Gemeente Elburg


December 2007

Gemeente Elburg Nieuwsbrief nr. 11


1. Van de Voorzitter.
Op 10 oktober hebben wij samen met een deel van de bewoners van onze wijk Oosthoek / Vrijheid een wijkavond mogen houden. Wij als comité kijken terug op een zeer geslaagde avond en wij hopen dat de aanwezigen dat ook doen. Een wijkavond is voor ons als comité het einde van een periode en dus ook het begin van een nieuwe, welke op woensdag 14 november zijn vervolg kreeg met de eerste vergadering. Tijdens deze vergadering hebben wij de heer Joop Wijnbelt mogen begroeten. Wij wensen hem een goede tijd toe binnen onze club. Vanaf komend jaar, zal het wijkcomité Oosthoek / Vrijheid, voorafgaande aan elke vergadering van 19:30 tot 20:00 uur een spreekuurtje houden. De vergaderdata kunt u dan vinden op de Gemeentepagina van de Huis aan Huis krant. Ook de voor ons liggende periode zullen er weer zaken op ons af komen, zoals b.v. de revitalisering van het gebied Omloop, Paterijstraat en A. toe Boecoplaan en het vervolg van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Op verzoek van het wijkcomité Oostendorp / de Pal, is er een kleine "grenscorrectie" gemaakt.
Dit betekent, dat een aantal bewoners deze Nieuwsbrief voor de eerste maal ontvangen en ik heet hen hartelijk welkom in de wijk Oosthoek / Vrijheid. De tijd lijkt steeds sneller te gaan en daarom is deze Nieuwsbrief de laatste van dit jaar. Ook nu weer veel informatie over zaken aangaande onze wijk. Ik denk dat onze secretaris er weer in is geslaagd een fraaie "brief" voor u te maken. Mede namens de leden van het Wijkcomité wens ik u allen, een Gezegend Kerstfeest en een Voorspoedig Nieuwjaar. A.M. Eisses


2. De wijkcontactavond van 10 oktober 2007:
Aantal aanwezigen is ca 75 mensen, onder wie de wethouders Wessel, v.d.Velde en Sneevliet, de raadsleden mevr.Wegh, mevr.v.Egerschot, mevr. Veldkamp, dhr.v.d.Heide, dhr.de Haan en dhr. Boukema, van de Betere Woning dhr. Tuinman en mevr. Dijkstra hoofd MO van de gemeente en dhr. Nijland, BOA van de gemeente.
Om 2005 opent de voorzitter, dhr. Dolf Eisses, de avond. Hij heet een ieder van harte welkom, in het bijzonder de gastspreker van de avond, de heer Engeltjes. Ook leden van het college en de raad heet hij hartelijk welkom. Wel betreurt hij het, dat er ook nu weer activiteiten door de gemeente tijdens onze wijkavond zijn gepland, met als gevolg, dat niet iedereen aanwezig is of kan zijn. Hij vindt het onbegrijpelijk, dat ondanks het al maanden bekend zijn van de datum, deze avond, zo gemakkelijk in de agenda wordt vervangen door andere zaken. Hij zegt dat het wijkcomité niet heeft stilgezeten, bovendien geeft hij aan dat het wijkcomité daarbij is geholpen, ondersteund of gecorrigeerd door brieven en/of telefoontjes van de wijkbewoners. Hij vindt dat onderlinge communicatie het toverwoord van deze tijd is, wat inhoudt dat je Wijkgericht werken samen doet, zoals ook door een bewoner van onze wijk op het Ideeën/ Klachtenformulier is gesteld. Hij vindt dat Bewoners, Wijkcomité en Gemeente of in welke volgorde dan ook samen de leefbaarheid in onze wijk op een hoger peil moeten brengen. Wel moet het Wijkcomité in het midden staan omdat het een intermediair is tussen Bewoners en Gemeente. Hij gaat dan in op hoe dat bijvoorbeeld kan. Gooi uw tuinafval of ander afval niet in sloten of bermen en als u door de Gemeente op deze zaken wordt gewezen, reageer daar dan direct op en negeer het niet. Hij vindt dat de communicatie een stuk beter gaat en dat dit mede wordt bevorderd en uitgevoerd door onze wijkcontactambtenaar, mevrouw Coby de Jong. Hij dankt haar daarvoor, onder applaus van de aanwezigen, met een bloemetje. Dan gaat hij in op wat zoal is gerealiseerd:
a. Een Jeu de Boules is inmiddels op het grasveldje voor 't Huiken, door de gemeente aangelegd. Blz.1

