Persbericht

21 december 2007

Hoe mobiel is de werkende Belg?
71% van de werknemers zegt nooit van plan te zijn om nog van werkgever te veranderen

De Belgische werknemer is vrij honkvast. Hij is loyaal ten opzichte van zijn werkgever. Niet alleen is hij nog niet vaak van job veranderd, ook in de toekomst is hij dat niet van plan. Bovendien schat hij zijn kansen om een andere baan te vinden niet hoog in. Ook de werkgevers zelf kijken niet echt positief naar 'jobhoppers'. Rekening houdend met de krapte op de arbeidsmarkt is het aangewezen te investeren in de eigen werknemers via opleiding, ontwikkeling, loopbaanbegeleiding. Werknemers hechten hier veel belang aan, maar zijn hier niet altijd tevreden over.

De Belgische werknemer is loyaal
De Belgische werknemer is vrij loyaal aan zijn werkgever: 27% is nog nooit van werkgever veranderd. Hierin is er geen verschil tussen mannen en vrouwen. Arbeiders zijn al vaker van job veranderd dan bedienden, werknemers met enkel een diploma van het lager onderwijs zijn vaker veranderd dan collega's met een universitair diploma, oudere werknemers al vaker dan hun jongere collega's.

Globaal genomen is 71% van de werknemers niet van plan om nog van werkgever te veranderen in de toekomst. 16% wil nog één keer van werkgever veranderen, 7% nog twee keer, 3% nog drie keer en 2,5% nog vier keer of meer.

53% van de groep jonge werknemers (jonger dan 25 jaar) zegt dat ze niet van plan is nog van werkgever te veranderen, van de groep oudere werknemers boven 50 jaar zegt 91% dat ze nooit nog van werk zal veranderen (zie grafiek).

Hoe schat de werknemer zijn kans in op een nieuwe job? SD WORX peilde naar de kansen die werknemers zichzelf toedichten om een nieuwe job te vinden. Hoewel de economie bloeit en er sprake is van schaarste op de arbeidsmarkt denkt 63% van de werknemers dat het moeilijk zal zijn om ander werk te vinden (zie taartdiagram).

Van de werknemers met een universitair diploma zegt 52% dat het eenvoudig zal zijn een nieuwe job te vinden. Werknemers met enkel een diploma van het lager onderwijs schatten het veel zwaarder in een nieuwe job te zoeken: 70% denkt dat het moeilijk zal zijn.

Perceptie van de werkgevers op 'jobhoppen'
62,10% van de werkgevers staat negatief ten opzichte van een sollicitant die op korte tijd meerdere werkgevers heeft gehad (zie taartdiagram).

Mogelijke oplossingen
Gezien de krapte op de arbeidsmarkt is het aan te raden te investeren in eigen werknemers. Loopbaan- en doorgroeimogelijkheden, opleiding en ontwikkeling zijn hierin belangrijke troeven. Werknemers hechten veel belang aan ontwikkeling en promotiekansen, maar zijn hier niet echt tevreden over (onder het Belgische gemiddelde).

Onderzoek
Jaarlijks bevraagt SD WORX meer dan 3000 werknemers uit privé- en overheidsorganisaties, een representatieve groep uit de Belgische arbeidsmarkt (volgens geslacht, bedrijfsomvang, statuut, diploma, taalgebied, ...). Het onderzoek wordt uitgevoerd bij de actieve bevolking en bevat vragen die te maken hebben met tewerkstelling van personeel. SD WORX peilde naar de intentie van werknemers om van werkgever te veranderen.

VOOR DE REDACTIE

Over SD WORX
SD WORX is het grootste Belgische HR-consultancybedrijf. De groep biedt een volledige dienstverlening rond het tewerkstellen van personeel met loonberekening en -administratie, opleiding, HR research, sociaaljuridische, fiscale en HR-adviesverlening, gespecialiseerde software voor personeelsdiensten en ondersteuning ter plaatse.

In België telt SD WORX 19 kantoren. SD WORX biedt oplossingen inzake internationale tewerkstelling voor meer dan 20 landen, vanuit eigen kantoren of via kwaliteitsvolle partners. 1.600 medewerkers bedienen meer dan 37.500 klanten in de privé en publieke sector. Met 960.000 loonberekeningen is SD WORX de onbetwiste marktleider in payroll. De consultancy divisie van de groep telt meer dan 400 specialisten en heeft in de verschillende HR-disciplines een toonaangevende positie.

SD WORX biedt onder het 'Proxy' label specifieke dienstverlening aan kmo's aan, ook over het maken van afspraken rond de extralegale voordelen. De Divisie KMO van SD WORX telt 340 medewerkers. Samen staan ze in voor meer dan 28.000 kmo-werkgevers die in totaal meer dan 210.000 werknemers tewerkstellen. De dienstverlening is, via meer dan 25 kantoren, sterk regionaal uitgebouwd. Elke regionale kmo-ploeg biedt een totaaldienstverlening rond loonberekening, sociale wetgeving en personeelsbeleid, met praktisch advies van een vertrouwenspersoon die de kmo-problematiek door en door kent.

Voor een overzicht van de proxy-kantoren zie: www.sdworx.be/kmo

Kenniscentrum SD WORX
Het Kenniscentrum van SD WORX is een multidisciplinair team van HR experts, juristen, academici, psychologen en economisten die praktische overzichtelijke tools ontwikkelen waarmee de personeelsverantwoordelijke verschillende deelaspecten van zijn personeel kan meten, vergelijken, analyseren en onderbouwen. Ze verzamelen benchmarkmateriaal dat toelaat het personeelsbeleid te vergelijken met dat van collega's uit dezelfde sector, van dezelfde omvang, een gelijkaardige regio,... De juristen zorgen voor de verwerking van sociaal-juridische, fiscale en socialezekerheidsinformatie zodat de werkgevers op een optimale manier worden geadviseerd en bijgestaan in de verwerking van hun lonen en de toepassing van hun personeelsbeleid.

Voor meer informatie over SD WORX kunt u in Nederland contact opnemen met LEWIS: René van den Nieuwenhof, tel. 040 235 46 00, renev@lewispr.com

LEWIS - Global Public Relations

Hoevenweg 29
5652 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com
Agency blog: www.lewis360.com