Groei van Jeugdzorg en Kinderopvang beperkt door krapte arbeidsmarkt

21/12/2007 17:05



FCB Dienstverlenen in Arbeidsmarktvraagstukken



De Jeugdzorg groeide in de periode 2002 t/m 2006 met 6%. Dat is bijna een factor tien meer dan de groei van het aantal werkzame personen in Nederland in diezelfde periode. De groei lijkt echter beperkt te worden door de krapte op de arbeidsmarkt. Het aantal sociaal agogen zal de komende jaren niet toereikend zijn om verdere expansie van de Jeugdzorg op te vangen. In de Kinderopvang is sprake van een forse groei van de Buitenschoolse Opvang (BSO). Daardoor kampt de Kinderopvang nu met tekorten.

Dit zijn enkele belangrijke bevindingen uit het rapport Arbeidsmarkt in Zorg en Welzijn 2007. Dit rapport is geschreven in opdracht van FCB Dienstverlenen in Arbeidsmarktvraagstukken, VWS, CWI, Calibris en de arbeidsmarktfondsen in de zorgsector. Het rapport bevat een terugblik op de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt van zorg en welzijn van de afgelopen jaren en een vooruitblik op de komende jaren.

Het rapport verkent onder andere de mogelijkheden om de tekorten te lijf te gaan zoals het aanboren van nieuwe doelgroepen, het blijven opleiden van werknemers en het voorkomen van verloop.

Het voorkomen van verloop bij het tegengaan van tekorten is vooral in de Jeugdzorg een belangrijke prioriteit. Behoud van personeel is ook uit kostenoverwegingen beter dan werven. Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben al initiatieven ondernomen. De door hen bestuurde organisatie FCB heeft initiatieven ontwikkeld als een Verloopspiegel, methodieken voor employabilitybeleid, en professionalisering.

In de Kinderopvang is het een uitdaging meer allochtonen en vooral ook mannen warm te krijgen voor het werk in de branche. FCB wil nieuwe doelgroepen via het 'erkennen van verworven competenties' (EVC) voor interesseren. ESF-subsidie levert een bijdrage aan het realiseren van 1500 EVC-trajecten.

In het rapport zijn de regionale verschillen in beeld gebracht. Dit laat zien dat niet alle regio's met dezelfde problemen kampen. Zo blijken er grote regionale verschillen te zijn als het gaat om de populariteit van SPW-opleidingen en de studierendementen van BBL-ers. Ook het verloop uit organisaties verschilt sterk per regio.





http://www.fcbwjk.nl