b. Een aantal speeltuinen in onze wijk, zijn op initiatief van bewoners en de verantwoordelijke leden van het wijkcomité, opgeknapt of uitgebreid. Hij noemt de speelplekken aan De Boeg, aan de Schokkerstraat, aan de Pinksterbloem en aan de Vicariestraat en vindt het een prima resultaat, welke is gerealiseerd in goede samenwerking tussen Bewoners, Wijkcomité en Gemeente. Hij betreurt het dat na oplevering van de Boeg er al snel meerdere vernielingen zijn aangebracht. De Speelplekken aan de Biesenkamp en Hanzestraat worden binnenkort aangepakt. c. De veiligheid in de wijk heeft veel aandacht gekregen, waarbij hij de Politie, voor hun aandeel daarin, niet wil vergeten. Hij zegt dat snelheid in de huidige maatschappij vaak geboden is, maar dat het niet betekent, dat het gaspedaal of de gashandel in de wijk ongelimiteerd ingetrapt of opengedraaid mag worden. De meeste overtreders komen overigens uit onze eigen wijk. Daarnaast wijst hij op de verbetering van de oversteekplaats Zwolscheweg / Paterijstraat. d. Hij excuseert zich voor het feit dat door bijzondere omstandigheden, binnen het comité, de afhandeling van problemen en/ of ideeën te laat is gebeurd. e. Het Huishoudelijk Reglement van het wijkcomité en de Overeenkomst met de Gemeente is gereed en ondertekend. Het laatstgenoemde zal waarschijnlijk binnenkort aangepast worden. f. Daarna zegt hij dat er meer zaken aan de orde zijn geweest, maar dat daarvan niet direct een resultaat is te melden. Hij doelt op de vele besprekingen welke zijn of worden gevoerd met de Gemeente, zoals bijv. Hondenbeleidsplan - Interactief beleid - Wet Maatschappelijk Ondersteuning - Revitalisatie deel Oosthoek en Woningmarkt en Woonvisie in Elburg of met de woningbouwvereniging De Beter Woning, waarbij mag worden meegedacht over de invulling van beleidsmatige zaken. g. Hij hoopt dat men een indruk heeft gekregen van de activiteiten, welke door het Wijkcomité zijn en worden ontplooid.
h. Hij vindt dat we er nog lang niet zijn, want veel zaken komen op het Comité en haar Wijk af, zoals o.a.:
i. De revitalisatie deel Oosthoek
ii. Bouw van het Gezondheidscentrum en aanpalende huizen iii. Uitwerken nieuwe zaken en vinger aan de pols bij lopende zaken iv. Fietspad Zwolscheweg / Omloop en bij De Plus v. Het aanbrengen van zebrapaden en/of drempels vi. Blijvende aandacht voor parkeerproblematiek en veiligheid vii. Aandacht voor orde en netheid in de wijk viii. Aandacht voor groenvoorziening in de wijk ix. Goede besteding van het toegewezen budget x. Het volgen van één of meerdere cursussen Tot slot dankt hij de leden van het wijkcomité, de bewoners van het gemeentekantoor en anderen waarmee het wijkcomité heeft samengewerkt, voor hun inzet en prettige samenwerking. In het bijzonder dankt hij mevr. Frieda Reurich, die door privé omstandigheden het wijkcomité moest verlaten. Hij maakt dan van de gelegenheid gebruik om vrijwilligers te vragen om zitting te nemen in het Wijkcomité. Daarna dankt hij iedereen voor hun komst en voor de drieënveertig reacties, welke op het bij de uitnodiging gevoegde formulier zijn geschreven en wenst hij iedereen een goede bijeenkomst toe. Hierna geeft hij dhr. Bart Engeltjes het woord.
i. Deze gaat in op de brandweer in het algemeen en de preventie in het bijzonder. Hij laat zien hoe de Elburger brandweer er uit ziet en hoe ze worden ingezet. Hierna bespreekt hij de taken, zoals preventie, voorbereiden, bestrijding en ontwikkeling. Voor de bestrijding hebben ze de beschikking over twee tankautospuiten, een hulpverleningsvoertuig, een hoogwerker die voor 50% van de regio is, evenals het grootschalig watertransportvoertuig. Daarnaast hebben ze de beschikking over een waterongevallenvoertuig en een boot. Verder komen aan de orde de proactie t.a.v. industrieterreinen, woonwijken en inbreidingslocaties en de preventie v.w.b. bereikbaarheid van gebouwen, brandveiligheid en brandmelders. Heel belangrijk zijn een goede bluswatervoorziening, een vrije rijbaan van 3,5 m een vrije doorrijhoogte van 4m en de herkenbaarheid van adressen. j. V.w.b. de brandmelders neemt hij de vele soorten door. Bij de bestrijding staat redding van mens en dier voorop, daarna is het van belang om uitbreiding te voorkomen en wordt de bron bestreden. Veel branden ontstaan door onwetendheid (men kent de risico's niet), door onachtzaamheid (men had de risico's kunnen weten) en door onvoorzichtigheid (men kent de risico's, maar let er niet op). Hij zegt dat Blz.2

