Gemeente Sint-Michielsgestel


OTB Omlegging Zuid-Willemsvaart opnieuw ter visie

donderdag 27 december 2007

Door onduidelijkheid in de voorgeschreven procedure moet het Ontwerp-Tracébesluit (OTB) voor de omlegging van de Zuid-Willemsvaart opnieuw ter visie worden gelegd. De bijlage (aanvullende) Trajectnota/MER (Milieu Effecten Rapportage) had gelijktijdig met het OTB ter inzage moeten liggen. Dat is niet gebeurd.

De (aanvullende) Trajectnota/MER heeft in een eerder stadium ter visie gelegen. Daarom is deze in het voorjaar van 2007, toen het OTB ter visie lag, niet opnieuw ter visie gelegd. Gelijktijdig ter visie leggen van de (aanvullende) Trajectnota/MER en het OTB is echter belangrijk omdat een burger moet kunnen concluderen dat de in het OTB uitgewerkte variant in de Trajectnota/MER is beschreven.

Wat betekent dit nu?
Het OTB voor de omlegging van de Zuid-Willemsvaart vanaf Den Dungen tot aan de Maas wordt, ongewijzigd, opnieuw ter visie gelegd, inclusief de (aanvullende) Trajectnota/MER (ook ongewijzigd). De ter visie legging start eind januari 2008 en neemt zes weken in beslag . Gedurende deze periode is inspraak mogelijk. De al eerder ingediende zienswijzen op het OTB (voorjaar 2007) blijven van kracht en zijn in behandeling genomen. Opnieuw indienen is dus niet nodig. Insprekers worden persoonlijk op de hoogte gesteld van deze ontwikkelingen.

De consequentie hiervan is dat er ongeveer 4 maanden vertraging ontstaat in het proces rondom het Tracébesluit. Op de oplevering van de omlegging (einde project is voorzien in 2014) heeft deze vertraging vooralsnog geen effect. De voorbereidende werkzaamheden op de uitvoering kunnen in grote lijnen gewoon doorgaan.

Rijkswaterstaat betreurt de gang van zaken. Verwacht wordt dat medio 2008 het Tracébesluit officieel genomen kan worden.
---