Nederlands Vaccinatie Instituut


Het griepvaccin als poeder?

zondag, 23 december 2007

In 2006 vreesde de Nederlandse overheid een tekort aan vaccin bij een mogelijke grieppandemie, onder meer omdat het vaccin slecht houdbaar is. Promovendus Jean-Pierre Amorij van de Rijksuniversiteit Groningen beschrijft in zijn proefschrift een methode om griepvaccins om te zetten in poeder. Ze kunnen dan langer bewaard worden en als er een epidemie komt ook via slikken of inhaleren gebruikt worden, zo betoogt de promovendi.

Amorij promoveert op 4 januari 2008. De afgelopen vier jaar heeft hij allerlei mogelijkheden onderzocht om een griepvaccin langdurig op te kunnen slaan. Het antwoord lag in het zogenaamde vriesdrogen: een eiwitmolecuul, zoals een vaccin, wordt dan heel snel ingevroren tussen miljoenen suikermoleculen. Die moleculen stapelen zich als minuscule bolletjes op rondom het vaccin, zodat het stabiel in droge vorm kan worden bewaard.

Speciale suikers

Amorij gebruikt voor het vriesdrogen geen gewone suikers, maar speciale types zoals inuline en trehalose. Na anderhalf jaar lukte het Amorij om precies het goede vriesdroogproces te vinden. Dat is secuur maar belangrijk werk, omdat na het vriesdrogen het vaccin natuurlijk nog wel moet werken. 'Het was vooral lastig om de juiste vriessnelheid te bepalen en de goede suiker uit te kiezen', zegt Amorij. Maar het is hem gelukt. Het resultaat ziet eruit als droge poedersuiker.

Slikken of inhaleren

Gevriesdroogde griepvaccins zijn niet alleen beter houdbaar. Ze zijn ook beter toe te dienen. Injectienaalden zijn daarvoor niet meer nodig: het vaccinpoeder valt prima in te slikken of te inhaleren. Dat scheelt een hoop tijd als de overheid tijdens een pandemie zo snel mogelijk miljoenen mensen moet vaccineren. Voor inslikken of inademen heb je tenslotte geen medisch personeel nodig. Om te achterhalen of inslikken dan wel inhaleren het best werkt, deed Amorij ook proeven met muizen. 'Inhaleren werkte veruit het best op de muizen', vertelt hij. 'De immuunreactie bleek zelfs krachtiger dan bij een injectie.' Bovendien is volgens Amorij het poeder sowieso bijzonder geschikt voor inhalatie. Het is namelijk erg licht en blijft goed zweven, waardoor het diep in de longen kan komen. En dat is efficiënt voor de inname.

Het is echter nog niet zeker dat heel Nederland zich bij een mogelijke pandemie immuniseert door aan inhalers te zuigen. Amorij: 'We hebben het tot dusver alleen op muizen getest. Proeven met mensen moeten nog gebeuren. Als alles snel en goed gaat, kan het misschien binnen vijf jaar. Met een paar tegenslagen duurt het nog tien jaar. Maar komen gaat het zeker.'

Bron:

Persbericht Rijks Universiteit Groningen