Politieberichten Gooi- en Vechtstreek


Nieuwe alcoholbus in bedrijf

Gooi en Vechtstreek, 24-12-2007 o Met de onthulling door de prijswinnaars is vrijdagavond de alcoholbus van Politie Gooi en Vechtstreek officieel in gebruik genomen.

De alcoholbus zal mede door de bijzondere bestickering - een opvallende en bekende verschijning worden in het straatbeeld en daarmee de frequentie van de alcoholcontroles extra benadrukken. Politie Gooi en Vechtstreek wil hiermee de inwoners van de regio meer bewust maken van de alcoholproblematiek en het grote aantal alcoholcontroles, zodat het rijden onder invloed gaat afnemen.

Alcoholbus

Politie Gooi en Vechtstreek heeft de alcoholcontroles in de afgelopen jaren steeds verder opgevoerd om het rijden onder invloed te doen verminderen. Ondanks alle inspanningen gaan weggebruikers toch nog veel te vaak onder invloed van alcohol rijden. In het afgelopen weekeinde werden bij alcoholcontroles maar liefst 79 bestuurders (hoofdzakelijk automobilisten) aangehouden wegens dit misdrijf. Uit enquêtes is gebleken dat de weggebruikers in de regio niet beseffen hoe vaak de politie alcoholcontroles houdt en zij dus ook de controle- en pakkans laag inschatten. Daarom zet de politie nu de alcoholbus in.

De alcoholbus zal alleen ingezet worden als transportmiddel bij alcoholcontroles voor het vervoer van aangehouden bestuurders naar een politiebureau, waar de ademanalyse afgenomen wordt. Wie de alcoholbus ziet rijden weet dus: er is weer een alcoholcontrole aan de gang. Hiermee verwacht de politie bij de inwoners van de regio het besef van de pakkans te vergroten.

Alcoholbus

De ontwerpwedstrijd
Voor het creëren van de lay-out van de alcoholbus is een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Hierop zijn 46 inzendingen binnengekomen. De jury, bestaande uit Stef van der Pas (portefeuillehouder Verkeer van Politie Gooi en Vechtstreek), Irma Laméris, (communicatiemedewerkster van GGD Gooi & Vechtstreek), Milika Peterzon (presentatrice van Hart van Nederland) en Jan Schoen (vormgever), hebben hieruit niet één, maar drie inzendingen uitgekozen.
De linkerzijde van de bus toont een foto van feestende mensen met slogan. Dit ontwerp is van Tim den Haan (40), professioneel vormgever uit Huizen.
De achterzijde is een gestileerd logo van het promille-teken. Dit ontwerp is van Ron Mikkenie, bioscoop-operateur uit Huizen.

De rechterzijde wordt gesierd door meerdere tekeningen, die gemaakt zijn door leerlingen van groep 7 van de Vrije School Michaël uit Bussum. De docente van deze klas heeft de ontwerpwedstrijd aangegrepen om het alcoholprobleem in de klas bespreekbaar te maken. De leerlingen hebben dit omgezet in een aantal tekeningen, waarvan er drie zijn uitgekozen, gemaakt door Rinske en Julia, Marije en Nina, en Tessa.

Alcoholbus

De twee ontwerpers kregen beiden een cheque voor een ANWB-slip- en gripcursus aangeboden, in deze wintertijd geen overbodige luxe. De leerlingen van de Vrije School Michaël kregen, in overleg met de jury, een gezamenlijke prijs voor de hele klas. In overleg met de school is besloten een aantal eenwielers beschikbaar te stellen, die de school op het schoolplein kan inzetten als spelmateriaal. Deze eenwielers zullen in januari 2008 aan de school worden afgeleverd.