Ingezonden persbericht


Persbericht - 27 december 2007

Gevolg pardon: ook illegalen mogen blijven

Miljardenoperatie generaal pardon leidt door dwarsliggende gemeenten niet tot beoogde grotere terugkeer van illegale vreemdelingen

AMSTERDAM, 27 december 2007 - De grote gemeenten werken niet mee aan de terugkeer van illegale vreemdelingen in het kader van de pardonregeling. Dat blijkt uit een onderzoek van Elsevier onder de 25 grootste gemeenten.

Het was de bedoeling dat gemeenten de persoonsgegevens van illegalen die zich melden voor het generaal pardon, maar daarvoor niet in aanmerking komen, doorgeven aan het ministerie van Justitie. Vervolgens zou dan de Dienst Terugkeer en Vertrek de terugkeer van deze mensen naar het land van herkomst regelen.

Maar op Zwolle na heeft geen enkele grote gemeente gegevens doorgestuurd. De kans dat dit alsnog zal gebeuren, is nihil. Per 1 januari is aanmelding bij de 'pardonloketten' niet meer mogelijk.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak (PvdA) van Justitie laat Elsevier weten dat het wel de bedoeling was dat gemeenten informatie doorgeven van illegalen die niet in aanmerking komen voor het pardon. Maar 24 van de 25 grote gemeenten zeggen daartoe niet bereid te zijn of kunnen niet meewerken omdat ze niet over de gegevens beschikken.

De gemeenten hebben de verwerking van de aanvragen van de uitgeprocedeerde asielzoekers uitbesteed aan belangenorganisaties voor vluchtelingen, en dan vooral aan lokale afdelingen van VluchtelingenWerk. Alleen in Den Bosch en Groningen zijn de vluchtelingenorganisaties niet betrokken bij de uitvoering van het generaal pardon.

De pardonregeling nadert de volgende fase - die van inburgering, huisvesting en het aan het werk helpen van de 'pardonners'. De Immigratie- en Naturalisatiedienst liet in totaal aan 20.100 vreemdelingen per brief weten dat ze op grond van de pardonregeling in Nederland mogen blijven. Daarnaast zijn er nog enkele duizenden die zich bij de loketten in de gemeenten hebben gemeld. De 25 grootste gemeenten gaven 3018 van hen een zogeheten burgemeestersverklaring waarna de Immigratie- en Naturalisatiedienst hun aanvraag verder verwerkt.

Noot voor journalisten,

Ingezonden persbericht