je bij een brandmelding via 112 moet doorgeven waar de brand is, indien mogelijk wat voor brand het is en of er mens of dier in gevaar is. Zelf moet je indien mogelijk mensen in een bedreigde situatie waarschuwen en in veiligheid brengen, deuren en ramen sluiten en de brandweer opvangen. k. Hierna gaat hij in op de branddriehoek zuurstof/ brandbare stof/ ontbrandingstemperatuur. Als je één weghaalt dooft de brand. Belangrijk is volgens hem ook dat je zorgt voor eigen veiligheid, dat je de hulpverleners informeert, dat je controleert of iedereen veilig is, dat je je afmeldt als je vertrekt, dat je slachtoffers gerust stelt. Hierna krijgen we de gelegenheid vragen te stellen. i. Iemand stelt vraag over brandpreventie in het bos, waar het bosbeheer tegenwoordig alles laat liggen. De brandweer is er niet zo gelukkig mee, want die wil alles opgeruimd hebben, om snel ergens bij te kunnen.
ii. Iemand stelt vraag over bereikbaarheid van een achterpad die aan één kant is afgesloten. De brandweer kan hier niets aan doen. Hij stelt voor om met de woningstichting of andere eigenaar te praten over deze situatie
iii. Iemand stelt vraag over bereikbaarheid door slechte parkeerruimte. Ook hier kan de brandweer niets aan doen. Wel verwacht hij dat men hiermee rekening houdt, aangezien een ieder, wanneer hij zelf iets nodig heeft van of via de parate diensten, er van uitgaat dat dit snel kan worden gedaan. iv.Iemand vraagt of je naast brandmelders ook een blusdeken thuis moet hebben. Hij vindt van wel. De prijs 10 kan geen bezwaar zijn.
v.Iemand vraagt of we een schema kunnen krijgen van de vele soorten brandmelders, blussers etc. Hij zegt dit toe. Het zal worden opgenomen in de eerstvolgende nieuwsbrief. vi.Iemand vraagt of waxinelichtjes mogen blijven branden als je naar bed gaat. Hij vindt van niet. Waxinelichtjes moeten branden in vuurvaste potjes De voorzitter dankt dhr. Engeltjes voor zijn presentatie en het beantwoorden van de gestelde vragen en schenkt hem een fles wijn. De zaal dankt hem met een warm applaus.
Hierna volgt de geplande pauze met koffie. Na de pauze volgt een discussie over zaken die leven in de wijk. De bedoeling was in eerste instantie dat de vragen van iemand in een soort Lagerhuisdebat zouden worden behandeld o.l.v. iemand van buiten. De indiener stelde echter dat hij geen uitnodiging thuis had gekregen. Wel had hij in de Huis aan Huis krant op de avond van 9 oktober de uitnodiging gezien en heeft zich volgens zeggen niet meer kunnen voorbereiden op dit debat. Hij wilde dit debat niet meer op deze contactavond. l. Er waren veel vragen over parkeren, o.a. in de Hanzestraat. Wethouder Wessel besprak de situatie bij het eerste hofje in de Hanzetraat. Hierover was veel overleg geweest en er was brede steun voor de gekozen oplossing. Het ging echter over het tweede hofje, waar nog niets aan was gedaan. Wessel wacht af.
m. Er was een vraag over wateroverlast. Wethouder Wessel denkt dat het gaat om een verantwoordelijkheid van het Waterschap.
n. Een andere vraag gaat over zwerfvuil. Het gaat o.m. over illegaal afval, waarop als men de dader weet, kan worden gehandhaafd. Wessel heeft al extra laten vegen. Hij vraagt ook aan de bewoners om stoep en goot te vegen
o. Een vraag gaat over vuilnisbakken. Men vraagt zich af of het is toegestaan om de avond voorafgaand aan de leging de bak buiten te zetten. In feite mag dit niet. In geen geval mogen de bakken dagen blijven staan op de verzamelplaats. De handhaver wil graag weten waar veelal bakken dagen blijven staan. p. Een vraag over de beplanting aan de Vletstraat. Aan deze straat staan elzen die volgens bewoners veel overlast veroorzaken. Als iedereen het eens is over een bepaald standpunt t.a.v. deze bomen dan kan dit als verzoek bij de gemeente worden ingediend. Op eventueel door de gemeente af te geven vergunningen is dan wel altijd bezwaar mogelijk. q. Iemand vindt de nummering aan de Punterstraat niet te lezen. Dit is gevaarlijk als de parate diensten ter plaatse moeten zijn. Indiener dient door te geven waar de nummering niet is te lezen. r. Iemand vraagt wie er verantwoordelijk is voor de verlichting in de achterpaden. Wessel legt uit dat dit per pad verschilt. Daar waar de gemeente verantwoordelijk is zijn in de loop van de tijd veel lantaarns geplaatst. Als De Betere Woning (DBW) verantwoordelijk is moet dit worden doorgegeven aan deze stichting.
s. Iemand vraagt of de bereikbaarheid van de seniorenwoningen aan de Giek 31 t/m 37 kan worden verbeterd. Hij stelt dat als je tijdelijk niet mobiel bent, de taxi ook niet bij je huis kan komen en de Blz.3

