Ingezonden persbericht
PERSBERICHT * ACADEMISCH ZIEKENHUIS MAASTRICHT * PERSBERICHT
Eerste Nederlandse open MRI blijkt aanwinst voor neurochirurgen azM
Voordelen aangetoond voor kinderen en volwassenen
MAASTRICHT, 27 december 2007 - De zogeheten open MRI blijkt een succesvolle aanwinst voor het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) te zijn. Als eerste Nederlands ziekenhuis nam het azM twee jaar geleden de Polestar N20 in gebruik. Het apparaat wordt in de operatiekamer ingezet tijdens neurochirurgische ingrepen in het hoofd bij kinderen en volwassenen. De neurochirurg kan zo op elk gewenst ogenblik een nieuwe scan maken, zonder de patiënt te transporteren, en beschikt daardoor steeds over de meest actuele informatie. Zo kan hij de operatie nog gerichter en 'hersenbesparender' uitvoeren. Dit voorkomt complicaties en heroperaties en leidt tot een sneller herstel, een kortere opnameduur, en daaruit voortvloeiende kostenreductie.
"Met dit revolutionair concept slagen we erin om een maximale hoeveelheid tumorweefsel weg te nemen uit de hersenen of uit de hypofyse, terwijl we de omringende niet-aangetaste weefsels maximaal sparen. Zo kunnen we bijkomende hersenschade als gevolg van de operatie zelf beperken of in veel gevallen zelfs voorkomen" constateert kinderneurochirurg Erwin Cornips.
Na een inloop periode, waarin het volledige OK team vertrouwd werd gemaakt met de iMRI, is die inmiddels een belangrijke aanwinst gebleken bij tal van operaties. Cornips: "We hebben er hypofysetumoren en hersentumoren bij kinderen en volwassenen mee geopereerd. Omdat tot nu toe iMRI in de neurochirurgie en zeker in de kinderneurochirurgie wereldwijd slechts in een zeer beperkt aantal centra gebruikt wordt, zijn we daarmee in het azM een unieke ervaring aan het opbouwen."
Bij kinderen bepaalt de volledigheid waarmee de tumor wordt weggenomen in grote mate de kans op genezing, zowel bij goedaardige als bij meer kwaadaardige tumoren (deze laatste behoeven dan wel een nabehandeling). "Onze MRI levert daar een grote bijdrage aan. We kunnen immers tijdens de ingreep een scan maken, controleren of alles verwijderd is, en mocht dat niet het geval zijn verder opereren tot we ons doel bereikt hebben", aldus Cornips.
Hij benadrukt dat de kracht van de kinder neuro-oncologische ingrepen in het azM niet ligt in grote aantallen. "Onze kracht ligt in de kwaliteit van de behandeling en de aanpak door een toegewijd team, dat bestaat uit drie uitstekende kinderneurologen (professor Vles, drs Weber en drs Nicolai), kinderoncoloog drs Granzen, gespecialiseerde kinderanesthesisten, kinderintensivisten, kinderoncologie verpleegkundigen, enz. Deze team-aanpak garandeert de meest optimale zorg voor het kind."
Eenzelfde ervaring hebben de Maastrichtse neurochirurgen met de hypofyse-operaties, waarbij de iMRI wordt gecombineerd met een andere recente technologische ontwikkeling, de endoscopische benadering door de neus.
Het azM heeft de afgelopen twee jaar een ervaringsvoorsprong opgebouwd met de iMRI. "Op dit ogenblik is een MRI op de OK zeker nog cutting edge technology, een van de wonderen van hedendaagse techniek en know-how. Ongetwijfeld zal de techniek verder ontwikkeld worden en zullen de toepassingsmogelijkheden en het aantal patiënten die er voordeel van hebben in de nabije toekomst verder toenemen. Het voelt dan ook als een voorrecht om aan deze boeiende ontwikkelingen mee te doen", concludeert Cornips.
Ingezonden persbericht