FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten tevreden over verkoop noordelijke vestigingen Vos

FNV Bondgenoten is positief gestemd over de verkoop van alle ondernemingen van transport- , opslag- en distributieactiviteiten van Vos Logistics Noord Nederland aan huidig clusterdirecteur E. de Vries.

Wieke Berends, bestuurder van FNV Bondgenoten: "Ik ben blij dat de kogel door de kerk is. Hiermee komt een einde aan een lange periode van onzekerheid voor de werknemers. De werkgelegenheid blijft gegarandeerd voor alle werknemers in Noord en laten we hopen dat de werknemers samen met de ondernemer in staat zijn om er een bloeiend transportbedrijf van te maken in het Noorden."

De Vries heeft de verantwoording op zich genomen om het bedrijf te kopen. De ontkoppeling met Vos Logistics BV is voor FNV Bondgenoten een wezenlijke stap. Dit betekent dat er een einde komt aan het tijdperk waarin Wim Vos in korte tijd een grote onderneming zo wist te besturen dat er geen sprake meer was van een gezonde financiële basis waarmee ook het voortbestaan van de onderneming en de werkgelegenheid in gevaar kwam. "Het is goed dat mensen hiermee dit jaar af kunnen sluiten", aldus Berends.

Voordat Vos Logistics de noordelijke bedrijven De Bruin uit Surhuisterveen in het jaar 2000 en Jonker uit Veendam in 1994 overnam, waren dit goed renderende bedrijven met een goede solvabiliteit en een goede naam in transport. Na de overname werden de bedrijven echter snel meegetrokken in de prijsvechtersmentaliteit van het Vos concern. De tarieven daalden en ook werden de eigendommen vervreemd (loodsen etc.) om de verliezen in het Vos concern op te vangen.

Begin 2007 stond Vos Logistics op de rand van een faillissement met een schuld aan de banken van bijna 100 miljoen euro. Nadat de algemeen directeur (en groot aandeelhouder) Wim Vos door de banken en commissarissen van zijn functie is ontheven is het bedrijf nu genoodzaakt bedrijfsonderdelen te verkopen om de schulden aan de banken voor een deel te kunnen aflossen.

Bedrijfsonderdelen als Vos Silo en Vos Tankcleaning staan ook op het punt verkocht te worden.

---