Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam


Eindejaarsspeech Gerard Schuiling

Op de eindejaarsbijeenkomst die gister gehouden is bij deelgemeente Kralingen-Crooswijk, heeft deelgemeentevoorzitter Gerard Schuiling een speech gehouden.

Hieronder leest u wat hij de aanwezigen meegegeven heeft:

Dames en heren, van harte welkom op onze traditionele eindejaarsbijeenkomst waarbij we als deelgemeente met bewoners en relaties terug kijken en kort vooruit blikken op het jaar dat voor ons ligt.

2007 was vooral de eerste maanden niet het jaar waar we met genoegen op terugkijken. Naast oplopende politieke spanning rond een aantal dossiers werden we geconfronteerd met het overlijden van collega Umberto van Rijn, een sympathiek mens en een kundig bestuurder die we nog elke dag missen.

Mijn vrouw en ik werden getroffen door een ernstige inbreuk in de persoonlijke levenssfeer vanwege een brandstichting in onze woning. Ik noemde dat de keerzijde van burgernabij bestuur en hoewel we nog steeds niet weten wat nu precies de toedracht was zijn we inmiddels weer in rustiger vaarwater terecht gekomen.

Als Dagelijks Bestuur waren we een aantal maanden behoorlijk ontregeld; gelukkig ondervonden we veel steun en begrip met name ook vanuit onze eigen deelraad. In het bijzonder wil ik collega Michel de Visser bedanken voor zijn inzet in een moeilijke periode waarin hij er zon beetje alleen voor stond.

Met het aantreden van Lucas de Boer begin juli als opvolger van Umberto van Rijn zijn we als Dagelijks Bestuur weer goed op koers gekomen en hebben we de zaken als vanouds op kunnen pakken.

Het afgelopen jaar kenmerkte zich onder meer door spanningen rond dossiers als een tijdelijke dagopvang in Havenzicht en een school op het Noordelijk Niertje. Ook de mogelijke komst van een heliport in de Esch zorgde voor enige commotie en niet te vergeten de perikelen rond het bestemmingsplan Terbregsehof. In al deze dossiers kon na intensief overleg met alle betrokkenen een koers uitgezet worden waarin oplossingen gevonden konden worden voor knelpunten en bezwaren die werden aangedragen.

Waarbij het uiteraard zo is dat bij complexe aangelegenheden als deze nooit voor een ieder aanvaardbare eindresultaten geboekt kunnen worden: maar dat is nu eenmaal eigen aan democratie, openbaar bestuur, wet- en regelgeving en politieke afweging op lokaal niveau. En is dat nu niet precies waar het omgaat als deelgemeente, als orgaan van openbaar bestuur dat dicht bij de bewoners staat ?

Maar natuurlijk is niet alles kommer en kwel in onze deelgemeentelijke samenleving en naar mate het jaar vorderde bleek dat op diverse terreinen goede resultaten werden geboekt. Te beginnen in het veiligheids dossier waarin de meting via de veiligheidsindex aangeeft dat onze deelgemeente steeds veiliger wordt en dat we niet meer voor komen in de categorie probleemwijk. Zelfs Nieuw Crooswijk scoort veel beter dan voorgaande jaren en deze wijk gaat nu de fase in waarin nieuwbouw gaat verrijzen en het perspectief op een prachtige gedifferentieerde wijk alsmaar dichterbij komt.

Het jeugdbeleid met zijn ketenaanpak levert steeds betere resultaten op. Onder regie van de deelgemeente wordt in de buurtnetwerken en via de sluitende aanpak gewerkt aan oplossingen voor problemen van jongeren in hun thuissituatie maar ook in de toeleiding naar opleiding en werk. Jongerenwerkers en club en buurthuizen werken hier hard aan mee. Als deelgemeente willen we in de toekomst extra inzetten op een aantal projecten die jongeren daadwerkelijk helpt aan een stage, een goede opleiding en naadloos daaraan verbonden een baan. Projecten als Watch Out in Crooswijk en Werken Werkt in Jaffa-Vredenoord in Kralingen West zijn daar goede voorbeelden van.

