Nederlandse Akkerbouw Vakbond

Betere prijzen en betere contractvoorwaarden consumptieaardappelen

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft het nieuwe jaar uitgeroepen tot `International Year of the Potato'. 2008 is dus het jaar waarin de voedselrijke en smakelijke pieper extra in het zonnetje wordt gezet. Maar even belangrijk: wordt 2008 ook het jaar van de aardappelteler met goede opbrengsten en prima prijzen? Met faire prijzen, goede verkoopvoorwaarden, Meer Pieper Profijt en UNITED! Daar gaat de Nederlandse Akkerbouw Vakbond voor in 2008. Met z'n allen! Doet u mee? Raadpleeg de volgende links:

Kostprijsberekening:
http://www.nav.nl/images/stories/kostprijsberekening.pdf

NAV-adviesprijs consumptieaardappelen 14 eurocent:
http://www.nav.nl/images/stories/nav_adviesprijs_consumptieaardappelen_14_eurocent.doc

Verschillen Telersverkoop- en industrie-inkoopvoorwaarden: een overzicht:
http://www.nav.nl/images/stories/verschillen_telersverkoop_en_industrie_inkoopvoorwaarden.pdf

Telersverkoopvoorwaarden:
http://www.nav.nl/images/stories/telersverkoopvoorwaarden.pdf

Achtergronden en toelichting Telersverkoopvoorwaarden:
http://www.nav.nl/images/stories/achtergronden_en_toelichting_telersverkoopvoorwaarden.pdf

Verkoopovereenkomst:
http://www.nav.nl/images/stories/verkoopovereenkomst.doc

Contractvoorwaarden consumptieaardappelen kantelen

De huidige VAVI-inkoopvoorwaarden en de industrie-inkoopvoorwaarden voor contractaardappelen zijn niet meer van deze tijd. Het is tijd voor eigentijdse telersverkoopvoorwaarden die recht doen aan de positie van de teler. De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) kantelt de voorwaarden op voor telers van consumptieaardappelen cruciale punten.

De eerste kanteling is het vervangen van de industrie-inkoopvoorwaarden door telersverkoopvoorwaarden. Met eigen verkoopvoorwaarden nemen telers de regie van de verkoop van hun aardappelen zelf in handen. Ze laten zich niet langer leiden door een handvol aardappelverwerkers. Ook in andere sectoren van de economie is het gebruikelijk dat de verkopende partij eigen verkoopvoorwaarden heeft, weet de NAV.

In de telersverkoopvoorwaarden geschiedt de monstername voor de acceptatiekeuring op de door teler aan te geven locatie. Als een partij aardappelen aan de acceptatiecriteria voldoet, levert de teler de aardappelen in de overeengekomen periode. Nu geschiedt de monstername na afleveren bij de fabriek en door de fabriek. De teler loopt het risico dat koper de partij weigert te accepteren. Volgens de NAV leidt dit in de praktijk tot veel irritatie en zit de teler bij afkeuring in de houdgreep van de koper.

Heldere keuringscriteria voor acceptatie en kwaliteitsvaststelling moeten volgens de akkerbouwvakbond worden vastgelegd in protocol van een onafhankelijk gecertificeerd instituut. Die criteria komen tot stand in overleg tussen aardappelindustrie en telersorganisaties en komen in de plaats van de keuringsreglementen e.d. van de afzonderlijke industrie‰n vastgesteld door de betreffende industrie.
De acceptatiekeuring geschiedt in de telersverkoopvoorwaarden tenminste veertien dagen voor met afleveren wordt gestart. Op deze wijze kan teler met opwarmen beginnen als hij zeker weet dat de partij is geaccepteerd. Nu geschiedt monstername pas na afleveren bij de fabriek en loopt de teler het risico dat de partij door de koper wordt afgekeurd en de teler met de handen in het haar zit.
In de telersverkoopvoorwaarden vindt zowel de keuring als de tarrering plaats door onafhankelijke gecertificeerde instituten. De industrie die nu tarreert en de keuring doet, heeft volgens de NAV te grote eigen belangen.

Momenteel bepaalt de koper waar een partij gewogen wordt maar moet de teler betalen. Bovendien geschiedt leeg wegen niet of onzorgvuldig en blijft er twijfel bestaan of het wegen wel 100% correct en eerlijk geschiedt. In de telersverkoopwaarden wordt leeg en vol gewogen op een door teler aan te geven geijkte weegbrug bij een gecertificeerd bedrijf.
Fysiek leveren en juridisch leveren moeten samenvallen. Dat wil zeggen dat zodra de aardappelen zijn geladen, de koper eigenaar is en verantwoordelijk wordt. In de industrie-inkoopvoorwaarden is momenteel geregeld dat de koper de aardappelen vanaf het laden beheert, terwijl de koper de partij pas in juridische zin accepteert na de uitslag van de keuring op de fabriek.

De telersverkoopvoorwaarden geven meer helderheid over het soort contract. Gekozen kan worden uit: hectare-perceelsovereenkomst, netto-tonnen-perceelsovereenkomst, netto-tonnen-overeenkomst. Hiermee wordt onduidelijkheid over al dan niet meeleveren van meertonnen weggenomen. Tot slot wordt in de telersverkoopvoorwaarden mediation de manier om verschillen van opvatting tussen en teler en koper op te lossen. Dit komt in de plaats van het huidige omvangrijke arbitragereglement.

Verder vindt de NAV dat de papierberg van voorwaarden terug moet met driekwart. Het is te zot voor woorden dat de teler 50 of zelfs meer dan 100 paginas door moet spitten om duidelijkheid te krijgen over zijn positie. Bovendien moeten keuringen en kwaliteitsbeoordelingen worden vereenvoudigd. De NAV heeft inmiddels het concept- telersverkoopvoorwaarden opgesteld waarin de kanteling is opgenomen.

Samengevat bestaat de kanteling van de contractvoorwaarden uit onder meer:
- Telersverkoop- in plaats van industrie-inkoopvoorwaarden;
- monstername voor acceptatiekeuring op door teler aan te geven locatie;
- acceptatiekeuring tenminste 14 dagen voor aanvang afleveren;
- acceptatie- en kwaliteitskeuring door onafhankelijk gecertificeerd instituut;
- keuringscriteria in overleg tussen telersorganisaties en aardappelindustrie;
- leeg en vol wegen op een door teler aan te geven geijkte weegbrug bij een gecertificeerd bedrijf;
- fysiek en juridisch leveren vallen samen;
- helderheid over soort contract;
- mediation in plaats van arbitragereglement;
- papierberg aan voorwaarden reduceren met driekwart;
- keuringen en kwaliteitsbeoordeling vereenvoudigen.