taxichauffeur draagt je echt niet naar de taxi. Dhr. Tuinman van De Betere Woning antwoord dat bij de bouw van deze woningen er rekening is gehouden met de parate diensten. Hij stelt voor om hierover contact op te nemen met DBW.
t. Bij de ingang van de Pluutstraat staan zeer veel auto's geparkeerd, wat erg gevaarlijk kan zijn. Hij stelt voor om evt. gele strepen aan te laten brengen. u. Iemand heeft nog een opmerking over zwerfvuil. V.w.b. het plein bij het winkelcentrum de Vrijheid moet de winkeliersvereniging worden aangesproken. Voor je eigen stoep en straat spreek je medebewoners hierop aan.
v. Iemand heeft een vraag over de snelheidsborden. Hij vindt dat op de straat een duidelijke aanduiding van 30 km/uur moet komen. Wethouder Wessel stelt dat het op zich geen probleem is maar dat het dan overal moet omdat men eenheid wil. Hij vindt het nut echter twijfelachtig. Je gaat nu de woonwijk al in via een drempel en een bord 30 km/uur. Men wil de borden liever iets verder de straat in. Wessel zegt dat de borden voor de drempel moeten staan.
w. Een vraag over het parkeerverbod bij de ABN/AMRO. De vertegenwoordiger van de politie antwoordt hierop dat er regelmatig wordt gehandhaafd. x. Een vraag over de afzetting van de Zwolscheweg. Er komt nu veel verkeer (ook gevaarlijke stoffen) over de Paterijstraat en de Omloop. Wessel antwoord dat er goed over is nagedacht over o.a. de veiligheid. De beste omleidingroute gaat over de Paterijstraat en de Hellenbeekstraat. Hij vindt het jammer voor de scholen die aan deze route liggen en nu ca vijf weken last hebben van de vrachtwagens die er passeren. V.w.b. het vervoer van gevaarlijke stoffen over deze route zegt dhr. Engeltjes dat er met de gemeente en de provincie over is gesproken. Iemand stelt dat grote vrachtwagens de Couragestraat in en uit rijden wat erg gevaarlijk kan zijn. De borden voor de omleiding zijn goed uitgezet zegt Wessel, e.e.a. in goed overleg tussen provincie, gemeente, politie en brandweer. Raadslid mevr. Wegh zegt dat er eventueel onder de borden moet worden gezet "Voor vrachtwagens niet toegankelijk" y. Dhr. Pompert, die met naam wil worden genoemd, krijgt de gelegenheid om zijn ideeën m.b.t. het reilen en zeilen van een wijkcomité naar voren te brengen. Nadat hij zijn verklaring heeft afgelegd zegt hij dat hij deze avond geen antwoorden accepteert omdat dat afbreuk zou doen aan de zwaarte van het geheel. Hierna dankt de voorzitter iedereen voor zijn of haar inbreng. Alle ideeën en vragen zullen worden uitgewerkt en de indieners krijgen schriftelijk of telefonisch antwoord. Hij heeft deze avond veel gehoord, maar veel valt of staat met de zelfdiscipline van de bewoners, bijv. bij het vegen van de stoep. Hij doet een oproep aan allen om samen te werken aan een schone en veilige wijk. Hierna dankt hij wethouder Wessel en mevr. Muller in het bijzonder voor hun inbreng in deze avond. Mevr. Muller krijgt tevens een bloemetje, waarna de avond wordt gesloten. Hierna krijgt een ieder de gelegenheid om onder het genot van een drankje nog even verder te praten.


