NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


NVZ- congres Het geluk van de vergrijzing: Gezondheidszorg vraagt aandacht, geduld en tijd
Van alle mensen die ooit de respectabele leeftijd van 65 hebben gehaald leeft nu nog de helft. De gestegen levensverwachting is welvaartswinst volgens de sprekers op het drukbezochte NVZcongres `Het geluk van de vergrijzing' dat werd gehouden op woensdag 28 november.


* Welke kansen liggen er voor ziekenhuizen?
* Wat betekent ouder worden eigenlijk op medisch en psychisch gebied?

* Is er straks ook meer personeel nodig, of ander personeel?
* En kunnen werknemers in het ziekenhuis langer werken omdat ze gezonder zijn? Hoe bereiden andere branches zich voor op de vergrijzing?

Deze vragen stonden woensdag op het congres centraal. Vier inleiders belichtten vanuit hun vakgebied verschillende aspecten van de vergrijzing:

* De heer prof. dr. R.G.J. Westendorp, hoofd van de afdeling Ouderengeneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum.
* De heer dr. A.H.G. Rinnooy Kan, voorzitter Sociaal Economische Raad (SER) over feiten, cijfers en effecten van de vergrijzing
* De heer mr. R.H.L.M. van Boxtel, voorzitter raad van bestuur Menzis schetste het perspectief van de verzekeraars
* De heer ir. W.J. Smit, voorzitter Jong Management en directeur-eigenaar Topdesk bekeek het verschijnsel vanuit het perspectief van jonge ondernemers.

Kanteling van de zorg In zijn betoog bepleitte Westendorp een kanteling van de zorg. De patiënt moet centraal staan en niet het proces erom heen. Op dit moment hebben we veel specialisten in de zorg, maar niemand meer die de zorg op het individu afstemt. In plaats van dat een patiënt alle loketten afgaat, moeten we alle loketten verzamelen rondom de patiënt. We komen pas naar buiten als er een eenduidig advies voor deze patiënt is. Van Boxtel introduceerde de interdisciplinaire opleidingswerkplaats voor beroepen in de ouderenzorg. Daarin kunnen zowel geriatrisch artsen in de eerste lijn als geriatrische nurse practitioners hun vervolgopleiding krijgen, met gezamenlijke opleidingsonderdelen en deels gezamenlijke stages. Als ook de internist ouderengeneeskunde en de ouderenpsychiater hier opleidingen volgen, krijgt bovendien de samenwerking tussen de eerste en de tweede lijn al in de opleiding vorm.

Hogere arbeidsparticipatie en arbeidsproductiviteit De SER is voorstander van de ontwikkeling van een zogenaamde participatiemaatschappij. Volgens Rinnooy Kan staan nog veel potentiële arbeidskrachten aan de kant. Als voorbeeld noemt hij parttime werkende vrouwen of jonggehandicapten. Een aspect dat niet mag ontbreken als het gaat om vergrijzing en arbeidsmarkt, is de forse consequentie van de stijgende zorgvraag. Deze leidt - bij ongewijzigd beleid en bij een gelijkblijvende arbeidsproductiviteit - tot een fors beroep op het beschikbare arbeidsaanbod: de verwachting is dat oplangere termijn de werkgelegenheid in de zorgsector zal toenemen met maar liefst 30.000 arbeidsplaatsen per jaar. Dit is welhaast onvoorstelbaar, het zou betekenen dat de gehele jaarlijkse groei van het arbeidsaanbod naar de zorg zou moeten gaan en dat in 2020 maar liefst 21 procent van de werkenden in de zorgsector werkzaam zou moeten zijn: 1 op de 5. Naast een verhoging van de arbeidsproductiviteit en participatie is ook een evenwichtige verdeling van de lasten van groot belang voor het behoud van inter- en intragenerationele solidariteit. In dit kader pleit Smit voor meer begrip tussen de generaties. Hij waarschuwt voor de confrontatie van generaties.

Lees hier meer over het NVZ-congres.