Nieuw-Vlaamse Alliantie


Bedrijven niet gehoord bij ondertekening protocolakkoord grensarbeid (21/12/07)

Minister Reynders heeft het protocolakkoord over grensarbeid zonder overleg ondertekend. De overeenkomst zou geen enkele overgangsmaatregel voorzien voor de bedrijven die Fransen in dienst nemen terwijl voor Franse bedrijven wel een overgangsmaatregel van 25 jaar is voorzien. Het beloofde overleg met de sociale partners en de bedrijfswereld zou er nooit geweest zijn. Vlaams parlementslid Gino De Craemer stelt zich vragen bij de wijze waarop het akkoord tot stand is gekomen.

In maart 2007 raakte bekend dat er een politiek akkoord was bereikt met de Franse regering over het statuut van de Belgische en Franse grensarbeiders. Door de nieuwe regeling verliezen de Franse grensarbeiders hun fiscaal voordeel waardoor het minder aantrekkelijk wordt om in Vlaanderen te komen werken. En dat terwijl de West-Vlaamse bedrijven nu reeds kampen met een nijpend tekort aan arbeidskrachten. Gino De Craemer wijst er op dat de tewerkstelling van Waalse arbeiders dit evenmin zal kunnen opvangen. Bij bepaalde bedrijven vreest men zelfs stopzetting van de productie en delocalisatie tot gevolg.

Begin juni 2007 bevestigde minister Vandenbroucke dat er inderdaad een akkoord bestond tussen de Franse en Belgische administratie maar hij wees erop dat het ontwerp nog niet werd afgetoetst binnen de federale regering en bijgevolg ook niet tussen de federale en gewestregeringen. Op 13 december 2007 echter zou minister Reynders het akkoord eenzijdig hebben ondertekend. Gino De Craemer vindt dit niet kunnen en zal minister Vandenbroucke in de commissie vragen welke de gevolgen zijn van die eenzijdige ondertekening.

Auteur:
Vlaams parlementslid
Gino De Craemer

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be