3. Parkeerprobleem
Toen enige tientallen jaren geleden plannen gemaakt werden voor de uitbreiding van Elburg met nieuwe wijken, ging men uit van gemiddeld ca 1 auto per gezin. Met dat gegeven werd parkeerruimte bepaald. Niemand kon toen echter voorzien, dat de welvaart daarna enorm zou toenemen met als gevolg ondermeer veel meer auto's. Sommige gezinnen beschikken nu over 2 en niet zelden over 3 auto's. En dat veroorzaakt parkeerproblemen.Hoe dat opgelost moet worden is ook voor het wijkcomité een grote vraag. Er zijn echter een paar ideeën aan te dragen.
Allereerst, gebruik de beschikbare parkeerplaatsen efficiënt. Dus niet ruim parkeren, maar op een dusdanige manier, dat niet meer ruimte in beslag wordt genomen, dan strikt nodig is. Verder zijn er veel autobezitters, die over een eigen oprit beschikken. Als iedereen zijn eigen oprit voor de auto zou gebruiken, zou dit meer parkeerruimte voor anderen opleveren.
Er zijn suggesties gedaan om groen in te leveren voor parkeerruimte. Anderen zijn daar fel op tegen. Wat is wijsheid?
De gemeente probeert hier en daar wat extra parkeerruimte te realiseren, maar dat gaat wel ten koste van groen. Als echter veel groen ingeleverd wordt zal dat tot gevolg hebben, dat we een kale wijk krijgen. En dat kan absoluut niet de bedoeling zijn!
Blz.4

U merkt wel, wij weten de oplossing ook niet. Het zal een probleem blijven waar we mee moeten leren leven en waar iedereen een beetje aan moet meewerken.


4. Snelheid
Een punt, waar velen zich aan ergeren, is de snelheid waarmee sommigen met hun voertuig over de weg jagen. Niet alleen hinderlijk, maar ook gevaarlijk. Zeker in de bebouwde kom. "Scheurstraten"in onze wijk zijn de zogenaamde 50 km- wegen (Paterijstraat, Hellenbeekstraat, Klokbekerweg en Vletstraat). Maar ook verscheidene 30 km- wegen worden als racebaan gebruikt, zoals de Arent toe Boecoplaan en de Omloop.
Regelmatig houdt de politie snelheidscontroles, maar dat is maar op één plaats tegelijk mogelijk. U zult dat dus niet steeds in uw straat zien. Het opmerkelijke is echter wel, dat de meeste "gesnapte" snelheidsovertreders wijkbewoners zijn(!)
Waarom zo snel? Wat is de tijdwinst? Wat is het risico? Waaraan stel je anderen bloot? De snelheidsovertreder mag het antwoord geven.


5. Gemiste kans bij bijeenkomst Revitalisering Oosthoek 1. Ondanks het vele voorwerk en de aankondigingen persoonlijk aan de bewoners zijn er maar ca 20 mensen afgekomen op deze zeer bijzondere bijeenkomst, waarin iedereen zijn zegje kon doen.De voorzitter van het Wijkcomité Oosthoek/ Vrijheid, heet iedereen namens het Gemeentebestuur en Wijkcomité hartelijk welkom. De avond stond in het teken van de revitalisering van een gedeelte van de wijk Oosthoek, met name het gedeelte dat gelegen is tussen de Omloop, Arent toe Boecoplaan en Paterijstraat. Tijdens de voorbereiding van deze avond heeft het Wijkcomité een tweetal besprekingen gehad met wethouder Wessel, de portefeuillehouder en zijn mensen, over hoe wij deze avond zouden aankleden. Dit was de eerste avond, later volgt nog een tweede, waarin een presentatie zal worden gegeven over de plannen welke de Gemeente wil realiseren in dit deel van de wijk. Hij nodigt een ieder uit om over die plannen mee te denken en vooral wensen en ideeën kenbaar te maken. Hiertoe was u bij de uitnodiging een reactieformulier verstrekt, dat moest worden ingevuld, zodat de Gemeente en het Wijkcomité daarmee aan de slag kunnen.
Om een ieder goed te informeren, waren een viertal stands ingericht met als onderwerpen: Verkeer en Veiligheid, Groen en Bestrating, Riolering en Knelpunten en Ideeën. Er waren ambtenaren en leden van het Wijkcomité aanwezig om vragen te beantwoorden, te luisteren en uw reactieformulier in ontvangst nemen. Namens het Adviesbureau Infra Plus (civiele techniek), dat de Gemeente heeft ingeschakeld, was de heer van den Dool aanwezig. Presentatie door wethouder H. Wessel
Hij laat de verandering van de bebouwing tussen 1949 en 2005 m.b.v luchtfoto's zien. In het gebied waarom het gaat staan nu 285 woningen, met in de openbare ruimte 130 parkeerplaatsen en op eigen terrein 95 stuks. De lengte van de rioolleiding is 2.755 m. Doelstelling van de avond is nieuw.
De gemeente wil van De Bewoner inzichtelijk krijgen waar de knelpunten zitten in de wijk. Het uitgangspunt hierbij is dat alles bespreekbaar is, echter alles is niet mogelijk. Bij voorbeeld de hofjes in de Nijenbeekstraat zijn uitgediscussieerd.
Hij geeft dan inzicht in de huidige situatie van de riolering. Het is een Blz.5