Als we het toch over werkgelegenheid hebben doet het me deugd om te kunnen melden dat de stedelijke werkgelegenheidsmonitor aangeeft dat in de afgelopen periode de werkgelegenheid in ons gebied een sterke groei doormaakt mede door de ontwikkeling van een specifiek gebied zoals het Brainpark.

De ontwikkeling van wijkvisies en wijkactieprogramma´s gaat voorspoedig. Met name het participatie deel krijgt steeds beter vorm. Respons en representativiteit bij enquêtes zijn ruim voldoende en veel bewoners geven aan mee te willen doen door middel van participatie in klankbordgroepen, platforms en panels. Dat is zeer bemoedigend want zonder weet van de vraag van bewoners, ondernemers, lokale instanties en het draagvlak dat daar bij hoort begin je als deelgemeente eigenlijk niets.

Op het gebied van kunst en cultuur bruist het in onze deelgemeente. Er vinden steeds meer activiteiten plaats. Een aardig voorbeeld is het Luistervinken aan de Plas-concert dat ook dit jaar weer een groot succes was.

Op sportief gebied is er met name voor kinderen veel in gang gezet. Er zijn inmiddels 8 basisscholen waar een voedings en bewegingsprogramma is opgezet en met medewerking van de Richard Krajicek Foundation hebben we een tennisveld op het Schuttersveld kunnen aanleggen en is het Assendelftplein opgeknapt.

2007 was ook het jaar van de Wmo, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het doel van die Wet is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Om daar ondersteuning bij te bieden openen wij binnenkort ons Wmo-loket ook wel Vraag Wijzer genoemd waar bewoners terecht kunnen met hun vragen over welzijn, zorg en wonen. Ook zijn we het afgelopen jaar gestart met een vrijwilligersmakelaar die vraag en aanbod van vrijwilligerswerk bij elkaar brengt. In de afgelopen maanden zijn al zo´n 50 vrijwilligersvacatures vervuld.

Onze plannen op het gebied van de Wmo en jongerenparticipatie zijn buiten onze deelgemeente niet onopgemerkt gebleven. Op 14 december werd onze deelgemeente namelijk beloond met de Wmo-wisselbokaal door het Regionaal Consumenten Platform Rijnmond.

In 2008 zullen we nog twee locaties moeten invullen voor de opvang van dak- en thuislozen. Gelukkig betreft het hier twee relatief kleine groepen die hoog op de zogenaamde woonladder staan wat wil zeggen dat de zelfstandigheid en sociale redzaamheid bij deze groep groot is. Uiteraard zullen we maatwerk leveren in het communicatie en participatieprogramma dat hierbij hoort, zoals we dat ook gedaan hebben met de voorzieningen in de Schurmannstraat en Havenzicht, hoewel in het laatste geval in de beginfase niet alles vlekkeloos verliep.

Oud-Crooswijk en Rubroek zijn de Vogelaarwijken, een plan van de gelijknamige minister om een aantal achterstandswijken om te toveren in zogenaamde pracht en of krachtwijken. Wij concentreren ons op genoemde twee wijken overigens in aansluiting op eerder vastgestelde wijkvisie en wijkactieprogramma voor dit gebied. Kern van ons Vogelaarplan is het opwaarderen van de Rotte en omgeving, samen met deelgemeente Noord, en de realisatie van een buurtactiveringscentrum waar ontmoeting en participatie van bewoners centraal staan en een voorzieningenniveau dichtbij gecreëerd wordt op het gebied van wonen, zorg en welzijn.

De dienstverlening van onze deelgemeente wordt zo leert een tevredenheidsonderzoek onder bewoners gewaardeerd met het cijfer 7,9 en daar zijn we bijzonder trots op. De deelgemeentelijke organisatie ontwikkelt zich steeds meer professioneel en wijkgericht. Onze wijkregisseurs zijn steeds meer spin-in-het-web bij het realiseren van een schone, hele en veilige woon- en leefomgeving. Onze medewerkers op alle niveaus zijn er van doordrongen dat ze er zijn voor alle mensen in Kralingen en Crooswijk. Ze doen dat werk met veel inzet en enthousiasme en het DB is ze daar dankbaar voor.

