Gemeente Echt-Susteren


Nieuw minimabeleid in 2008

In onze gemeente vinden wij het belangrijk dat iedereen kan meedoen. Ook inwoners met een laag inkomen. Soms is dat moeilijk. Daarom heeft de gemeente een aantal voorzieningen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen. Dit noemen we het minimabeleid.

Het minimabeleid kan alleen resultaat hebben als het goed verdeeld wordt over de mensen die hier recht op hebben. Portefeuillehouder Jos Beckers heeft in samenwerking met een werkgroep, bestaande uit een aantal leden van de cliëntenraad sociale voorzieningen, de gemeenteraad aangespoord hier werk van te maken. Op hun initiatief heeft het college een nieuw minimabeleid vastgesteld. De gemeenteraad neemt hierover op 20 december een definitief besluit.

Om ervoor te zorgen dat het geld makkelijker bij de mensen terechtkomt, zijn er een aantal nieuwe maatregelen vastgesteld:
- vanaf 2008 is er nog maar één formulier voor het aanvragen van de meeste minimaregelingen;

- de regelingen worden door huisbezoeken bij ouderen onder de aandacht gebracht;

- het nieuwe beleid wordt uitgelegd en besproken tijdens voorlichtingsbijeenkomsten;

- de gemeente informeert alle thuiszorgmedewerkers, zodat zij dit aan de mensen kunnen overbrengen;

- de categoriale bijzondere bijstand wordt opnieuw ingevoerd. Dit betekent dat 65+-ers, chronisch zieken of gehandicapten 100,- per persoon per jaar ontvangen. Dit bedrag is bedoeld voor verborgen kosten die oudere, gehandicapte of chronisch zieke mensen hebben;
- de vergoeding voor sociale en culturele activiteiten wordt verhoogd naar 150,- per persoon per jaar;

- er wordt meer aandacht besteed aan het vermijden van schulden door voorlichting op het gebied van schuldhulpverlening.

Als de gemeenteraad op 20 december positief over dit beleid besluit, gaat het per 1 januari in. Uiteraard krijgt u dan meer informatie over de veranderingen.