gemengd rioolstelsel, d.w.z. dat hemelwater en vuilwater gezamenlijke worden afgevoerd.
In de nieuwe situatie is het de bedoeling dat er een infiltratie riool wordt gerealiseerd. Het hemelwater en de droogweerafvoer wordt gescheiden, waarbij het hemelwater wordt geïnfiltreerd in de grond. Het is goed voor milieu, omdat het hemelwater blijft op de plaats waar het valt, er zijn minder overstorten op open water nodig en er komt minder `schoon' water bij de RWZI. Al het water wat op de rijbaan valt komt echter ook in de ondergrond, zoals bij het wassen van de auto. Oppassen dus en de auto liever naar de wasstraat.
Er is weinig groen in de wijk, bovendien is er weinig ruimte. Dit houdt in dat eventueel extra groen ten koste gaat van parkeergelegenheid. Hij oppert het idee om een gratis boom voor uw voortuin ter beschikking te stellen.De randvoorwaarden voor het verkeer zijn dat de bestaande drempels gehandhaafd blijven en dat er nieuwe drempels komen als er zich drie ongevallen of meer in drie jaar voordoen. De minimale rijbaanbreedte is voor een eenrichtingsweg 3,50 m en voor een tweerichtingsweg 5,00 m.Hierna gaat hij in op de soorten ondergrond die gebruikt kunnen worden voor de straten. Door gebruik te maken van een speciale geluidsreducerende betonklinker krijg je minder geluid dan bij asfalt. Uitstraling van een wijk verbetert door toepassing van kleuren. Hierna gaat hij in op de voor- en nadelen van wel of geen niveau verschil tussen straat en stoep.
Een verhoogd trottoir leidt vaak tot hoge snelheid en geeft een gevoelsmatige vorm van veiligheid. Alles op één niveau geeft de uitstraling dat de auto te gast is. De verkeersdeelnemers worden gemengd en er zijn loopstroken i.p.v. voetpaden. Hierna krijgt een ieder de gelegenheid om zijn of haar voorkeur bekend te maken door het plakken van groene (voorkeur) en rode (mijn voorkeur niet) stickers op de drie mogelijke uitvoeringen.
De planning is als volgt: Het ontwerp wordt gepresenteerd in januari 2008, er zijn dan nog maar kleine aanpassingen mogelijk. Het definitieve ontwerp ligt ter inzage in februari 2008, waarna e.e.a. wordt aanbesteed. De start van de uitvoering is gepland in juni 2008, waarna het gereed is ca eind 2009.


6. Wat te denken van het invoeren van een kattenbelasting. Naar aanleiding van de vele reacties die ons bereikten m.b.t. katten het volgende. Stapelgek worden wij van de vele katten die in de buurt rondzwerven. Dit zijn huiskatten die dagelijks de straat op worden gebonjourd. Zomers zit je met de pies- en poeplucht in de tuin. Ruziënde en krolse katten bezorgen menigeen slapeloze nachten vanwege de herrie. Je kunt niet meer lekker in de tuin werken vanwege de kattenpoep, waarbij nog opgemerkt, dat aanraking van de uitwerpselen tot ernstige vormen van infecties en/of ziekte kan leiden. Je leest wel eens dat mensen gif neerleggen. Dat is natuurlijk verwerpelijk, maar je kunt je er iets bij voorstellen! In de wet staat dat je een huisdier mag houden mits een ander daar geen overlast van heeft. Een kat wordt als huisdier gezien, je vraagt je dan ook af waarom ze hele dagen en nachten buiten lopen. Voor je hond moet je per jaar hondenbelasting betalen, om naar een veldje te gaan waar hij zijn behoefte mag doen, terwijl alle katten uit de buurt gezellig je tuin in mogen om deze vol te gooien met hun behoeften. Daarbij ploegen zij de tuin om, wat schade aan planten met zich meebrengt en kosten voor de tuineigenaar! Dat is allemaal gratis voor de eigenaar van de kat(ten). Wij vragen ons dan ook af of een kattenbelasting ingevoerd kan worden, de eigenaar te verplichten een kattenbak aan te schaffen en het dier zo op te voeden, dat het daar zijn behoefte in doet. Misschien gaan mensen dan nadenken over wat ze anderen, die ze overlast bezorgen, aandoen. Als kinderen overlast veroorzaken, word je als ouder ook aangesproken en mag je voor de kosten opdraaien. Waarom katteneigenaren dan niet?"