We moeten overigens wel kritisch blijven kijken naar ons eigen functioneren. Hiertoe laten we op verzoek van de deelraad een bestuurskrachtmeting uitvoeren waarin de vraag centraal staat of we voldoende slagvaardig onze doelstellingen weten te bereiken. Zowel de raad, het ambtelijk apparaat, de griffie en uiteraard het Dagelijks Bestuur zijn lijdend voorwerp van deze bestuurskrachtmeting. De resultaten zullen in het eerste kwartaal van 2008 beschikbaar zijn.

Met al onze relaties van woningcorporatie tot welzijnsinstelling, van scholen tot en met gemeentelijke dienst en al die anderen is een samenwerking ontstaan die, ondanks het feit dat niet altijd alles lukt, op resultaat gericht is en effectief en slagvaardig is. Belangrijkst natuurlijk zijn onze bewoners die terecht een beroep op onze aandacht doen, gehoord willen worden en mee willen doen. Onze belangrijkste opdracht is om dat mogelijk te maken.

Ik verheug me in de samenwerking met de deelraad die na anderhalf jaar inmiddels heel constructief is. In de laatste begrotingsbehandeling bleek, naast dat we het op inhoud en financieel gewoon goed doen, dat de fracties oog hebben voor de noden en de wensen van onze inwoners. In de raad is constructief samengewerkt om dat ook programmatisch goed in te vullen. Prioriteit 1 in de begroting van volgend jaar blijft de inhaalslag in de buitenruimte. De extra investeringen die we doen werpen hun vruchten af: op dit moment heeft 33% van de wegen in onze deelgemeente nog het predicaat slecht, dat was in 2004 nog 56 %. De inhaalslag wordt in 2008 dus onverkort voortgezet en stedelijk staat eindelijk op het netvlies dat er sprake is van structurele tekorten voor de buitenruimte in de deelgemeenten. En dat daar dus voor de Coolsingel de inspanningsverplichting ligt om budgettair richting deelgemeenten niet alleen incidenteel, maar juist structureel bij te passen. Een belangrijk punt voor de herijking van het deelgemeentefonds dat in 2008 zal plaats vinden.

Een opsteker dit jaar was de aanwijzing van het Kralingse Bos als beste buitenruimte van Nederland. Het geheim daarachter is de goede samenwerking tussen deelgemeente en de diensten Gemeentewerken en dS+V. Alle lof hiervoor, geweldig !

Verder is het goed te melden dat de planontwikkeling voor de herstructurering van Jaffa goed van de grond komt en we zijn aanbeland bij het realiseren van het Masterplan. Het WBR is hier de trekker maar samen met hen zullen we zorg dragen voor een optimale participatie van bewoners in dit proces.

De Stadsvisie speelt in op een aantal toekomstige bouwlocaties in onze deelgemeente. Dit betekent kansen en bedreigingen. Een aantal van die potentiële ontwikkellocaties ligt dicht bij de snelweg. Wij, als deelgemeente, willen de kansen graag benutten maar wel op een verantwoorde manier: dus luchtkwaliteit en geluidsniveaus op die locaties dienen op orde te zijn en voor de huidige functies in die gebieden dienen, als ze in het gedrang komen, oplossingen gevonden te worden.

Ik vertrouw er op dat de samenwerking tussen raad, DB , ambtenaren en griffie ook in 2008 goed zal zijn.

Met de Coolsingel is inmiddels een samenwerking bereikt waarin afspraken over gebiedsgericht werken en een gebiedsgerichte inzet van diensten verder vorm krijgt. De discussie over het al dan niet hebben van deelgemeentes zal verstommen als we de vraag- en wijkgerichte integrale benadering kunnen versterken en de bewoners aan de voorkant van dat proces een plaats geven. Naar mijn mening zijn we op de goede weg.

Dames en heren, voor u staat een eenvoudige deelraadsvoorzitter die na al die jaren nog steeds zegt het een voorrecht te vinden medebestuurder te zijn van deze imposante stad en de fantastische deelgemeente Kralingen-Crooswijk. Een voorzitter die met u wil toasten op het nieuwe jaar en u het allerbeste toewenst !