Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout 22-12

WERKENDAM, 22 december 2007

Omstanders mishandelen politie bij ongeval met zwaargewonden

WERKENDAM: Bij een ongeval op de Bandijk ontstonden vrijdagavond ongeregeldheden. Bij het éénzijdige ongeval vielen twee gewonden. Een van de twee inzittenden van de auto raakte bekneld in het voertuig. Beiden zijn naar het ziekenhuis vervoerd met zware verwondingen. Tijdens de werkzaamheden van de hulpdiensten ontstond een vechtpartij. Bij ingrijpen werden meerdere politiemensen mishandeld. Drie verdachten zijn aangehouden.

Op vrijdagavond gebeurde om 21.45 uur een éénzijdig ongeval op de Bandijk. De bestuurder van een bestelbusje verloor door onbekende oorzaak de macht over het stuur en reed het talud af. Onderaan het talud kwam hij tot stilstand tegen een boom. De inzittende, een 21-jarige man uit Gorinchem, kon zelf uit de auto komen en is met onbekend letsel naar het ziekenhuis in Gorinchem overgebracht. De bestuurder (gegevens nog onbekend) raakte bekneld en is door de ambulance uit de bestelauto geknipt. Hij is met zware verwondingen per ambulance overgebracht naar het Dijkzigt ziekenhuis in Rotterdam. Van beide inzittenden is door een arts een bloedproef afgenomen en opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut. Hier zal worden onderzocht of er drank of drugs in het spel was ten tijden van het ongeval.

De Bandijk is enige tijd afgesloten geweest voor verkeer. Er is een omleiding ingesteld. Technisch rechercheurs van de politie hebben onderzoek gedaan naar de toedracht van het ongeval. De politie heeft meerdere getuigen gehoord.

Tijdens de werkzaamheden van het hulpdiensten was er veel belangstelling voor het ongeval. Vanuit o.a. een nabijgelegen horecagelegenheid kwam een hoeveelheid mensen toegestroomd. De politie moest sommige aanwezigen meerdere malen vorderen zich achter de afzetting te begeven. Een aantal van hen gedroeg zich erg recalcitrant en beledigden politiemensen. Kort hierna ontstond er een vechtpartij tussen een aantal toeschouwers. Bij ingrijpen keerde men zich tegen de politie. Drie politiemensen werden hierbij o.a. geslagen, geschopt en geduwd. Er werd assistentie gevraagd en diensthond Remco werd ingezet om het publiek op afstand te houden. Ook was men genoodzaakt een aantal mensen met geweld op afstand te houden.
De politie hield drie mannen aan; een 41-jarige man uit Werkendam, een 26-jarige man uit Werkendam en een 34-jarige man uit Werkendam. De drie verzetten zich hevig bij hun aanhouding.
De mishandelde politiemensen zullen aangifte doen. Ze hielden verwondingen aan de mishandeling over. Eén van hen heeft een hersenschudding. Twee van hen moesten zich als gevolg van de mishandelingen ziek melden.

De politie stelt een onderzoek in naar de ongeregeldheden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. De drie aangehouden verdachten zullen maandag worden voorgeleid aan de Rechter-commissaris.

Bestuurder onder invloed aangehouden na ongeval

LAGE ZWALUWE: De politie hield op zaterdag om 01.15 uur een 38-jarige inwoner van Lage Zwaluwe aan. De man was even hiervoor met zijn auto tegen een geparkeerde auto aan het Plantsoen gereden en had behoorlijke schade veroorzaakt aan het voertuig. De veroorzaker van het ongeval was naar een familielid gegaan, welke de politie belde. De 38-jarige man bleek onder invloed van alcohol. Uit een ademanalyse bleek een uitslag van 645 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 7 uur en zijn rijbewijs is ingevorderd. Tegen de man zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Tweetal aangehouden in bezit van alarmpistolen

OOSTERHOUT: Een bewoonster van de Leeuwenstraat meldde op zaterdag om 04.15 uur dat er op haar woning geschoten zou worden. De politie ging poolshoogte nemen. Bleek dat een 18-jarige man had geprobeerd met de bewoonster mee haar woning in te lopen. De twee zijn bekenden van elkaar. De bewoonster gaf aan dat hij niet binnen mocht. De man was hierop boos geworden en weggegaan. Even later was hij met een leeftijdsgenoot uit Oosterhout teruggekomen. Ze waren in bezit van alarmpistolen en wilde wederom naar binnen. Toen dat niet mocht ging de man door het lint. De politie heeft de 18-jarige aangehouden en de alarmpistolen in beslag genomen. De verdachten zijn in verzekering gesteld.

Drie aanhoudingen na vondst illegaal vuurwerk

RIJEN: De politie hoorde op vrijdagavond tegen 23.00 uur een knal. In de Van Hogendorpstraat zagen de politiemensen een aantal mensen bij een auto staan. In de kofferbak van de auto lag een aantal dozen vuurwerk. Ook in de woning van één van de verdachten werd nog wat vuurwerk gevonden. Alles is in beslag genomen. Een 14-jarige aanwezige had zojuist vuurwerk gekocht van een 17-jarige aanwezige, zo bleek uit hun verklaringen. Zij zijn aangehouden, evenals een 44-jarige vader van één van de kinderen. Alle verdachten zijn woonachtig in Rijen.

De drie verdachten zijn gehoord en in vrijheid gesteld. Tegen hen zal dossier worden opgemaakt.

Auteur: Inge Rijgersberg