Voedingcentrum


Nederlanders drinken steeds meer âlightâ

27 december 2007

âLightâ frisdrank wordt steeds populairder. Inmiddels is ruim dertig procent van alle frisdrank die Nederlanders drinken âlightâ, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Frisdrankenindustrie. Het Voedingscentrum juicht deze ontwikkeling toe. Wie gewone frisdrank vervangt door âlightâ, krijgt een stuk minder calorieën binnen. En dat is belangrijk om overgewicht te voorkomen.

Gemiddeld drinkt een Nederlander ongeveer een kwart liter frisdrank per dag. Per longdrinkglas (225 ml) levert een glas âgewoneâ frisdrank zoân 85 kilocalorieën. Dat is vergelijkbaar met de calorieën in drie speculaasjes of een eierkoek. Daar komt bij dat de calorieën in frisdrank vaak ongemerkt naar binnen gaan: we eten er niet minder om. Daarom adviseert het Voedingscentrum om te kiezen voor dranken die geen energie leveren, zoals light frisdrank, koffie en thee zonder suiker en water.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat suikerrijke dranken bijdragen aan de wereldwijde toename van overgewicht. Het World Cancer Research Fund (WCRF) gaat hier op in in haar onlangs uitgebrachte rapport. Een belangrijk advies om overgewicht te voorkomen is om de consumptie van producten met veel vet en suiker te beperken. Daar horen frisdranken met suiker bij.

Let op het etiket
Er is steeds meer keus als het gaat om frisdranken zonder of met minder suiker. Bekijk wel altijd de voedingswaarde. Veel âlightâ dranken leveren niet of nauwelijks calorieën, maar er zijn er ook waarin de suiker slechts gedeeltelijk is vervangen door zoetstof. Ook light dranken met sap kunnen nog altijd redelijk wat calorieën bevatten.