Parketsector brengt ongeorganiseerde bedrijven onder cao
21/12/2007 15:47
FNV Vakcentrale
Er komt een eind aan de situatie dat ongeorganiseerde parketbedrijven net kunnen doen of er voor hun werknemers geen cao geldt. In het zojuist tot stand gekomen principeakkoord voor de cao parketvloerenondernemingen is afgesproken dat alle bedrijven eronder vallen die de belastingdienst indeelt bij de 'houtsector'. De werkgeversorganisaties VPL, Alliance en Parketmeester en de vakbonden FNV Meubel & Hout en CNV Hout en Bouw verlengen daarvoor de bestaande cao met een maand om deze alsnog algemeen verbindend verklaard te krijgen. Ze hebben daarnaast een principeakkoord voor een nieuwe cao tot eind 2009. Daarin krijgen de 2000 werknemers in totaal 7% meer loon. Verder wordt het loopbaanbeleid uitgebreid en de blootstelling aan houtstof en vluchtige oplosmiddelen verminderd.
'Winkels met parketleggers' vallen onder de cao wonen, terwijl 'parketleveranciers en parketleggers met verkoop' de cao parketvloerenondernemingen volgen. Bedrijven die bij geen van beide sectoren zijn aangesloten, maken van die verwarring gebruik om geen enkele cao aan te houden, ten koste van de werknemers. Daaraan maakt de sector nu een eind. Voortaan hanteert de cao parketvloerenondernemingen de definitie van de belastingdienst, die aan de hand van de loonsom een groot deel van de branche indeelt bij de 'houtindustrie'; dit op basis van de Wet financiering sociale voorzieningen. Met dit duidelijke en eerlijke criterium vraagt de parketsector alsnog algemeen verbindend verklaring aan van de huidige cao. Die liep eigenlijk tot 1 januari 2008, maar wordt nu verlengd tot 1 februari. Dan moet een nieuwe cao voor 23 maanden ingaan.
In de nieuwe parket-cao tot 31 december 2009 zijn partijen in totaal 7% loonsverhoging overeengekomen: op 1 april 2008 2,5%; op 1 oktober 2008 1%; op 1 april 2009 2,5% en op 1 oktober 2009 1%. Ook de vergoeding van reiskosten wordt verbeterd. Voor een aanvullende ziektekostenverzekering krijgen de werknemers 10 euro bruto per maand. En het loopbaanbeleid dat al gold voor parketteurs van 50 jaar en ouder, wordt verbeterd en bovendien uitgebreid naar alle werknemers met een fysiek zware functie. Daarnaast zet de parketsector vaart achter erkenning van vakkennis: wie in een test aantoont over kennis en ervaring uit de praktijk te beschikken, kan daarvoor dan officiële diploma's en certificaten krijgen. Tijdens de looptijd van deze cao wordt verder gewerkt aan verbetering van de arbeidsomstandigheden: minder blootstelling aan houtstof en oplosmiddelen en minder zwaar werk. Werkgevers en werknemers werken oplossingen hiervoor gezamenlijk uit.