Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Uw brief 2070806440 Ons kenmerk W&B/URP/07/41049 Datum 21 december 2007 Onderwerp Kamervraag/vragen van het lid Fritsma

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Fritsma (PVV) over het door de sociale dienst betalen van LCD-tv's.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A. Aboutaleb)

Ons kenmerk W&B/URP/07/41049

2070806440

Vragen van het lid Fritsma (PVV) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het door de sociale dienst betalen van LCD-TV's (ingezonden 11 december 2007).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht "LCD-tv door sociale dienst betaald"?1

Antwoord 1.
Ja.

Vraag 2.
Deelt u de mening dat het onzinnig is dat de gemeente Maasluis dure LCD-tv's financiert voor uitkeringsgerechtigden?

Vraag 3.
Hoe legt u dit uit aan hardwerkende Nederlanders, die vaak lang moeten sparen om zo'n apparaat te kunnen kopen of zich dit zelfs niet eens kunnen permitteren?

Vraag 4.
Denkt u dat met dit soort verwennerij bijstandsgerechtigden worden aangezet om te gaan werken?

Antwoord 2, 3 en 4.
Uit het persbericht van de gemeente Maassluis d.d. 11 december 2007 blijkt dat in deze gemeente niet alleen uitkeringsgerechtigden, maar ook mensen met een inkomen van maximaal 120% van het wettelijke minimumloon in aanmerking voor bijzondere bijstand komen. Het gaat hierbij om mensen die langer dan drie jaar achter elkaar een dergelijk inkomen hebben gehad en daardoor niet kunnen sparen of lenen voor de aanschaf van een duurzaam gebruiksgoed. In dit kader blijkt de gemeente Maassluis haar beleidsregels zodanig te hebben aangepast, dat zij bij de beoordeling van het recht op bijzondere bijstand in individuele gevallen wel de noodzakelijkheid van een bepaald duurzaam gebruiksgoed toetst, maar niet langer het al dan niet luxe karakter ervan beoordeelt. Daarnaast heeft de gemeente de hoogte van de vergoeding voor de aan te schaffen gebruiksgoederen beperkt tot een maximum van 400,- per jaar en wordt de bijzondere bijstand pas uitbetaald na overlegging van de nota. Met de aanpassing van de beleidsregels wil de gemeente Maassluis de doeltreffendheid en praktische uitvoerbaarheid van haar beleidsregels verbeteren.


1 www.telegraaf.nl/binnenland/2726239

---

Ons kenmerk W&B/URP/07/41049

In dit verband merk ik op dat de verlening van bijzondere bijstand op grond van de Wet werk en bijstand (WWB) een bevoegdheid én verantwoordelijkheid van de gemeenten is. Daartoe is de bijzondere bijstand zowel beleidsmatig als financieel gedecentraliseerd. De gemeenten kunnen ten behoeve van een rechtmatige en doeltreffende uitvoering van de bijzondere bijstand eigen beleidsregels vaststellen. Bij de verlening van bijzondere bijstand is bepalend dat er sprake is van kosten van het bestaan die uit bijzondere individuele omstandigheden voortkomen en die in het individuele geval als noodzakelijk moeten worden aangemerkt. Een landelijke normering voor bijzondere bestaanskosten, alsmede een typering van kosten die wel en die niet onder het regime van de bijzondere bijstand mogen vallen is niet aan de orde.

Vraag 5.
Is het financieren van dure tv's ook gangbaar in andere gemeenten dan Maassluis? Zo ja, in welke?

Antwoord 5.
Voor de aanschaf, vervanging en reparatie van duurzame gebruiksgoederen kunnen de gemeenten bijzondere bijstand verlenen. Ik beschik niet over informatie welke specifieke gebruiksgoederen het daarbij betreft. Overigens blijkt uit het persbericht van de gemeente Maassluis dat men geen LCD-schermen verstrekt maar een vergoeding voor de vervanging van duurzame gebruiksgoederen van maximaal 400 euro (zie het antwoord op vraag 2, 3 en 4).

Vraag 6.
Deelt u de mening dat het onacceptabel is dat de gemeente Maassluis niet eens wil controleren of van het gegeven geld inderdaad een dure tv is gekocht? Vindt u net als deze gemeente ook dat privacy van bijstandsgerechtigden belangrijker is dan de vraag of niet gefraudeerd wordt met belastinggeld?

Antwoord 6.
Zoals hiervoor reeds is aangegeven, kunnen de gemeenten ten behoeve van een rechtmatige en doeltreffende uitvoering van de bijzondere bijstand eigen beleidsregels vaststellen. Volgens het persbericht d.d. 11 december 2007 van de gemeente Maasluis, blijft deze gemeente steekproefsgewijs controleren of er al dan niet misbruik van de bijzondere bijstand wordt gemaakt.

Vraag 7.
Bent u bereid om er zorg voor te dragen dat in Nederland geen enkele gemeente meer geld uitgeeft aan het cadeau geven van dure LCD-tv's aan bijstandsgerechtigden?

Antwoord 7.
Decentralisatie en deregulering zijn uitgangspunten van de WWB die met name zijn terug te vinden in het wettelijke kader voor de verlening van bijzondere bijstand. Het stringent
---

Ons kenmerk W&B/URP/07/41049

beschrijven van wat wel en niet onder de bijzondere bijstand valt, past naar mijn mening niet bij de genoemde uitgangspunten.


---