7. Zwerfvuil.
Niet iedereen veroorzaakt het probleem, maar het werkt wél op ieders zenuwen. Zwerfvuil langs wegen, fietspaden, in parken en in de wijken, blijkt een steeds vaker gehoorde klacht. Bijna iedereen ergert zich aan zwerfvuil. Zwerfvuil is afval dat is weggegooid of achtergelaten op plekken die daar niet voor bestemd zijn. Of afval dat, indirect door nalatigheid van mensen, op zulke plekken terecht is gekomen. Het zorgt voor een rommelig en onverzorgd aanzien van de openbare ruimte. Het bestaat voornamelijk uit verpakkingsmateriaal van consumpties: blikjes, flesjes, wikkels en bijvoorbeeld patatbakjes. Ook sigaretten peuken, kauwgomresten, kranten, folders, tissues en tuinafval slingeren rond. Zwerfvuil is een terechte bron van ergernis en is niet alleen lelijk. Het verwijderen is erg arbeidsintensief Blz.6

en dus duur. Daarbij komt dat bermmaaisel met versnipperd en veelsoortig afval geen groenrest meer is en moet worden afgevoerd naar een stortplaats. Geld van ons allen dat beter gebruikt zou kunnen worden. Denken "achteloze" vervuilers daar nooit bij na? Weten zij niet dat zwerfvuil

ook ongevallen kan veroorzaken (bv. door wateroverlast, omdat rioolkolken verstopt raken)? Of dat dieren zich kunnen bezeren aan blikjes of glasscherven?
Lelijk, duur, gevaarlijk maar ook milieubelastend. Allerlei oplosmiddelen, verven of oliën verspreiden zich in de omgeving. Resten van drukinkten van kranten, folders en verpakkingen komen na verloop van tijd in de bodem of het grondwater terecht. Het oplossen van het zwerfvuilprobleem is geen taak voor de wegbeheerder alleen. In principe moet het probleem aan de bron aangepakt worden. De politie beboet burgers die blikjes, flesjes of papiertjes op straat gooien. De boete is 75. Gevolgen
Burgers ergeren zich vaak aan zwerfafval. Zwerfafval is een probleem in de leefomgeving. Zwerfafval draagt bij aan de verloedering van steden en dorpen. Vervuiling begint met mensen. Maar schoonmaken gelukkig ook. Steeds meer mensen ergeren zich aan rondslingerend afval. Schoonmaken alleen is niet genoeg om uw woon- en leefomgeving netjes te houden. Er moet iets veranderen in de mentaliteit van mensen. Anders keert het zwerfafval telkens weer terug.


8. Wat moeten we weten van
a. ROOKMELDERS
Een rookmelder kan de redding zijn. Ongeveer de helft van alle woningbranden zijn namelijk branden waarbij het vuur smeult, zonder grote vlammen. Deze smeulbranden veroorzaken veel giftige rook en daardoor ook de meeste slachtoffers. Zorg daarom dat u in uw eigen woning zo'n rookmelder installeert. Rookmelders zijn apparaten die rook (en dus brand) ontdekken en dan een hard alarm laten horen. Ze werken op een batterij, die ongeveer een jaar meegaat. Rookmelders werken dus ook als brand ontstaat door sluiting of kortsluiting van het elektriciteitsnet. Tegen de tijd dat de batterij leeg is, laat de melder elke minuut een hard piepsignaal horen. Hij doet dat minimaal dertig dagen achter elkaar, zodat u het ook na een vakantie (mits die niet langer is dan dertig dagen) nog merkt als de batterij leeg is. De beste keuze
Tegenwoordig is er nog maar een type rookmelder voor particulier gebruik: de zogenoemde optische rookmelder. Al enkele jaren moeten alle nieuwbouwwoningen standaard zijn voorzien van optische rookmelders die zijn aangesloten op het lichtnet en voorzien van een back-upbatterij. Een rookmelder moet voorzien zijn van een Goedmerk.
De beste plek
De rookmelder moet de rook zo snel mogelijk ontdekken en hij moet de bewoners van de woning alarmeren. Ook mensen die slapen. Bij woningen met één bouwlaag (bungalow, flat) is één rookmelder meestal voldoende. De beste plaats ervoor is de gang waar de meeste kamers op uitkomen. Bij woningen met twee woonlagen doet u er verstandig aan op iedere verdieping een melder te plaatsen, bij voorkeur op de slaapverdieping, boven aan de trap tegen het plafond. Voor een maximale beveiliging, ongeacht het aantal woonlagen, kunt u in iedere ruimte waar regelmatig iemand is een melder plaatsen. Denk met name aan de woonkamer, slaapkamer(s) en iedere ruimte waar een elektrisch apparaat staat. Gebruik bij voorkeur onderling verbindbare rookmelders. Als er dan een melder afgaat, doen de andere melders dat ook. Sommige plekken zijn niet geschikt voor een rookmelder.
- In de badkamer en de keuken zou u door stoom en vocht te vaak een vals alarm krijgen.
- Bij een ventilatieopening of mechanische ventilator en boven verwarmingstoestellen en radiatoren kunnen rookdeeltjes door luchtstromingen de rookmelder niet bereiken
- In de garage kunnen uitlaatgassen ook vals alarm veroorzaken. Test de melder
Op de melder zit een testknop. Drukt u daarop, dat klinkt het alarmsignaal. Zo test u of de melder nog goed werkt. Gebruik voor het testen geen open vuur zoals kaarsen of brandend papier, want daardoor kan het apparaat smelten of vlam vatten.

