Senternovem


27-12-2007
Bedrijfsmiddelen Energie-investeringsaftrek (EIA) voor 2008 bekend

De bedrijfsmiddelen die voor EIA in aanmerking komen in 2008, zijn nu bekend. De energielijst met daarop een overzicht van de bedrijfsmiddelen is in te zien via www.senternovem.nl/eia. Ondernemers die investeren in energiebesparing en duurzame energie kunnen daarmee in 2008 weer rekenen op een fiscaal voordeel als zij Energie-investeringsaftrek (EIA) aanvragen.

Van 28 november 2007 tot eind december was de regeling tijdelijk gesloten vanwege een dreigende overschrijding van het budget. Vanaf 1 januari 2008 is de regeling weer open.

Wijzigingen bedrijfsmiddelen
Zes nieuwe bedrijfsmiddelen hebben recht op EIA, zoals een energiezuinige scheepsmotor en een ketel gestookt met biomassa. Ook zijn de beschrijvingen en codes van 31 bedrijfsmiddelen op de energielijst geactualiseerd. Zestien bedrijfsmiddelen zijn van de energielijst verwijderd. Dit zijn overwegend bedrijfsmiddelen waarin het bedrijfsleven weinig of helemaal niet investeerde.

Energie Prestatie Advies (EPA)
In 2008 komen ook de kosten van een EPA maatwerkadvies in de bestaande utiliteitsbouw voor EIA in aanmerking. Het advies moet worden gecombineerd met een investering in minstens één bedrijfsmiddel dat op de energielijst staat. Veel van de bedrijfsmiddelen die geadviseerd worden in een EPA zijn opgenomen in de energielijst.

Biomassa
Om warmte die vrijkomt bij het verstoken van biomassa beter te benutten, zijn de rendementseisen in de EIA verhoogd. Systemen voor het transporteren van duurzame warmte uit installaties die voldoen aan de nieuwe eisen komen nu ook in aanmerking. Het voorbewerken van biomassa tot inzetbare (transport)brandstof is aangescherpt. Een beperkt aantal innovatieve voorbewerkingsprocessen komt nog in aanmerking.

Warmtekracht
Vanaf 2008 maakt de EIA onderscheid tussen warmtekrachtinstallaties die worden aangedreven door zuigermotoren en installaties die worden aangedreven door andere krachtwerktuigen. Warmtekrachtinstallaties met een groter elektrisch vermogen dan 150 MWe komen niet meer in aanmerking. Deze grens is ingevoerd om de EIA te richten op kleinschalige en decentrale opwekking van warmte en kracht. Een opvallende wijziging ten opzichte van de afgelopen jaren is verder dat een maximum investeringsbedrag per kWe vermogen is ingesteld.

Energielijst
De Energielijst, waarin ook wordt uitgelegd hoe de regeling werkt, is in 2008 alleen digitaal te verkrijgen. Geïnteresseerden kunnen deze downloaden van de internetsite: www.senternovem.nl/eia. Heeft u vragen bel dan met de helpdesk EIA: (038) 455 34 30.

Over de EIA
De EIA bestaat sinds 1 januari 1997 en is één van de instrumenten waarmee de overheid Nederlandse bedrijven stimuleert te kiezen voor energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Ondernemers kunnen 44 procent van de investeringen van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst. De regeling is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken. SenterNovem en de Belastingdienst verzorgen de uitvoering van de regeling.

SenterNovem is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken. SenterNovem voert beleid uit voor verschillende overheden en draagt zo bij aan innovatie en duurzaamheid.