GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

20 december 2007

GAIA dient klacht in tegen illegale rituele thuisslachter en tegen lakse politie in Heusden-Zolder

Steekproef bij 70 gemeenten: 15 % hoge risicogemeenten voor verboden rituele thuisslachtingen, 50 % treft voldoende voorzieningen voor naleving wet

De dierenrechtenorganisatie GAIA dient bij het parket van Hasselt klacht in tegen een rituele thuisslachter in Heusden-Zolder, die vanmorgen in de Brugstraat rond 11 uur in zijn tuin een schaap illegaal geslacht heeft. GAIA kreeg hierover een melding binnen van een persoon die met zijn GSM foto's maakte van het geslachte schaap dat aan een boom hangt en hoe iemand slachtafval in een hok in de tuin gooit en stukken vlees in de auto legt. Vier verschillende mensen, die getuige waren van het gebeuren, belden meerdere keren naar de politie maar ze werden telkens met een kluitje in het riet gestuurd. Ook GAIA nam contact op met de politie en met de integratiedienst van Heusden-Zolder. Uiteindelijk is de politie nooit komen opdagen, hoewel het politiekantoor zich op een honderdtal meter van de plaats van de inbreuk bevindt. Een politiewagen reed twee keer voorbij zonder te stoppen. GAIA is niet te spreken over de lakse houding van de plaatselijke politie en zal niet enkel de burgemeester hierover aanspreken maar ook klacht indienen bij het comité P. "Onaanvaardbaar dat de politie een melding over een manifeste wetsinbreuk van vijf verschillende mensen in de wind slaat", klaagt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch de toestand aan.

Steekproef bij 70 gemeenten: 15 % hoge risicogemeenten Uit een telefonische steekproef van GAIA bij een 70-tal steden en gemeenten in Vlaanderen blijkt dat ongeveer de helft (categorie 1) voorzieningen treft, ook qua communicatie, om de wet, die rituele slachtingen uitsluitend toelaat in een erkend slachthuis of tijdelijk erkende slachtinrichting, na te leven. Zo'n 30 % (categorie 2) heeft of verwijst naar een tijdelijke slachtinrichting of een slachthuis, maar communiceert er niet of te weinig over, wat mogelijk bijdraagt tot illegale thuisslachtingen. Slechts een handvol gemeenten of steden (5 % = categorie 3) neemt ook initiatieven om schenkingen aan te moedigen in plaats van te slachten. Enkele gemeenten uit die categorie zeggen dat ook plaatselijke moslimorganisaties voorstellen om schenkingen te doen. In een kleine 15 % van de gevallen (categorie 4) is de situatie zorgwekkend of is alleszins daar het risico op verboden rituele thuisslachtingen reëel : geen tijdelijke slachtinrichting, geen communicatie over hoe het wettelijk moet verlopen ("niet nodig, want moslims kennen de wet wel", of "wij geven alleen slachtbonnen af, met de rest houden we ons niet bezig"!?), of ronduit verkeerde informatie geven (zoals in Stabroek waar een ambtenaar zegt dat er thuis mag geslacht worden en dat de gemeente daar zelfs "wat toe aanzet").