Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Rechtenvrije foto's downloadable van
http://www.limburgsmuseum.nl/pers/Kerstmis_in%20_het_Limburgs_Museum/
Kerstactiviteiten voor de hele familie
VIJFTIG ZUID-NEDERLANDSE KERSTGROEPEN IN HET LIMBURGS MUSEUM IN VENLO
Het Limburgs Museum in Venlo heeft een grote verzameling kerstgroepen die in dertig jaar bijeengebracht werd door pater John van Oss. De collectie bestaat uit zo'n zevenhonderd kribben uit de hele wereld. Het Grote Verzamelen, want zo mag je het best noemen, begon voor John van Oss in 1970. Als godsdienstleraar wilde hij zijn leerlingen laten zien dat de kerstboodschap mensen wereldwijd aanspreekt. Het eerste jaar had hij vijf kerststallen. Het jaar daarop waren het er al dertien. Zijn collega-paters hoorden ervan en namen groepen mee van hun posten in missielanden. De sneeuwbal ging aan het rollen en de verzamelaar kreeg er honderden. Kerststallen in heel veel verschillende materialen. Geboetseerd uit klei of papier-maché, gegoten in kunsthars, brons en gips of gesneden uit hout. Groepen uitgevoerd in brooddeeg of geblazen in glas. Geborduurd als wandkleed of van porselein. Oude groepen en nieuwe. Van heel klein tot heel groot.
Het is inmiddels een mooie traditie om in de kersttijd een thematische selectie uit de collectie te laten zien. Op vrijdag 21 december aanstaande gaat in een fraai vormgegeven woud van kerstboomsilhouetten een tentoonstelling van start waarin ruim vijftig Zuid-Nederlandse kerststallen worden gepresenteerd. Wat betreft uitvoering zijn die heel gevarieerd. Er zit bijvoorbeeld een reliëf bij van de kunstenaar Gène Eggen (1921-2000). Het is een sobere, gestileerde groep gegutst uit eiken- en buxushout, die past in het oeuvre van de kunstenaar en die duidelijk is vervaardigd voor liefhebbers van zijn werk. Hijzelf zal als kunstenaar in ieder geval niet het gevoel hebben gehad zijn ziel te hebben verkocht. De groep van Gène Eggen is kunst. Maar in de tentoonstelling Kerstmis in het Limburgs Museum - Zuid-Nederlandse kerstgroepen uit de collectie John van Oss, zijn ook voorbeelden van amateurkunst en van volkskunst te zien. Tot de laatste categorie behoren de groepen van Jacques Bongaerts (1920-1997) een van de leidende figuren in de keramische kunstnijverheid in Tegelen. Een ander Limburgs pronkstuk is relatief jong, want het dateert van 1985. Het is een groep van keramiekfiguurtjes afkomstig uit het atelier P. van Bragt in Roermond. De figuurtjes zijn naar het leven gemodelleerd. Jozef heeft de uitstraling van een levensblije boer, Maria lijkt op een marktvrouwtje. Met de herder zou je zo een glas bier willen gaan drinken en luisteren naar zijn verhalen.
Met de expositie Kerstmis in het Limburgs Museum - Zuid-Nederlandse kerstgroepen uit de collectie John van Oss die te zien is tot en met zondag 6 januari 2008, accentueert het Limburgs Museum in Venlo zijn karakter als familiemuseum. Voor de kinderen worden in het kader van de tentoonstelling leuke activiteiten georganiseerd. Zo is er een speciale ruimte waar je mooie kerstverhalen kunt lezen en met kerstgroepen kunt spelen. De kinderen kunnen zich verkleden als herdertje of engeltje, spelen met een mozaïekspel of memoryspel in de kerstsfeer en hun lieve kerstwensjes zichtbaar voor iedereen ophangen. Bovendien heeft de bekende illustrator Piet Camps een prachtige kleurplaat gemaakt met als thema kerstmis in het Limburgs Museum.
De kerstgroep is een traditie die teruggrijpt op de dertiende eeuw. Volgens de overlevering bouwde Franciscus van Assisië in de kerk een stal en zette daarin een levende os en ezel, een baby en acteurs verkleed als herder en engel. Maria en Jozef ontbraken, die dateren van latere datum. Een ware rage werden deze levende groepen in de zestiende eeuw. De acteurs werden ingehuurd door kerken, kloosters en rijke particulieren. Wellicht door gebrek aan goede toneelspelers werden in Zuid-Frankrijk voor het eerst beelden gebruikt. Daarmee was de kerststal geboren, zoals wij die kennen. In Nederland is de traditie overigens nog niet zo oud. Rond het midden van de negentiende eeuw worden de eerste in kerken opgesteld. Blijkbaar waren ze erg populair, want gelovigen haalden kerstgroepen in de eigen huiskamer. Vaak waren die afkomstig uit ateliers voor gipsen beelden in Venlo en Roermond. In ieder katholiek gezin werd het kerststalletje van zolder gehaald, zodra Sint Nicolaas met de stoomboot richting Spanje was vertrokken. Dat bleef zo tot de jaren zestig. De kerken liepen leeg en ook binnen de huisgezinnen waren gebruiken en rituelen die in relatie stonden tot het geloof aan erosie onderhevig. Natuurlijk niet in ieder huisgezin, maar toch wel in veel. Wat betreft de kerststal duurde dat overigens niet lang. Vanaf het midden van de jaren zeventig realiseerden blijkbaar steeds meer mensen zich dat kerstmis een stuk kaler was geworden. Dat verklaart misschien de renaissance van de kerststal sinds die tijd. Wie zich wil onderdompelen in de bekoorlijke, speciale sfeer van kerstmis en kerstgroepen kan terecht in het Limburgs Museum in Venlo.
Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX VENLO
telefoon (077) 352 21 12
website www.limburgsmuseum.nl
open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
26 december 11-17 uur
Gesloten
Maandagen, 25 december en 1 januari
---- --