Nederlandse Politiebond


Nieuwe verschuivingsregeling

Per 1 januari 2008 komt er voor het aanbrengen van verschuivingen in de verschillende soorten roosters (ATW-rooster, dienstrooster en dagrooster) een vergoeding. Omdat de automatisering er nog niet klaar voor is, gaat de nieuwe regeling formeel pas in op 1 juli 2008. Voor de periode van 1 januari 2008 tot 1 juli 2008 wordt nog een overgangsregeling afgesproken waarbij de verschuiving wordt gemiddeld en wordt afgekocht. Daaromtrent over enige tijd nader bericht.

In 1988 is de verschuivingsregeling van de politie komen te vervallen. In de praktijk blijkt echter dringend behoefte aan rust in roosters. Omdat te realiseren moet de werkgever een vergoeding betalen als een bepaald niveau van verschuivingen wordt overschreden.

De formele Regeling verschuivingsvergoeding zal op een later tijdstip worden gepubliceerd. Dit geldt eveneens voor de inhoud van de overgangsregeling.

Hieronder de tekst uit A4 van BZK:

-----

In de CGOP van 20 december jl. is overeenstemming bereikt over de inhoud van de regeling verschuivingsvergoeding. Deze regeling komt voort uit het Arbeidsvoorwaardenakkoord 2005-2007.

Doel van de regeling is om rust in roosters te realiseren en de medewerkers meer zekerheid te geven over de in het rooster geplande herkenbare vrije tijd.
De regeling is niet bedoeld als inkomensverbetering, maar moet worden gezien als een stimulans voor de korpsen om juist te plannen. Door goed te sturen op capaciteit en roosters hoeft er in beginsel geen verschuivingsvergoeding te worden betaald.

Als het 28 dagen rooster is vastgesteld, kunnen de daarin vermelde vrije zondagen en de wekelijkse rust niet meer worden verschoven. Uit een oogpunt van dienstbelang kan het zo zijn dat verschuiving(en) toch noodzakelijk worden geacht. Deze verschuiving(en) worden zichtbaar in het vastgestelde dienstrooster. Voor deze verschuiving(en) wordt aan de politieambtenaar een verschuivingsvergoeding uitbetaald voor elk uur dat uit oogpunt van dienstbelang volgens het dienstrooster arbeid moet worden verricht op een in het 28 dagen rooster aangegeven vrije zondag of gedurende de in dat rooster aangegeven wekelijkse rust.

Als het dienstrooster is vastgesteld, kunnen de daarin vermelde vrije dagen in beginsel niet meer worden verschoven. Uit een oogpunt van dienstbelang kan het zo zijn dat de verschuiving(en) toch noodzakelijk worden geacht. Deze verschuiving(en) worden zichtbaar in het vastgestelde dagrooster. Voor deze verschuiving(en) wordt aan de politieambtenaar een verschuivingsvergoeding uitbetaald voor elk uur dat uit het oogpunt van dienstbelang volgens het dagrooster op een in het dienstrooster aangegeven vrije dag moet worden gewerkt. In het kader van deze regeling wordt onder vrije dag verstaan een dag waarop nul uur is ingeroosterd.

Als het dagrooster is vastgesteld, kunnen de daarin vermelde uren waarop dienst moet worden verricht niet meer worden verschoven. Uit oogpunt van dienstbelang kan het zo zijn dat de verschuiving(en) toch noodzakelijk worden geacht. Er kan uitsluitend worden verschoven, nadat de ambtenaar hiermee heeft ingestemd en dit schriftelijk is vastgelegd. Dit laatste geldt niet bij toepassing van artikel 2:2 en artikel 2:5 ATW

Wanneer uit de registratie blijkt dat er binnen vier dagen voor aanvang dienst is overgegaan tot het wijzigen van de begintijd of de eindtijd van de vastgestelde dienst dan worden de verschoven uren door middel van een verschuivingsvergoeding uitbetaald per geregistreerd verschuivingsuur waarop daadwerkelijk arbeid is verricht De vergoeding wordt alleen toegekend bij een verschuiving die minimaal 30 minuten bedraagt.

Indien de ambtenaar bij nader inzien die dag toch niet hoeft te werken, of tegen zijn wil eerder van zijn dienstplicht wordt ontheven, wordt hij geacht daadwerkelijk arbeid te hebben verricht.

Wanneer uit de registratie blijkt dat er binnen vier dagen voor aanvang van de dienst is overgegaan tot het wijzigen van de vrije dag of dagen dan worden de diensturen op de vrije dag aangemerkt als overwerk uren (Art. 12 Barp jo. art. 27 Bbp)

Er wordt nooit tegelijkertijd én overwerk én een verschuivingsver-goeding betaald. Bij samenloop worden de uren middels de overwerkvergoeding uitbetaald per geregistreerd overwerkuur waarop daadwerkelijk arbeid is verricht.

Een verschuiving op eigen verzoek komt niet voor vergoeding in aanmerking. Bij toepassing van artikel 2:2 ATW bestaat géén aanspraak op de verschuivingsvergoeding.

Voor de verschuivingen in het 28 dagen rooster én het dienstrooster samen geldt een drempel van 8 uur. Alleen de (delen van) uren boven de drempel komen voor vergoeding in aanmerking. Een verschuiving van de wekelijkse rust/vrije zondag wordt geacht altijd 8 uur te bedragen (ook bij deeltijd). In alle andere gevallen worden uren en (delen van uren) geteld. Voor de verschuiving in het dagrooster geldt geen drempel.

Deze regeling treedt formeel per 1 juli 2008 in werking. Vanaf die datum hebben de medewerkers ( in ieder geval tot schaal 13) op wie de rechtspositie Politie van toepassing is, aanspraak op een vergoeding die gelijk is aan de overwerkvergoeding (op dit moment een bruto-vergoeding van 6,00 per verschoven uur).

Doordat gisteren overeenstemming is bereikt over de inhoud van de regeling, was het niet mogelijk om de verschuivingsvergoeding tijdig in te bouwen in de systemen. Dit zal naar verwachting per 1 juli 2008 wel zijn gerealiseerd in PCS en CMS (Basaal).
Aangezien in het Akkoord werd afgesproken dat de regeling per
1 januari 2008 zou ingaan zal voor de periode van 1 januari tot 1 juli 2008 een vorm van afkoopregeling gelden, waarover nog wordt overlegd met de vakbonden die de CAO 2005 2008 hebben ondertekend.

Daarnaast is tussen de werkgever en de vakorganisaties een evaluatie afgesproken. Dit kan leiden tot bijstelling van de afspraken per 1 januari 2010.

Gepubliceerd op 23 december 2007 door J F W (Hans) van Duijn.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2007.