Artsen zonder Grenzen


Artsen zonder Grenzen herhaalt oproep voor vrijlating medewerkers

28/12/2007 10:43 -- Twee internationale medewerkers van de Spaanse zusterorganisatie van Artsen zonder Grenzen in Somalië zijn nog steeds gegijzeld. De organisatie herhaalt haar oproep aan alle betrokken partijen zo snel mogelijk voor de ongedeerde vrijlating van haar medewerkers te zorgen.

De arts Mercedes Garcia uit Spanje en verpleegkundige Pilar Bauza uit Argentinië worden nu al meer dan veertig uur vastgehouden. Ze werden door een groep gewapende mannen ontvoerd, terwijl ze in een auto van Artsen zonder Grenzen onderweg waren naar een voedingscentrum. Daar worden 7.000 ondervoede kinderen behandeld. De kinderen horen bij een groep van naar schatting 25.000 ontheemden in negentien kampen rond de noordelijke stad Bosasso.

De andere internationale medewerkers in het Bosasso-project zijn geëvacueerd. Gisteren is een crisisteam van Artsen zonder Grenzen uit Barcelona aangekomen in de regio. Het team heeft contact met de lokale en regionale autoriteiten in Bosasso en Puntland, met diverse regeringen en internationale organisaties.

`We vragen nogmaals om een vreedzame oplossing van de situatie en om een humane behandeling van onze collega's', zegt voorzitter Paula Farias van de Spaanse tak van Artsen zonder Grenzen. `Aanvallen op hulpverleners maken het nog moeilijker om de meest kwetsbare mensen in het land te bereiken. Somalië is vergeten, wat het lijden in het land alleen nog maar groter maakt."

Artsen zonder Grenzen werkt al zestien jaar zonder onderbreking in Somalië. Op dit moment biedt ze medische hulp in elf regio's in het land. De organisatie heeft zo'n 60 internationale en meer dan 800 Somalische medewerkers in Somalië. Per jaar biedt Artsen zonder Grenzen er zo'n 300.000 consulten en neemt ze 10.000 patiënten op. Het project in Bosasso startte in mei 2007.

Artsen zonder Grenzen in Somalië

Beroep op Somalische autoriteiten voor vrijlating medewerksters -- datum: 27/12