Persbericht
Datum 21 december 2007
"Effectieve Micro-organismen" niet effectief tegen blauwalg
De Effectieve Micro-organismen, ook wel EM-modderballen genoemd, blijken geen effectieve methode in de bestrijding van blauwalg. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport van de universiteit van Wageningen, dat in opdracht van Rijkswaterstaat is uitgevoerd en deze week is afgerond.
Blauwalg heeft in de afgelopen jaren tijdens de zomer voor veel overlast gezorgd. Teveel fosfaten in het water in combinatie met hogere temperaturen kunnen zorgen voor stinkende drijflagen waar omwonenden, watersport en bedrijven veel last van hebben. Rondom de gemeente Almere was dit de laatste jaren een probleem. Daarom is dit jaar op initiatief van de gemeente Almere een project opgezet om blauwalg te bestrijden.
Rijkswaterstaat heeft de gemeente Almere bij dit project geadviseerd over de inzet van verschillende maatregelen tegen blauwalg, zoals het gebruik van drijfschermen, luchtbellenschermen en watercirculatie. In het kader van deze advisering heeft Rijkswaterstaat een wekelijks monitoring uitgevoerd en de universiteit van Wageningen opdracht gegeven onderzoek te doen naar de EM-modderballen. Deze bevatten een combinatie van biologische micro-organismen die de natuurlijke weerstand van water en bodem verhogen en zo de kwaliteit kunnen verbeteren.
Het onderzoek van de universiteit van Wageningen richtte zich op de effectiviteit en de effecten van de EM-methode bij de bestrijding van blauwalg, zowel positief als negatief. De conclusies luiden onder andere dat het gebruik van de EM-modderballen het ontstaan van blauwalg niet kan verhinderen of bestrijden. Rijkswaterstaat zal binnenkort besluiten hoe de resultaten van het onderzoek zullen meewegen in het advies over de bestrijding van blauwalg voor komende zomerseizoen.
Rijkswaterstaat werkt ondertussen samen met andere organisaties aan een structurele verbetering van de waterkwaliteit. Zo werd op 5 juli 2006 het convenant BEZEM ondertekend. Daarin spraken Rijkswaterstaat, Waterschap Vallei & Eem en de gemeenten Almere, Blaricum, Bunschoten, Huizen, Naarden, Nijkerk en Zeewolde af om samen te werken aan een schoner Eem- en Gooimeer.
Noot voor de redactie,
Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat