AWBZ-indicatie verblijvend in het ziekenhuis

Eigen bijdrage voor personen met AWBZ-indicatie verblijvend in het ziekenhuis

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 AE DEN HAAG

21 december 2007

DLZ/SFI-U-2821889

Tijdens het AO Verkeerde bedden van donderdag 13 december jl. heb ik toegezegd u te informeren over het geldende eigen bijdrage-regime voor personen met een AWBZ-indicatie die verblijven in het ziekenhuis in afwachting op zorg thuis, in het verzorgings - of het verpleeghuis. Daar waar personen een eigen bijdrage betalen heb ik toegezegd u te informeren over aantallen personen.

Het uitgangspunt is dat de financieringsbron van de kosten van het ziekenhuisverblijf (uit de AWBZ of de ZVW) leidend is voor het eigen bijdrage-regime. Afhankelijk van de afgegeven AWBZ-indicatie gelden er de volgende twee varianten:


- variant 1: personen met een AWBZ-indicatie voor verblijf en behandeling (in de praktijk wachten deze personen op een plaats in het verpleeghuis)
Voor deze personen geldt de verkeerde bedden regeling. Volgens deze regeling kunnen ziekenhuizen de kosten van het verblijf in het ziekenhuis declareren vanaf het moment dat de ziekenhuisindicatie is beëindigd en een indicatie voor opname in het verpleeghuis is vastgesteld. Hiervoor geldt in 2007 een tarief van EUR 163,-- per dag, waarmee verpleeghuiszorg in het ziekenhuis wordt gefinancierd. De kosten van deze dagen worden vergoed op basis van de AWBZ. Voor deze personen geldt het eigen bijdrage regime van de AWBZ.

Volgens gegevens van de NZa en de zorgkantoren verblijven op 1 september 2007 circa 320 personen op grond van deze regeling in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij betalen een eigen bijdrage conform de AWBZ. Hun verblijf in het ziekenhuis is gemiddeld genomen korter dan de Treeknorm van 6 weken.


- variant 2: personen met alle andere AWBZ-indicaties Voor deze personen geldt niet de verkeerde bedden regeling. Er vindt een vergoeding plaats (ook EUR 163,-- per dag) in het kader van de Zorgverzekeringswet. Deze personen betalen in het ziekenhuis een eigen bijdrage die in 2007 is geënt op de `no claim'-regeling en vanaf
1 januari 2008 op het verplicht eigen risico.

Zoals tijdens het AO Verkeerde bedden aangeven zal ik mijn beleidsreactie over dit onderwerp meenemen bij mijn reactie op het SER-advies over de toekomst van de AWBZ.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker