraag vergezeld moet gaan van een verklaring van een erkend architect, waaruit blijkt dat de aanvraag aan de wettelijke eisen - bestemmingsplan, welstandsnota, bouwbesluit en bouwverordening
- voldoet. De complete spelregels zal de gemeente nog publiceren. Overigens kan de klant ook tijdens het experiment blijven kiezen voor een 'gewone' aanvraag.
Het experiment loopt tot 1 januari 2008. Daarna zal het college aan de hand van een evaluatierapport met aanbevelingen besluiten welk vervolg het zal krijgen.