Blz.7

b. BLUSMIDDELEN
De beste blusmiddelen voor thuis zijn: een blusdeken, sproeischuimblusser en natuurlijk een gewone tuinslang
Blusdekens
Blusdekens zijn wat grootte en uitvoering betreft te vergelijken met een normale deken. De blussende werking van een blusdeken berust op afdekking (verstikking). Kleine brandjes, dus beginnende brandjes, kunnen met succes uitgemaakt worden door de blusdeken over de brandhaard uit te spreiden. (B.v. een frituurpan of een prullenbak die in de brand staat).De blusdeken is ook een heel goed en effectief blusmiddel wanneer er een persoon in de brand staat. (B.v. in een keuken door een steekvlam). Sla de blusdeken om de persoon heen en zorg dat er geen zuurstof meer bij de vlammen kan komen, de brand zal dan uit gaan. Deze dekens zijn te koop bij een bouwmarkt.
Sproeischuimblussers
Sproeischuimblussers zijn gevuld met water en een toevoeging van schuimvormend middel. De blussende werking van schuimblussers berust op afdekking en tevens op afkoeling door het aanwezige water. Het uitdrijfmiddel is kooldioxide of stikstof. De minimale inhoud van een sproeischuimblusser voor huishoudelijk gebruik dient minimaal 2 liter te zijn. Beter is een inhoud van 6 liter. De blussers dienen jaarlijks op een goede werking gecontroleerd te worden door een onderhoudsbedrijf. Aanschaf van deze blussers kan alleen bij een brandbeveiligingsbedrijf. In een bouwmarkt vind je deze vaak niet. Wel de poederblussers, die vaak grote nevenschade veroorzaken. De poeder in deze blussers bestaat namelijk uit een soort zout dat elektrische apparaten aantast waardoor deze defect raken. Mocht u bij brand een poederblusser gebruikt hebben, meld dit dan altijd aan uw verzekeraar. Tuinslangen
Een tuinslang die aangesloten is op de waterleiding en voor direct gebruik opgehangen is, is natuurlijk ook een goede blusmiddel. Houd er wel rekening mee dat deze 's winters kunnen bevriezen en daardoor niet meer te gebruiken zijn.
Indien u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen heeft, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de preventist van de brandweer Elburg, de heer H. Pap, telefoon 0525-89151.


9. De leden van het wijkcomité bij u in de buurt: Voorzitter: Dolf Eisses, Arent Toe Boecoplaan 11, tel: 682307 of 0622259563. Secretaris: Heijo Stenekes, Kerkenland 45, 683521. Penningmeester: Henny v.d.Berg, Boeg 8, tel: 684104. Algemeen bestuursleden:
Betty Otte-Kroese, Botterstraat 131, tel: 683398.
Karel Enters, Meeuwenmaatstraat 4, tel: 681991.
Reindert de Vries, Passestraat 20, tel: 682675.
Joop Wijnbelt, Hellenbeekstraat 145, tel: 681183
Voor het comité zoeken wij nog versterking met 3 m/v en voor de juiste verdeling het liefst uit de Vrijheid. Gaarne opgave bij de secretaris.


10. Informatie over het wijkcomité kunt u ook vinden op http://www.elburg.nl/ en klik achtereenvolgens op "de gemeente", "wijkgericht werken" en "wijkcomité Oosthoek/ Vrijheid".


11. De wijk Oosthoek/ de Vrijheid wordt begrensd door: Omloop (incl. hofje), laatste woonhuis Altenaweg, Arent Toe Boecoplaan, Klokbekerweg, Veldbloemenlaan, Kerkenland(incl. hofje), laatste woonhuis Ridderspoor, Rijsaert, Hellenbeekstraat, Aperloheve, Hoekwant, Oostelijke Rondweg, Vrijheid, Paterijstraat. Blz.8