LTO Noord


Datum: 21 december 2007

Betreft: Stroomuitval Bommelerwaard en Tielerwaard

Geachte leden,

Op woensdag 13 december veroorzaakte een helikopter van de Koninklijke Luchtmacht een breuk in de hoogspan- ningsleiding bij Hurwenen met als onmiddellijk gevolg een omvangrijke stroomstoring in de Bommelerwaard en in de Tielerwaard. Agrariërs binnen het gebied dat werd getroffen door de stroomstoring ondervinden ten gevolge daarvan hinder en schade. Deze brief geeft u tips bij het eventueel te verhalen van geleden of nog te lijden schade. Wij weten niet precies welke leden geconfronteerd zijn met de stroomstoring. Zekerheidshalve sturen we de brief naar alle leden in bovenstaande afdelingen. Leden van ZLTO en LTO Noord Glaskracht in deze regio ontvangen eenzelfde brief.

Juridische kwalificatie
De botsing van de Apachehelikopter met de hoogspanningsleiding was weliswaar onbedoeld, maar het levert een onrechtmatige daad op van de overheid (Defensie) jegens netbeheerder Continuon. De schade aan de hoogspan- ningsleiding en de reparatiekosten zullen door Continuon worden verhaald op de aansprakelijke partij (Defensie). De schade van de agrariërs zal waarschijnlijk niet verhaald kunnen worden op Continuon. Deze partij kan weliswaar aansprakelijk worden gesteld wegens het uitvallen van de stroomlevering, maar dat feit levert geen contractuele wanprestatie op omdat Continuon zich waarschijnlijk kan beroepen op overmacht. Zij zal eventuele aansprakelijk- heidsstellingen vermoedelijk doorverwijzen naar Defensie.

Schade en verzekering
Indien u schade heeft geleden zal deze kunnen worden opgesplitst in directe en indirecte schade. Bij directe schade moet u denken aan:

· Kwaliteitsschade van uw producten. Uw te leveren producten zijn teruggevallen in kwaliteit.
· Kwantiteitsschade van uw producten. Uw technische resultaten zijn aantoonbaar slechter dan verwacht mag worden.

· Schade aan apparatuur zoals klimaatsystemen, computers en dergelijke.
· Schade in de bedrijfsvoering.

Bij indirecte schade moet u denken aan:

· Kosten voor extra arbeid.

· Kosten voor het huren en het in werking hebben van een aggregaat.
· Kosten voor eventuele extra diensten verricht door uw bedrijfsadviseur, dierenarts of elektromonteur.

LTO Noord - Keulenstraat 12 - 7418 ET Deventer - Postbus 126 - 7400 AC Deventer T 0570 - 66 28 62 - F 0570 - 66 28 00 - E info@ltonoord.nl - I www.ltonoord.nl Het hoofdkantoor is gevestigd in Deventer - KvK 08 13 06 50

Bij kwaliteits- en kwantiteitsschade en schade in de bedrijfsvoering is het van groot belang dat u dit aan kunt tonen met statistieken. Neem hiervoor contact op met uw bedrijfsadviseur. U zult uit moeten kunnen sluiten dat de schade door iets anders dan de stroomstoring is veroorzaakt. Daarnaast zult u facturen moeten kunnen overleggen indien er extra kosten zijn gemaakt.

Uw brand- stormschadepolis verleent op zich geen dekking voor de stroomuitval en de gevolgen daarvan. Wel is het mogelijk dat u een combinatiepolis heeft waarop uw voorraad producten is meeverzekerd bijv. onder de noemer: `bederf koelgoederen'. De melkvoorraad in uw koeltank valt meestal onder die dekking. Ook is het mogelijk dat u verzekerd bent voor bedrijfsschade op uw combinatiepolis of dat u daarvoor een aparte verzekering heeft afgesloten.

Voor al uw verzekeringen geldt het advies: kijk zeer zorgvuldig op de polis naar wat wel gedekt is en let scherp op welke producten en welke schadevoorvallen uitgesloten zijn van dekking. (Basisregel: er moet dekking zijn voor schade ontstaan door luchtvaartuigen). Bij twijfel kunt u het beste uw assurantieadviseur raadplegen.
- Indien u verzekerd bent voor schade, zal uw verzekeringsmaatschappij na verificatie van uw schade en vaststel- ling of er dekking is, tot uitkering overgaan. De verzekeringsmaatschappij neemt daarbij uw verhaalsrechten over en zij gaat vergoeding claimen bij Defensie.

- Indien u niet- of onvoldoende verzekerd bent, dient u de niet-verzekerde schade zelf te claimen bij Continuon en/of bij Defensie. Vooralsnog gaan wij er vanuit dat dit kan middels het schaderegistratie- en aangifteformulier dat de gemeenten ter beschikking hebben gesteld. Dit is evenwel in juridische zin niet hetzelfde als een aan- sprakelijkheidsstelling. Mocht het nodig zijn dat u Continuon en/of Defensie apart nog aansprakelijk stelt, dan ontvangt u hierover van ons nader bericht. Vooralsnog gaan wij er vanuit dat dit niet nodig is.

Advies

- Inventariseer uw (vervolg)schade zo nauwkeurig mogelijk! Bouw een nauwkeurig dossier op van relevante gebeurtenissen en schadeverschijnselen. Voortschrijdende schade met datum, tijd en zo mogelijk foto's vast- leggen middels een logboek.

- Controleer welke verzekeringen u heeft lopen en lees de polisvoorwaarden zorgvuldig na. Dit voorkomt teleur- stellingen. Meld zekerheidshalve alle -mogelijke- schade aan uw verzekeringsmaatschappij.
- Mocht de schade niet door uw verzekering gedekt zijn, dan dient u zo spoedig mogelijk de schade te melden middels het schaderegistratie- en aangifteformulier dat u bij uw gemeente kunt verkrijgen. Uw gemeente zal deze claim dan vervolgens bij Continuon neerleggen. U kunt het schaderegistratie- en aangifteformulier via internet downloaden, bijv. van de gemeentelijke website: www.neerijnen.nl onder `nieuws'. Het formulier kunt u inleveren bij de gemeente, ongeacht of u wel of niet verzekerd bent. Verder kunt u dit formulier gebruiken voor uw schadeafhandeling richting uw verzekeraar.

- Meldt u zich bij Continuon aan voor de `Compensatieregeling Elektriciteit en Gas'. De regeling treft u aan op www.continuon.nl. Voor vragen over de regeling kunt u contact opnemen met Continuon, telefoon: 026 - 844 99 00 (te bereiken tussen 08.00 uur en 17.00 uur).
- Zorg ervoor dat u op grond van uw zorgplicht tijdig schadebeperkende maatregelen neemt en dat u kunt bewijzen dat u tijdig de juiste maatregelen heeft genomen.
- Voor vragen naar aanleiding van deze brief kunt u contact opnemen met het LTO Noord Informatiecentrum telefoon: 0570 - 66 28 88. Het Informatiecentrum is op 24 en 31 december 2007 gesloten; het is bereikbaar op 27 en 28 december 2007 en vanaf 2 januari 2008.

Met vriendelijke groet
T. Elzinga
Provinciaal secretaris Gelderland
Telefoon: 0570 - 66 28 81