Gemeente Duiven


Asbest

---

Asbest is in het verleden veel gebruikt bij de bouw van woningen. Het is sterk, slijtvast en het isoleert goed. Maar de toepassing van asbest kent ook gezondheidsrisico's. Om deze risico's te beperken zijn regels opgesteld over hoe om te gaan met asbest door particulieren. De regels verschillen per soort asbest. In dit artikel worden de belangrijkste regels kort beschreven.

Asbest is op vele manieren toegepast. Voorbeelden hiervan zijn: asbest daken, asbesthoudende vloerbedekking, bloembakken, vensterbanken, vloerplaten onder verwarmingstoestellen, leidingbuizen enz. Hergebruik van asbest is sinds 1998 verboden.

De regels over hoe om te gaan met asbest staan in het Asbestverwijderingsbesluit 2005 en in de gemeentelijke bouwverordening. Het doel van het Besluit is om het vrijkomen van asbestvezels te voorkomen. Asbestvezels kunnen vrijkomen bij:
* het geheel of gedeeltelijk afbreken of uit elkaar nemen van een bouwwerk of een object,

* het verwijderen van asbesthoudende producten uit een bouwwerk of een object

* het opruimen van asbest of asbesthoudende producten na incidenten.

De inhoud van de Bouwverordening sluit aan op de inhoud van het Asbestverwijderingsbesluit.
De regels voor particulieren gelden alleen voor het verwijderen van geschroefde asbesthoudende platen waarin de vezels hechtgebonden zijn alsmede voor het verwijderen van asbesthoudende vloerbedekking uit een woning, bijgebouw of vaartuig waarbij het op het perceel aanwezige asbest maximaal 35m2 mag bedragen.

naar boven

Wat te doen bij slopen en verbouwen?
In de meeste gevallen dient u toestemming bij de gemeente te vragen. In de Bouwverordening staan de regels wanneer een sloopvergunning en wanneer een "melding onder voorschriften" verplicht is. Wij raden u aan om altijd contact op te nemen met de gemeente voordat u gaat slopen en / of verbouwen waarbij is asbest is betrokken t De gemeente kan dan aangeven of een vergunning of melding verplicht is. Ook kan de gemeente dan aangeven welke regels gelden voor de asbestverwijdering. Deze regels kunnen betrekking hebben op bijvoorbeeld de verplichting tot een asbestinventarisatie en het inhuren van een gecertificeerd bureau. Als een vergunning of melding verplicht is, dan is het verboden om zonder vergunning of melding te slopen. Ook is het verboden om in afwijking van een verleende sloopvergunning of melding te slopen.

Als u als particulier een gespecialiseerd bedrijf de opdracht geeft tot verwijdering of slopen van asbest dan bent altijd verplicht een vergunning aan te vragen.

Asbest afgeven bij Afvalaanbiedstation
Particulieren kunnen asbest aanbieden bij het Afvalaanbiedstation. Hiervoor heeft de gemeente regels opgesteld. Dit zijn:
* maximaal 8 m2 per maand;

* luchtdicht en dubbel verpakt in dik plastic dat goed is dichtgeplakt;

Op het afvalaanbiedstation staat een container speciaal voor asbest. De medewerkers op het afvalaanbiedstation kunnen aangeven welke container dit is.

Nog vragen?
Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Bel gerust. Voor vragen over sloopvergunningen en meldingen kunt u contact opnemen met de afdeling Milieu en Bouwzaken van de gemeente, via telefoonnummer (0316-) 279111. Ook kunt u op de website www.vrom.nl een folder vinden over "Asbest in en om het huis". Ook de GGD beschikt over informatie over de gezondheidsrisico's: www.ggd.nl.

naar boven



Bouwzaken