Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Partijen zetten samen schouders onder H-buurt

Woensdag 19 december werd om 17.00 uur ondertekenen bewoners, politie, stadsdeel en woningcorporaties Rochdale, Ymere en Eigen Haard het gezamenlijk plan van aanpak voor de H-buurt. Deze gezamenlijke aanpak moet er toe leiden dat in 2010 de leefbaarheid in de wijk rond het stadsdeelgemiddelde ligt.

De H-buurt heeft te kampen met hardnekkige leefbaarheidproblemen. Dit ondanks de vernieuwing van de flats, ondanks de beheerinspanningen van het stadsdeel en de corporaties, ondanks de inzet van de politie en ondanks de activiteiten van scholen en andere instellingen. De problemen lopen van overlast als vervuiling, vandalisme en geluidsoverlast tot criminaliteit.

Stadsdeel Zuidoost, de corporaties Rochdale en Ymere en Eigen Haard en politie hebben in januari van dit jaar een aparte regiegroep H-buurt ingesteld. Het doel van de regiegroep is om de leefbaarheidproblemen op een integrale en een structurele manier aan te pakken. Daarvoor is een integraal programma van aanpak voor de H-buurt opgesteld. Het programma bestaat uit een twintigtal projecten die in deze buurt worden uitgevoerd. De diverse projecten worden daarnaast zodanig op elkaar afgestemd dat de problemen op een integrale, structurele en duurzame manier worden aangepakt.

Stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet:"Het zijn lastige problemen waar we voor staan. Alleen door nauwe samenwerking tussen de verschillende partijen kunnen we deze buurt een plezierige woonbuurt maken. Heel blij ben ik met de positieve inbreng van de bewoners, die samen met ons optrekken om dit doel te bereiken."

De projecten zijn onderverdeeld in het schoon en heel houden van de openbare ruimte, het verbeteren van de veiligheid in de buurt en in projecten om de sociaal-economische positie van de bewoners te verbeteren.

Op het gebied van veiligheid vindt op dit moment het project Zoeklicht Plus plaats. De gemeentelijke Dienst Wonen werkt hierbij samen met politie, woningcorporaties, sociale dienst, Dienst Werk en inkomen en de afdeling leerplicht van het stadsdeel. Gegevens wisselen ze met elkaar uit om zo met name woon-, uitkerings-, en persoonsfraude tegen te gaan. Een ander veiligheidsproject is de aanpak van de jongerenoverlast in en rond de flats Hoptille en Hogevecht. De partijen werken hier gezamenlijk aan een gecombineerde aanpak van de criminele kern en de daaromheen hangende overlastgevende jongerengroepen. Extra surveillance en gerichte acties door de politie in combinatie met een activiteitenaanbod en toeleiding naar werk en opleiding zorgt voor aanmerkelijk minder overlast. Door de benoeming tot overlastgebied kan de politie inmiddels ook overlastgevenden tijdelijk een verbod opleggen om zich in het gebied op te houden.

Om de sociaal-economische positie van bewoners te verbeteren is onlangs het project Kansrijk Zuidoost van start gegaan in de buurt. Speciaal daarvoor opgeleide bewonersadviseurs gaan van deur tot deur. Wanneer ze een probleem signaleren zoeken ze samen met bewoners naar een oplossing op maat. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze doorverwijzen naar organisaties op het gebied van bijvoorbeeld werk en inkomen, schuldhulpverlening, scholing of opvoedingsondersteuning.